SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Bahçesinde Bulduğu Ağaç Yediuyurunu Özenle Besliyor

Bahçesinde Bulduğu Ağaç Yediuyurunu Özenle Besliyor
A- A+ PAYLAŞ

Malatya'nın Akçadağ ilçesinde bir vatandaş evinin bahçesinde bulduğu nesli tehlike altında olan ağaç yediuyurunu* sütle besliyor.

Akçadağ ilçesinde nesli tehlike altında olan ağaç yediuyuru görüntülendi. Kozluca Mahallesi'nde ikamet eden Mehmet Demirkaya evin bahçesinde nesli tehlike altında olan ağaç yediuyuru buldu. Evine aldığı yediuyurunu sütle besleyen Demirkaya yediuyurunu Doğa Koruma ve Milli Parklar Malatya Şube Müdürlüğü'ne teslim etmek istediğini kaydetti.

Demirkaya nesli tehlike altında olan ağaç yediuyuruna yetkililere teslim edene kadar evin bakmaya devam edeceğini söyledi.

iha

_______

*YEDİUYUR:  Yediuyur sincaba benzer ancak gri rengi, iri gözleri ve yerde sürdüğü kuyruğuyla sincaptan hemen ayırt edilir. Neredeyse bir parmak büyüklüğündedirler. Terk edilmiş ağaçkakan yuvalarında yaşarlar. Geçtikleri yuvaları daha da büyütebilirler. Gebelik süreleri 25 gündür ve doğumdan sonra gözlerinin açılması 28 gün sürer. Ortalama 1 yıl içerisinde olgunluğa ulaşırlar.Yediuyurlar son derece sosyal hayvanlardır. Bir yuvada en az 7-8 yediuyur olmak zorundadır. Yılın yedi ayını uykuda geçirebilirler. Tohum, meyve, yumurta, kuş yavrusu ve diğer kemirgenlerle beslenirler. Çok büyük gruplar halinde yaşamalarına rağmen gece faal olduklarından nadir görülürler. Kürk için avlanmadan ve ormanların tahribatından nesilleri tehlikededir.

Yediuyur, fare ile karıştırıldığında çoğu zaman yok edilmektedir. Oysa fareden ziyade daha çok sincabı andırır ve yer altında değil sadece ağaç ve kaya oyuklarında yaşayan zararsız bir canlıdır. Ülkemizde; Marmara, Trakya ve Karadeniz'de yaşadıklarına dair kayıtlar mevcuttur. Sakarya, Bursa ve Bolu illerimizde de yaşadıkları bilinmektedir. En çok Edirne-Bulgaristan arasındaki bölgede özellikle Istranca Ormanlarında yaşadığı bilinir. Orman yediuyuru'nun nesli dünya genelinde de tehlike altında ve dünyada sadece 24 farklı noktada yaşadığı biliniyor. Ayrıca; Urfa, Gaziantep ve Ağrı gibi illerimizde muhtemel yaşam alanlarıdır.

Özellikle ormanların bilinçsiz bir şekilde tahrip edilmesi, tarım ilaçları ve insanlar tarafından katledilmeleri yine insanlar tarafından kürkleri için avlanmaları nedeniyle ülkemizde nesli yok olma tehlikesi altında olan bir memelidir. Ağaç yediuyuru, yılın yedi ayını uykuda geçirebilen bir türdür. Ayrıca uyku esnasında genelde yedili gruplar halinde uyuduklarından bu ismi aldığı söylenmektedir.

Genel olarak bitki tohumları, meyveler, küçük kemirgenler ve yumurtalar ile beslenir. Yediuyurlar ağaçlarda yaşayan, hayatını dallar üzerinde geçiren hayvanlardır. Yediuyurlar tam bir ne bulursa yiyendir ( Omnivor, hepçil ). Kök, yaprak, ceviz, fındık, palamut, diğer meyveler, tomurcuk, ağaç kabuğu ve bazen böcek, leş, yumurta, küçük kuşlar ve kuş yavruları ile beslenirler. Bazı bölgelerde meyve ağaçlarına ve üzüm bağlarına ciddi şekilde zarar verebilmektedirler.

Beslenmede en aktif oldukları dönem ekim ayı öncesi uykuya yatmadan önceki dönemdir. Özellikle eylül ayında tam anlamıyla çılgınca beslenirler. Normal ağırlıkları 100 – 200 gram arasında değişen yediuyurlar, kış uykusuna yatmadan önce 300 gram'a kadar ulaşabilirler.

En önemli doğal düşmanları; atmacalar, kartallar, yılanlar ile tilki ve sansarlardır.

Orman yediuyurları ortalama 30 cm boylarında ve 150-200 gram ağırlıklarında minik canlılardır. Genel olarak yaşlı ağaçların kovuklarına yuva yaparlar ve geceleri avlanmayı tercih eden canlılardır. Yılda iki defa yavrulama yapabilirler ve her defasında 4-5 yavru dünyaya getirebilirler. Tarım ürünlerine ve insanlara ciddi derecede zarar veremezler.

Dünyada olduğu gibi ülkemizde de sınırlı bir yayılışa sahip olan Yediuyur, (Glis glis, Dryomys laniger ve Dryomys nitedula ülkemizde görülen türleri.)

Kemiriciler takımının üyesi olan Yediuyurların diğer yöresel adları Hasancık, Orman Faresi, Kaya Uyurudur. Genelde ağaçlarda yaşayan Yediuyurlar, 7 ay kış uykusunda kaldıklarından dolayı bu ismi almışlardır. Bunun yanında bazı bilim adamları, 7 tanesinin bir araya gelip kış uykusuna yatmasından dolayı bu adı aldığını belirtirler. (Wikipedia- haberler.com)

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız