Anayasa Mahkemesi, eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ ile ilgili “kişi hürriyeti ve haklarının ihlal edildiği” yönünde karar verdi.
Anayasa Mahkemesi'nin eski Genelkurmay Başkanı Mehmet İlker Başbuğ hakkındaki dosyaya ilişkin 6 Mart 2014 Perşembe günü saat 09.30’da yapılan mahkeme toplantısında verilen karar sonucu açıklandı. Yapılan açıklamada şöyle denildi:
"Başvurucunun,
1. İlk derece yargılamasında devam eden özgürlükten yoksun bırakılma kapsamındaki şikayetlerinin ‘süre aşımı’ nedeniyle kabul edilmez olduğuna,
2. Mahkumiyet kararının gerekçesinin yasal süre içinde dava dosyasına konulmaması nedeniyle tahliye talebi hakkında karar verilmemesi şikayetlerinin kabul edilebilir olduğuna,
B. Özgürlükten yoksun bırakmanın hukuki olmadığı iddiasının mahkemesince etkili bir şekilde incelenmeden reddedilmesi ve mahkûmiyete ilişkin gerekçeli kararın açıklanmamasından dolayı Yargıtay önüne götürülememiş olması nedenleriyle kişi hürriyeti ve güvenliği kapsamında Anayasa’nın 19. maddesinin sekizinci fıkrasının ihlal edildiğine,
C. Gereğinin yapılması ve başvurucunun tahliye talebi hakkında karar verilmesi amacıyla karar örneğinin mahkemesine gönderilmesine,
D. Başvurucu tarafından yapılan 206,10 TL başvuru harcı ve 1.500,00 TL vekâlet ücretinden oluşan toplam 1.706,10 TL yargılama giderinin başvurucuya ödenmesine 6/3/2014 tarihinde oy birliğiyle karar verildi."
AVUKATININ AÇIKLAMASI..
Eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ’un avukatı İlkay Sezer, “Kanun içeriğine bakarsanız, koruma tedbiri niteliğinde olan bir tutukluluk incelemesi. Yani şu saat itibariyle derhal aslında nöbetçi Ağır Ceza Mahkemesince incelenmeli ve derhal karara bağlanmalı ve tahliye kararı verilmesi gerekir” dedi.
Anayasa Mahkemesi'nin verdiği kararın ardından tahliye dilekçesini mahkemeye sunan avukat İlker Sezer, müvekkiliyle görüştükten sonra Silivri Cezaevi’nden ayrıldı. Burada gazetecilere bir açıklama yapan Sezer, “Biz 13. Ağır Ceza Mahkemesine tahliye talebini içeren talebimizi sunduk. Şuan itibariyle verilmiş bir karar yok ve özel yetkili mahkemelerin görevlerine son veren kanunun Cumhurbaşkanı'nın onayına müteakip resmi gazetede yayınlanması sonucu bu mahkemenin ne karar vereceğini yarın göreceğiz. Bu akşam bir karar verebileceklerini düşünmüyorum. Kendileri bu şekilde haber gönderdiler” dedi.
Sezer, “Kanun içeriğine bakarsanız, koruma tedbiri niteliğinde olan bir tutukluluk incelemesi yani şu saat itibariyle derhal aslında nöbetçi Ağır Ceza Mahkemesince incelenmeli ve derhal karara bağlanmalı ve tahliye kararı verilmesi gerekir” diye konuştu.
Müvekkili emekli Orgeneral İlker Başbuğ ile kararı değerlendirdiklerini ifade eden Sezer, “Ben müvekkilimle görüştüğümde mahkeme kararını değerlendirdik. Mahkeme kararı emsal niteliğinde önemli bir karar. Bu kararın yansımalarını bekleyeceğiz ve ne gibi bir sonuç doğuracağını hepimiz göreceğiz. Ancak hukuki açıdan bakarsak bu bir tahliye kararı ivedilikle beraberinde getirmesini gereken bir ihlal kararı. Eğer 13. Ağır Ceza Mahkemesi resmi gazetede ortadan kaldırılmasına ilişkin kanunu yayınlamadan önce bir karar vermişse 13. Ağır Ceza Mahkemesi yetkilidir. Yok eğer henüz bir karar vermemişse derhal ama derhal İstanbul Nöbetçi Ağır Ceza Mahkemesinin bir karar vermesi gerekir. Bu hak ihlalinin daha fazla uzun süre sürüncemede bırakılmaması gerekir” dedi.
Sezer yaptığı açıklamasının ardından cezaevinden ayrıldı.