Kayısı, gül, havuç, zencefil, badem, lavanta, kekik ve ada çayı, onlarca bitki ve meyve ismini taşıyan etiketleri gösteren fotoğraftaki vitrin bir baharatçı dükkanı değil! Teknolojinin gelişmesi ile bitki ve meyve çekirdeklerinden çıkartılan yağların geleneksel yöntemlerle sabuna dönüştüğü bir vitrin.
Hijyen ve sağlıklı cilt için bitkisel yağlardan yapılmış sabuna olan ilgi artıyor.
'Dünya kayısı başkenti' Malatya’da geleneksel yöntemlerle elde edilen kayısı sabunu da hijyen ve cilt bakımı için tercih edilen ürünler arasında yerini alıyor.
-Yağ teknolojiden, üretim geleneksel yöntemden
Malatya’da dededen kalma sabunculuk mesleğini sürdüren Ümit Yılmaz, “Ürünlerimizi eski çağlardan beri, dedelerimizin zamanından beri el yapımı olarak yapmaktayız. Sene 1940’dan beri bizim dede ve atalarımızın zamanında olduğu gibi geleneksel yöntemlerle hazırlıyoruz. Bakır kazanlarda meşe külleri ile kaynatıyoruz. Yağlarda en iyilerini kullanmaya çalışıyoruz. Teknolojinin de gelişmesi doğru oranda çok etkiledi, mesela sarımsağın yağı çıkıyor, sarımsak, kekiğin yağı çıkıyor kekik sabunu yapıyoruz. Bizim için bir ürünün önemi olan yağı. Biz koku, esans, parfüm ve kimyasal bir madde çalışmıyoruz.” Dedi.
-Kayısı yağından sabun
“Çeşit çoğaldı, yani talepler artmaya başladı. Ciltle ilgili hastalıklar çoğalmaya başladı. Yani bunlar tabiî ki piyasayı etkiliyor, alışveriş düzenini etkiliyor, talepleri etkiliyor.” diyen Ümit Yılmaz, “Kayısı çekirdeği yağından sabun yapıyoruz, rengi beyaz çıkıyor, esans ve renklendirici içermiyor. Bu yağların içerisinde esprisi şudur; vitaminler ve minarelerle sahip olması açısında çok yüksek derecede B vitaminlerine sahip. Cildi yumuşatmada, siyah noktalarda, kadife gibi bir cildin oluşmasında çok büyük etkenler oluşturuyor.” ifadelerini kaydetti.
Burhan KARADUMAN, Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com