Malatya Meyvecilik Araştırma Enstitüsü'nde açılan Bağcılık Kursu'nu tamamlayan 15 bayana törenle sertifikaları verildi.
Meyvecilik Araştırma Enstitüsü'nde düzenlenen sertifika töreninde konuşan, Gaziantep Fıstık Araştırma Enstitüsü Bağcılık Ünitesi'nde görevli kurs öğretmeni Ziraat Mühendisi Kürşat Alpaslan, "Üretim faaliyetlerine başlanması ile; yerel üzüm çeşitlerinin yaygınlaştırılması için ismine uygun, hastalık ve zararlılardan ari, sertifikalı fidan üretilecek, Sofralık, kurutmalık ve şıralık üzüm çeşitlerinin bölgemize adaptasyonunun sağlanması, yerel üzüm çeşitlerinin ıslahı, çoğaltılması ve tescil işleminin yapılması sağlanacak. Hastalık, zararlı ve ekolojik koşulların etkisiyle azalan bağ alanlarının yüksek kaliteli çeşitlerle üretim alanları arttırılacak, Bölge topraklarına ve iklimine uygun Amerikan asma anacı çeşitleri belirlenecek. Su kaynaklarının yetersiz olduğu kıraç alanların bağcılık yapılarak tarımsal üretime kazandırılması ve erozyona açık arazilere bağ dikmek suretiyle erozyon kontrolü sağlanacaktır." dedi.
Meyvecilik Araştırma Enstitüsü Müdürü Yaşar Zengin ise, "Enstitümüzce, tarımsal ürünlerin katma değerinin ve tarımsal kapasitenin artırılması amacıyla Fırat Kalkınma Ajansı Doğrudan Faaliyet Mali Destek Programı kapsamında Bağcılığın Geliştirilmesi Projesi hazırlanmıştır.
Proje Bütçesi 103 bin 775 TL olup proje eş finansmanı Malatya Valiliği İl Özel İdaresi tarafından karşılanmıştır. Projemiz 15 Mart 2011 tarihinde uygulamaya başlamış olup, Enstitümüzün Battalgazi Kampüsü'nde bulunan mevcut binasına Bağ Aşılama Ünitesi kurulmuş ve proje sonuç aşamasına gelmiştir.
Proje kapsamında bağ aşılama ünitesinde omega aşı makinesi ile bağ fidanı aşılanacak ve yılda 50 bin adet fidan üretimi yapılacaktır. Bağ fidanı aşılama işleminde bayan işçi çalıştırılacak olup, bu amaçla 15 bayan kursiyere 5 günlük omega aşı makinesi ile bağ fidanı aşılama eğitimi verilmiştir." ifadelerini kullandı.