1-7 Mart Muhasebe Haftası dolayısıyla meslek mensuplarıyla biraraya gelen Malatya Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odası Başkanı Ramazan Bozkurt, meslek sorunlarına değindi.
BAŞKANIN KONUŞMASI..
Bozkurt, şunları söyledi:
"Bugün ülke genelinde TÜRMOB çatısı altında örgütlenen, 76 Serbest Muhasebeci Mali Müşavir odası ile 8 Yeminli Mali Müşavir odasına kayıtlı, 90 bin meslek mensubu, 17 bin stajyer, büro çalışanları ve aileleriyle birlikte sayısı 500 bini geçen muhasebe camiası çeşitli etkinliklerle Muhasebe Haftasını kutlayacağız.
Bugün; ticaret, sanayi ve hizmet sektörünün defterlerini tutan, finansal tablolarını hazırlayan, bunların yanı sıra muhasebe ile ilgili konularda inceleme, tahlil, denetim, tasdik, rapor, tahkim, bilirkişilik ve benzeri işleri yapan meslektaşlarımız, “ağır iş yükü altında”, başka iş kollarında örneği az bulunur “büyük sorumluluk taşıyan camiamız ”
Bir yandan “haksız rekabetle” boğuşan, öte yandan “kurumsal yapılarını kurma” çabası içindeki meslektaşımız şimdi yeni sorunlarla karşı karşıyadır.
Büyük beklentiler ile yürürlüğe giren Yeni Türk Ticaret Kanunun da yer alan şirketlerde “demokrasi, ve uluslararası ticari hayatın parçası olma” ideallerinin gerçekleştirilmesine katkı sağlayacak olan “bağımsız denetim”de gelinen aşama “çok dramatiktir”.
Ayrıca, meslektaşlarımızın gelecek ve ekmek kavgasını doğrudan ilgilendiren ve artık “emek hırsızlığı seviyesine” ulaşan “bağımsız denetim” konusunda yapılan son dakika düzenlemeleri nedeniyle de meslektaşlarımız hem “hayal kırıklığı” hem de büyük “tepki” içindedir.
Kamu Gözetim Kurumu (KGK) nezdinde yapılan pek çok girişimin ve 13 Haziran 2012’de basın ve kamuoyuna açıklanan mesleki taleplerimizin hiçbir şekilde dikkate alınmaması bizleri son derece üzmüştür. Mesleki örgütlerimizin “pasifize” edilmesi, “yok sayılması” anlamına gelebilecek girişimleri, kabullenmemiz mümkün değildir.KGK’nın yayınladığı Bağımsız Denetim Yönetmeliği’nde TÜRMOB’un yer alması olmazsa olmazımızdır.Bu anlamda tepkimiz, konusunda uzman akademisyenlerce hazırlanan program dahilinde TÜRMOB tarafından Türkiye genelinde 45 bin meslektaşımızın, her türlü öz veri ile katılarak başarılı bir şekilde gerçekleştirdiği “Bağımsız Denetim Eğitimleri”nin kabul edilmemesinedir.
Oysa bugün KGK tarafından meslektaşlarımıza, denetçi olabilmeleri için maliyeti milyonlarla ifade edilebilecek ikinci bir eğitim dayatılmaktadır.KGK’nın tüm bu gerçeklerden uzak, “sebep sonuç ilişkileri üzerine etkin bir biçimde oturtulmayan “Bağımsız Denetim Yönetmeliği” ile ülkemiz arzuladığı hedeflere ulaşmakta zorlanacaktır.
Bu aşamada, yeni bir yönetmeliğe ihtiyaç olduğu açıktır ve siyasi iradenin inisiyatifi ile mevcut Bağımsız Denetim Yönetmeliği’nin ortaya koyduğumuz talepler doğrultusunda KGK ile TÜRMOB ilişkisini kuran, uyum ve işbirliği içinde çalışmalarını sağlayacak şekilde düzeltilmesi gereklidir.
Düzeltilecek yönetmelikte;
•Denetim yapacak serbest muhasebeci mali müşavir ve yeminli mali müşavirlere sınav zorunluluğu getirilmemeli,
• Mesleki eğitim, ücretlendirme, denetim ve disiplin gibi Birliğimizin kuruluş yasasında yer alan yetki ve sorumluluk alanlarına müdahale edilmemeli,
•TÜRMOB eğitimleri kabul edilmelidir.
•Harç, hizmet bedeli, mühür ve benzeri konularda yasal dayanağı olmayan yet¬kilerin kullanılmasından vazgeçilmelidir.
Denetim, Uluslararası Muhasebeciler Federasyonu’nun (IFAC) da kabul ettiği ve meslek yasamız kapsamında yaptığımız bir iştir, ayrı bir meslek değildir.
Meslektaşlarımızla işbirliği sağlamayacak bir yaklaşım, yeni Türk Ticaret Kanunu’ndan beklenen hedeflerden de sapma yaratırken, yıllarını bu mesleğe adamış, yetkin, fedakâr meslektaşlarımız ile bu mesleği yapacak binlerce genç meslektaşın güvenini zedelemek ve küstürmekten başka bir sonuç da yaratmayacaktır.
Özetle; geçmişte mali idarenin, vergi afları sonrası seferberliğine işgücü olarak en büyük desteği veren meslek camiamızın özverili büyük gücüne, bugün de kayıt dışılığın önlenmesi noktasında Türkiye ekonomisinin zorunlu ihtiyacı vardır.
Muhasebe meslek camiasının çözüm beklediği sorunlar ve taleplerimizi bir kez daha belirtmek isteriz.
Meslek mensuplarımızın Gereksiz iş yükü hafifletilmeli,
•Bilgi amaçlı bildirimlerdeki özel usulsüzlük cezalarına son verilmeli,
•Müşteri Bildirim Listeleri kaldırılmalı,
•E-beyanname şifresi mükellefe değil, meslek mensuplarına verilmeli,
•Son dönem geçici vergi beyanları, Gelir ve Kurumlar Vergisi Beyannamesi ile birleştirilerek kaldırılmalı,
•Meslek mensubunun KDV yükü azaltılmalı,
•Serbest meslek uygulamasında Gelir Vergisi ve KDV çelişkisi düzeltilmeli,
•Ücret tarifesinin yayınlanması meslek örgütüne bırakılmalı,
•Tasdik ve iade işlemlerinden doğan sorumluluklar düzeltilmeli,
•Ülkemizde, eğitim ve diğer konularda gerçekleştirilen aflar gibi sınav mağdurlarına ek sınav hakkı verilmeli,
•Seçme ve seçilmenin önündeki engeller kaldırılmalıdır.
Bu çağrımıza duyarsız kalınmamasını talep ediyoruz. Sorunların üstesinden gelebilmek için dün olduğu gibi Muhasebe Haftası ve sonrasında da dayanışmamızı, birlikteliğimizi artırarak devam ettireceğimizi sizlerle paylaşmak istiyoruz."
"BİRLİKTE HAREKET EDİLMELİ.."
Toplantıya katılan Malatya SMMMO önceki dönem başkanı ve TÜRMOB Disiplin Kurulu üyesi Mustafa Bahadır Altaş da, "1-7 Mart muhasebe haftasını bugün ülke genelinde TÜRMOB çatısı altında bulunan tüm meslek mensupları ile coşku ile kutluyoruz. 3568 sayılı meslek yasamızdan sonra Yeni TTK’nın 400 maddesinde yer alan Denetçi tanımı ile meslekte yeni bir değişim ve gelişim yaşandığını tüm meslek mensuplarının bu değişim de gelişim de TÜRMOB çatısı altında odalarımız ve meslek mensuplarımızın ile birlikte hareket etmesi gerekmektedir. Kamu Gözetim Kurumunun yayınladığı tebliğ ile TÜRMOB’u yok sayan keyfi uygulamalarını kabul etmemiz mümkün değildir. Bu konuda tüm meslek mensupları birlikte hareket ederek odalarımızın ve TÜRMOB’un alacağı kararlara destek vermelidir. Özellikle şunu belirtmek isterim ki; bugün burada bizlerle olanlar mesleğini kendisini önemseyen sizler mesleki sorunlarımızın çözümünde çözümün bir parçası, mazereti dışında bu mesleğin geleceği için bugün destek vermeyenler sorunun bir parçası olmaya devam edeceklerdir. "dedi.
"24 YILDA GELDİĞİ NOKTA ÖNEMLİ.."
Aynı zamanda oda üyesi olan Malatya Belediye Başkan Yardımcısı Ertan Mumcu da, "Mesleğin 24 yılda geldiği konum bizler için çok önemlidir. Bahadır başkanımız zamanında Malatya SMMMO olarak hem ilimizde hem bölgede hem de ülkemizde mesleki ve ülke sorunlarının çözüm noktasında önemli çalışmalar yapıldı. Bu nedenle mesleğimizi önemsiyoruz ve sizlerinde bu konudaki duyarlılığınızı saygı ile takdir ediyorum. Geçtiğimiz günlerde vergi haftasını kutladık biz biliyoruz ki kamu adına var olan hizmetin altında vergi verginin arkasında da biz muhasebeci ve mali müşavirler varız bu ülkeye hizmet noktasında bu görevi üstlenmekle de gurur duyuyoruz. Yeni TTK ile şirketlerin denetim görevini de üstlenerek mesleki açıdan en üst seviyede ülkemize hizmet vermek hepimizin arzusudur."diye konuştu.