ODA BAŞKANINDAN İLGİNÇ AÇIKLAMALAR.. Malatya Minibüsçüler ve Umum Servisçiler Odası Başkanı Mesut İnce, katıldığı TV programında, deprem kaynaklı mağduriyetin giderilmesi amacıyla, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın Elazığ ve Malatya’da yaptığı “Her esnafa 50 bin TL faizsiz kredi verilecek, esnafın kamu bankalarına olan borçları 1 yıl faizsiz ötelenecek” şeklindeki açıklamasının hatırlatılması ve bu konuda herhangi bir gelişme olup olmadığı yolundaki soruya, “Şimdi, öncelikle dalga geçtiler… Kesinlikle böyle… Dalga geçildi” sözleri ile cevap verdi.
ER TV’de Hülya Kaya tarafından hazırlanıp sunulan Güne Bakış programına katılan Mesut İnce, esnafın kamu bankalarına olan kredi borçlarının 1 yıl faizsiz ertelenmesi konusunun Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan’ın Malatya’da düzenlediği toplantıda da gündeme geldiğini belirterek, “Arkasından Ticaret Bakanımız Malatya’ya geldi; bu sorunu bizzat kendisine ben ilettim. Dedim ki siz esnafın aklıyla dalga geçiyorsunuz. Aynen ifadem böyle oldu” diye konuştu.
“Minibüs ve servis araçlarına 12 yaş sınırı getiren düzenleme FETÖ’nün Türkiye’ye oynadığı bir oyundur”
Malatya Büyükşehir Belediyesi’nin minibüs ve toplu taşıma araçlarının yaş sınırının 12’den 20’ye çıkarılmasının can güvenliği açısından tehlike oluşturduğu yönündeki eleştirilerin hatırlatılması üzerine ise Mesut İnce, minibüs ve servis araçlarında yaş sınırını düşüren düzenlemenin FETÖ tarafından yapıldığını ileri sürdü. Mesut İnce, “Araç yaşlarının 12 yaş ile sınırlandırılması tamamen ülkemize FETÖ oyunudur; FETÖ hakimlerinin aldığı bir karardır; tam bir FETÖ oyunu bu” dedi.
“20 yaşındaki araç 2020 model araçtan daha sağlam; çünkü şimdiki araçlar kağıt gibi”
İnce, şimdiki sıfır araçların ‘kâğıt gibi’ olduğunu belirterek, 18-20 yaşındaki bir aracın 2020 model bir araçtan daha sağlam olduğunu da savundu.
“En yerli, en milli başkan Selahattin Gürkan”
Mesut İnce, minibüs ve servis araçlarında yaş sınırını büyüten Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan için ise, “Başkanların en yerli ve en millisi” ifadesini kullandı.
ER TV Güne Bakış programında Malatya Minibüsçüler ve Umum Servisçiler Odası Başkanı Hülya Kaya’nın soruları ve Mesut İnce’nin cevapları şöyle:
- Minibüs ve servis araçlarında yaş sınırının Malatya Büyükşehir Belediyesi tarafından minibüsler için 20 yıla, servis araçları için 12+2 yıla çıkarılması sizi çok memnun etti ama bu karar vatandaşlarımız tarafından yoğun biçimde eleştiriye muhatap oluyor. Çünkü minibüs ve servis araçları toplu taşıma yapıyor ve can güvenliğinin en üst düzeyde olması lazım. Oysa 20 yaşındaki toplu taşıma araçları can güvenliği açısından büyük risk taşıyor. Siz bu eleştiriler konusunda ne düşünüyorsunuz?
- Şimdi özellikle büyükşehir belediye başkanımız Selahattin Gürkan’a şahsım ve esnaflarım adına bir kez daha teşekkür ediyorum. Başkanlarımız arasında, milli ve yerli sloganını en iyi anlayan Selahattin Gürkan’dır. Türkiye’nin araç üreten, minibüs üreten bir fabrikası yok. Tamamen dışa bağımlıyız. Kullandığımız araçlar dışarıdan geliyor; bu esnafı faiz lobilerine muhtaç ve kurban ediyoruz. Esnaf aracı alıyor, sonuç iflas.
Bir minibüs şu anda 350 bin – 400 bin TL arasında. Devlet bu araçları bize tamamen faizsiz verse, ödemesini 60 aya bölse bile, yine de bizim gelirimiz bu aracın fiyatını ödeyecek düzeyde değil.
Öyleyse, sıfır araç alalım, Malatya’daki toplu taşımayı 2,5 TL’den 5 TL’ye çıkaralım… Razı olur musunuz? Bizim de halkımızın da bütçesi bunu kaldırmaz.
Özellikle biz diyoruz ki, bakımsız araç vardır; araç yaşının hiçbir önemi yoktur.
Şu an TÜV Araç Muayene İstasyonu dünyada üçüncü sıradayız. O araç ömrünü tamamlamışsa, teknik özellikleri bakımından artık yıpranmışsa ve TÜV muayenesinden geçmezse o aracı çalıştırmayalım.
Şimdi düşünün, İstanbul’da bir servis aracı yıllık 100 bin km. yapıyorsa Malatya’da 10 bin km. yapıyor. Orası ile buradaki aracın yıpranmışlığı aynı değil.
Devletimiz bu konudaki yetkiyi büyükşehir belediyelerine vermeli, her ilin kendine göre standardı olmalıdır. Örnek veriyorum; İstanbul’da 15 yaş oluyorsa Malatya’da 20, Şırnak’ta 25 olmalı. Zaten bir araç 20 yıldan sonra kullanılamaz hale geliyor.
Bu konuda, araç yaşlarının 12 yaş ile sınırlandırılması tamamen ülkemize FETÖ oyunudur; FETÖ hakimlerinin aldığı bir karardır; tam bir FETÖ oyunu bu.
- Servis araçlarının yaşının 12 ile sınırlandırılması düzenlemesi ne zaman yapıldı ki FETÖ oyunu diyorsunuz?
- Şimdi siz ülkenin parasını dışarıya veriyorsunuz; Türkiye’ye vermiyorsunuz. Bu FETÖ’nün bir oyunu.
- Ne zaman çıktı bu yasa?
- Bu yasa 2002 yılından sonra çıktı. Eskiden böyle bir durum yoktu. Yani FETÖ’nün güçlü olduğu dönemlerde bunu mahkeme kararında…
- İyi de 2002 yılında AK Parti iktidara geldi.
- Hangi parti olursa olsun; bu çok önemli değil. FETÖ 40 yıldır var. Bugün yok, 40 yıldır var. Bu, bunun oyunudur. Biz şunu söylüyoruz: Bir araç teknik olarak çalışmazsa, belediyenin denetiminden geçsin, odanın denetiminden geçsin, TÜV muayenesinden geçsin, o araç teknik olarak yeterliyse o araç çalışsın. Bir araç Türkiye şartlarında 20 yaşa kadar çalışabiliyor. Şu an benim 2000 model aracım, 2018 model, 2020 model araçtan daha sağlıklı, daha güvenlidir, daha sağlamdır. Şimdiki araçlar kağıt gibi…
Ayrıca, sizin dediğiniz standartlarda araçla servis hizmeti verirsek, şu anda Malatya’da 100-150-200 TL olan ücreti 500 TL’ye çıkarmak zorunda kalırız. 500 TL’ye hizmet verdiğimizde bu hizmetten yararlanabilecek olan kaç kişi kalır? Teknik olarak standartları yükselttiğiniz zaman taşıma fiyatlarını da yükseltmek zorundasınız.
Bu noktada devlet büyük destekler ve katkılar vermeli. Şimdi Avrupa’da bir minibüse engelli rampası takılacağı zaman diyor ki “% 50’sinin ben ödüyorum”. Ama bizim ülkemizde, devlet diyor ki “engelli rampalı minibüs alacaksın”, artı aracı komple parçalayacaksın ki engelli aparatını oraya yerleştirebilesin… Minibüsü engelli rampası monte etmek için 80 bin TL para harcamak gerekiyor. Çünkü, aracın bütün teknik özelliklerini iptal ediyoruz.
Engelli rampası da yurt dışından ithal ediliyor ve bir engelli kardeşimizin bindirilmesi indirilmesi de 15 dakika alıyor; bu imkânsız bir şey… Bu milletin ve esnafın aklıyla dalga geçmek…
- Peki engelliler servislere binmesin mi?
- Hayır binsin tabii… Engellilerin başımızın üstünde yeri var ama alt yapısı oluşturulsun diyoruz.
Servis araçlarında yaş sınırının 12+2’den 15 yıla 6 yıla kadar çıkarılması konusunda Ankara’da yoğun şekilde yürüttüğümüz bir çalışmamız var. En kısa sürede bu konuda müjde vereceğimizi düşünüyorum.
- Depremden sonra Halkbank’ın esnafa 50 bin TL büyüklüğünde faizsiz kredi vereceği açıklanmıştı. Buna dair başvurularınızı yaptınız mı? Bu kredinin talep eden birçok esnafa verilmediği ve ciddi sıkıntılar yaşandığı belirtiliyor. Sizin esnafınız bu konuda herhangi bir sıkıntıyla karşı karşıya kaldı mı?
Şimdi, öncelikle dalga geçtiler… Kesinlikle böyle… Dalga geçildi.
Psikolojik olarak, ekonomik olarak Malatya büyük durgunluk yaşamaya başladı. Özellikle köylerden şehre gelen seferler çok azaldı. Köylerden ilçelerden merkeze yolcu getiremeyince buradaki şehir içi minibüsü ve otobüsleri de yolcu taşıyamıyor. Yolcu taşıma oranlarımızda büyük düşüş oldu yani. Devletin vatandaşın elinden tutması lazım.
Özellikle Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın Elazığ ve Malatya’da yaptığı açıklama şöyle: “Tüm esnafın Ziraat Bankası ve Halkbank’a olan borçlarını 1 yıl erteliyoruz”
Arkasından Ticaret Bakanımız Malatya’ya geldi; bu sorunu bizzat kendisine ben ilettim. Dedim ki siz esnafın aklıyla dalga geçiyorsunuz. Aynen ifadem böyle oldu.
Bakana dedim ki, “Siz diyorsunuz ki, ‘Depremden zarar gören esnafın Halkbank’daki kredilerini 1 yıl biz ödeyeceğiz’. İyi de, bu şekilde toplasanız 30-40 esnaf çıkar. Siz bize sadaka vermiyorsunuz. Biz bunu kendi cebimizden toplayarak yatırırız. Bunu bize iyilik ve ikram olarak göstermeyin. Şu an Malatya ve Elazığ ekonomisi durmuş, siz bir şey yapacaksanız, tüm esnafın borcunu 1 yıl erteleyin; borcumuzu silmenizi istemiyoruz; ama faizsiz 1 yıl öteleyin. Bir yıl içinde esnaf kendini toparlar, toparladıktan sonra da borcumuz yeniden ödemeye başlarız”.
Orda da aynı şekilde söz verildi. Sonrasında, Halkbank kredileri 1 yıl öteledi, ama diğer kamu bankaları Ziraat Bankası ve Vakıfbank bu uygulamayı yapmadı.
- Sorunu Malatya Milletvekillerine ilettiniz mi?
Bu çok büyük bir sorun, tabii ki tüm milletvekillerimizle konuştuk. Halkbank’dan değil de Ziraat Bankası’ndan Vakıfbank’tan kredi alanın ne suçu var? Öznur Çalık, Bülent Tüfenkçi ve diğer tüm milletvekillerimize sorunun ciddiyetini anlattık ama şu ana kadar hiçbir gelişme olmadı.
- Peki kredi öteleme sorunu çözülmezse ne yapmayı düşünüyorsunuz?
- Eğer ki Ziraat Bankası, Vakfı Bank, Halkbank Malatya ve Elazığ esnafının kredi borçlarını 1 yıl faizsiz ertelemez ise hiç kimse seçim zamanı, oy zamanı esnafın kapısına, bizim kapımıza gelmesin. Bugün esnafın yanında olmayanlar ne zaman olacak?
Güler HAZAR, Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com