Recai Kutan Boztepe Barajı’nın sulama kanalları inşaatının, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu’nun da altına imza koyduğu taahhütnameye göre, 2 Haziran 2016 tarihinde bitirilmiş olması gerekiyordu. Ancak inşaatın ancak şu anda yaklaşık yüzde 45 seviyesinde olduğu belirtiliyor.
MÜTEAHHİT BAKANA VERDİĞİ SÖZÜ TUTMADI
Boztepe Barajı olarak inşaatına başlanan ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Başbakanlığı döneminde, 12.12.2012 tarihinde Ankara’da katılarak toplu açılışını yaptığı ve adını da, törene davet edilen Recai Kutan’a jest olarak Recai Kutan Boztepe Barajı olmasını istediği barajın, 27 Aralık 2013 tarihinde başlayan sulama kanalları projesin de kamuoyuna açıklanan sürede bitirilmedi.
Müteahhit firmanın, Malatya’da Eylül 2014 tarihinde Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu’na, kanal işinin 2 Haziran 2016’ya kadar tamamlanacağı yolunda verdiği ve Bakan Eroğlu’nun da altına imzasını attığı yazılı taahhüdü yerine getirilmedi.
SADECE GÖL MANZARASI VAR!..
Yazıhan ilçesinde Kuruçay üzerinde, sulama amacıyla 1997 yılında temeli atılan ancak 15 yıl sonra su tutmaya başlayan Boztepe Barajı Gölü, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından başbakanlığı döneminde 12 Aralık 2012 tarihinde açılışı yapılmış ve ismi Recai Kutan Boztepe Barajı olarak değiştirilmişti. Ancak, barajın sulama kanalları yapılmadığı için, sözü konusu açılış töreninden beri barajdan bölge halkı yararlanamadı ve “göl manzarası” vermekten öte bir işe yaramadı.
4 yıldan beri bölge çiftçinin yararlanamadığı Recai Kutan Boztepe Barajı’nın sulama kanalları inşaat ihalesi 31 Ekim 2013 tarihinde yapılmıştı. İhaleyi kazanan firma ile 13 Aralık 2013 tarihinde sözleşme imzalanmış ve proje inşaatına 27 Aralık 2013 tarihinde fiilen başlanmıştı.
DSİ yöneticilerinden alınan bilgiye göre; projede şuana kadar fiziki gerçekleşme oranının yaklaşık yüzde 45 olduğu belirtildi. Söz konusu proje 135 milyon 732 bin lira keşif bedele ihaleye çıkartılmıştı.
2 HAZİRAN 2016’DA SAAT 16.59’DA BİTİRİLECEKTİ
Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu’nun 27 Eylül 2014 tarihinde Malatya’da düzenlenen temel atma ve açılış törenlerinin de, temelini atmış olduğu projeler arasında Recai Kutan Boztepe Barajı’nın sulama kanalları projesi de yer almıştı. Bakan Eroğlu, törende Recai Kutan Boztepe Barajı’nın sulama projesini yüklenen firmanın sahibini sahneye davet ederek iş bitirme süresi konusunda pazarlık yapmıştı.
Bakan Eroğlu ile firma arasındaki pazarlığa ve düzenlenen yazılı “Taahhütname”ye göre; Boztepe Barajı’nın sulama projesi 2 Haziran 2016 tarihinde saat 16.59’da tamamlanarak hizmete girecekti. Yüklenici firma işi zamanında bitirememesi halinde de Yazıhan’a bir yüksek okul binası yaptırma sözü vermişti.
Törende konuşan Bakan Eroğlu, yüklenici firmalara ödeneklerin zamanında verileceğini, projeleri kendisinin bizzat takip edeceğini söyleyerek, ödeneklerin aktarımında sıkıntı yaşanmayacağını kaydetmişti.
“KARAYOLLARI 1 YILLIK KAYBA NEDEN OLDU” İDDİASI
DSİ yetkililerinden alınan bilgiye göre ise; Karayollarının Yazıhan bölgesindeki duble yol çalışması esnasında özellikle Kuruçay Köprüsü bölgesinde DSİ’ye sulama kanalları için vermiş olduğu güzergahın değiştirildiği belirtildi. Bu durumda DSİ yetkililerine göre, projede 1 yıllık sarkma olduğu ifade edilirken, sulama kanalı projesinde revize yapılarak, kanal güzergahının değiştirildiği kaydedildi.
DSİ yetkilileri, şuan için ihtiyaç duyulan ödenek konusunda sıkıntı olmadığını, bu yıl projede önemli bir kısmın bitirilerek 2016 yılı sonu itibariyle 90 bin dekarlık alanın sulamaya açılacağını ifade ettiler.
POMPAJ MERKEZİ İÇİN ELEKTRİK SORUNU
Recai Kutan Boztepe Barajı’nın sulama tesisleri pompaj merkezi için gerekli olan elektrik alt yapısından dolayı da bölgede önemli bir sıkıntı ve sorun yaşandığı, sorunun çözümü için TEİAŞ’ın bölgeye bir trafo merkezi kurması gerektiği, bu kurumunda şuanda sorunu çözmek için çalışmaları yürütmekte olduğu bilgisi de alındı.
“MÜTEAHHİT 3 TANE TAŞERON DEĞİŞTİRDİ” İDDİASI
Öte yandan, yüklenici müteahhit firmanın kurumsal olarak işi sahiplenme konusunda da önemli sorunlar yaşandığı, söz konusu firmanın şimdiye kadar 3 tane taşeron firma değiştirdiği, bu taşeron firmaların Yazıhan bölgesinde ve Malatya’daki bazı firma ve şirketlere önemli ölçüde borçlarının bulunduğu da ortaya atılan iddialar arasında yer aldı. Bazı firma yöneticileri, sulama kanalı işinde taşeronluk yapıp da işi bırakıp giden taşeron firmalardan önemli miktarlarda alacaklarının olduğunu söylediler.
Burhan KARADUMAN, Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com