- Malatya İçmesuyu Kaptaj Tesisleri'nin bulunduğu Gündüzbey Pınarbaşı su kaynağını tehlikeye sokacak girişimlerin ve tehditlerin iletildiği Bakan Veysel Eroğlu, Malatya'ya DSİ'den bir heyet gönderdi.
Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu Malatya’ya 25 Mart 2016 tarihinde yaptığı ziyarette Yeni Malatya Gazetesi Muhabiri Güler Hazar'ın içmesuyunu sağlayan Kaptaj bölgesi ile ilgili konuyu, en son Adıyaman il sınırının "levha taşınarak" büyütülmesi girişimiyle gündeme geldiğini hatırlatması üzerine; “Sınır nereye giderse gitsin, o kaynak her durumda korunacak. Biz bunu korumak mecburiyetindeyiz. Daha önce de bu konuda, buranın korunması için onları (taş ocakları) defettik. Hiç kime bu kaynağa zarar veremez. Taş ocakları izni de zaten bizden geçecek. Dolayısıyla Malatya bu konuda boşuna endişelenmesin. Malatya’nın değil ki kaynağını, bir litre suyunu bile taş ocağına feda etmeyiz. Çünkü burası çok önemli ve biz burayı karantinaya aldık” açıklamasında bulunmuştu.
DSİ’DEN TEKNİK EKİP GELDİ
Bakan Eroğlu, Malatya’nın içmesuyu kaynağının bulunduğu Kaptaj civarındaki hazine arazilerinin ağaçlandırılarak muhafaza altına alınması için beraberindeki Orman Genel Müdürlüğüne talimat vermişti. Bakan Eroğlu’nun talimatı üzerine DSİ Genel Müdürlüğü Jeoteknik Hizmetler ve Yer altı Suları (YAS) Daire Başkanlığı tarafından teknik bir ekip Malatya’ya gönderildi. Teknik ekibin, “Malatya Pınarbaşı-Derme su kaynaklarının korunması kapsamında incelemelerde bulunmak üzere” geldiği belirtildi. Teknik ekip DSİ 9. Bölge Müdürlüğü’nü ziyaret ederek, burada konu hakkında görüş alış-verişinde bulundular.
KORUMA ALANI YENİDEN BELİRLENİYOR
DSİ Şube Müdürü Yusuf Kenan Karabulut, Jeoteknik Hizmetler ve Yer altı Suları (YAS) Daire Başkanlığından gelen teknik ekibin kaptaj tesislerinin bulunduğu bölgede incelemelerde bulunduğunu belirtti. Karabulut, içmesuyu kaynağının mevcut koruma alanlarının yeniden belirlenmesine yönelik olarak bir çalışmanın yürütülmekte olduğunu, bununla ilgili olarak Ankara’da da bir toplantının yapıldığını ifade etti. DSİ Genel Müdürlüğü Jeoteknik Hizmetler ve Yer altı Suları (YAS) Daire Başkanlığı ekibinin çalışmasını tamamlamasının ardından kaptaj tesislerinin koruma alanlarının yeniden belirleneceği, muhtemelen daha da genişletileceği ve kaynağa tehlike verme ihtimallerinin ortadan kaldırılacağı ifade edildi.
ALTTAKİ ARŞİV FOTO: Üstte daire içerisindeki yer Malatya İçmesuyu Kaptaj tesisi, alttaki daire ise Adıyaman tarafından ruhsat verilen bir taş ocağı. Bu ruhsatı geçtiğimiz aylarda Malatya Büyükşehir Belediyesi iptal ettirmişti.
Burhan KARADUMAN, Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com