SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Bakana Depremde Hasar Gören Sultansuyu Barajı Soruları

Bakana Depremde Hasar Gören Sultansuyu Barajı Soruları
A- A+ PAYLAŞ

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, 6 Şubat depremlerinin büyük hasara yol açtığı Sultansuyu Barajı’nın meclis gündemine taşıdı. Ağbaba, Bakan Kirişçi’ye binlerce kayısı ağacının nasıl sulanacağını sordu.

Ağbaba; 6 Şubat Kahramanmaraş merkezli depremler nedeniyle Malatya Sultansuyu Sulama Birliği alanlarını sulayan Sultansuyu Barajı göletinin gövdesinde çok ciddi bir hasar oluştuğunu, bu nedenle barajın kademeli olarak boşaltıldığını belirterek, Sultansuyu Barajı’nın hasardan dolayı işletme alanında bulunan yüzde 80 oranındaki 35 bin dekar arazi ile yaklaşık 350 bin kök kayısı ağacının sulanmasında büyük problemlere yol açacağını ifade etti.

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya Milletvekili Veli Ağbaba Tarım ve Orman Bakanı Prof. Dr.Vahit Kirişçi tarafından yanıtlanması istemiyle TBMM Başkanlığına sunduğu önergede şu soruları yöneltti:

"1. Sultansuyu sulama barajı göletinde oluşan hasarın; yaklaşık 600 m uzunluğunda, 3 m derinliğinde, 3 metre genişliğinde olduğu ve baraj gövdesinin, göletin havzasına doğru çökme şeklinde olduğu bilgisi doğru mudur? Eğer bu bilgi doğru ise burada oluşan hasarın barajın patlamasına sebep olup olmayacağı tespit edilmiş midir? Öğrenilmesinden sonra burada ne gibi önlemler alınmıştır?

2. Sultansuyu Sulama Barajı Göletinin hasar durumunun tespit edilmesi ne kadar sürecektir. Bununla ilgili bir çalışma yapılmış mıdır? Çalışma yapılmışsa burada yapılan çalışmadan kamuoyu ne zaman bilgilendirilecektir.

3. Baraj gövdesinin tamamı tekrar sökülerek baştan yapılacaksa, Sultansuyu sulama birliği alanında bulunan ağaçlara (350 bin kök) su nereden verilecektir? Sondaj kuyusu açılacaksa burada açılacak sondaj kuyularının maliyeti ve kuyuların çalıştırılmasında harcanacak enerji maliyetleri kimlere ne şekilde ödetilecektir? Deprem bölgesinde birçok sıkıntı yaşayan çiftçilerimize sulama birliğine ödenecek su kullanım hizmet bedelinden farklı olarak ayrıca bir enerji maliyeti çıkarılacak mıdır?

4. Çiftçilere sondaj kuyusu açılması için gerekli izinler ne şekilde verilecektir? İzin verilecekse burada harcanacak enerji maliyetleri için güneş enerjisi ve yağmurlama sistemleri için destek verilmesi düşünülmekte midir?

5. DSİ Genel Müdürlüğü tarafından bu alanlarda açılacak sondaj kuyularının (Kamuoyunda 60-80 adet olarak dillendirilmektedir) yeterli olacağını düşünülmekte midir?

6. Sultansuyu Barajının işletilmesi söz konusu olmadığına göre açılacak en fazla 100 adet sondaj kuyusundan Malatya İli sulama bölgesi göz önüne alındığında 1200 litre su olacağı, bunun yaklaşık dört katı su, dört ay boyunca kullanıldığı halde bile düzgün bir sulama yapamayan çiftçilere eski kanallardan çok az su iletiminin nasıl yapılacağına dair bir fikriniz var mı?

7. Bu sulama alanını işletmekten sorumlu olan Sultansuyu Sulama Birliğinin Su Kullanım Hizmet Bedelini alamaması durumunda; Personel ücretleri, Akaryakıt, Araç Bakım Onarım giderlerini nasıl karşılayacağı ile ilgili planlama yapılmış mıdır?

8. Sultansuyu Sulama barajının hasarının onarımı yapıldıktan sonra Sultansuyu sulama alanlarında kapalı sulama sistemine geçilmesi düşünülmekte midir?"

Bülten

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

7 yorum yapılmış

  • Malatyalı444 (1 yıl önce)
    Bu adama helal olsun. 1 milletvekili bunu yapıyor hele Malatyalı 3 yapsın görün hakettiği değeri nasıl görüyor.
    %86
    %14
    Yanıtla
  • Yörede çiftçi (1 yıl önce)
    350 bin kök kayısı çok önemli bir rakam. Eğer ki düzenli bir şekilde su ihtiyacı karsilanmazsa çok ciddi sonuçları olur. yüzde seksene yakinin da sondajı yok tahminimce. 2 aya kada gerekli altyapı oluşturulmamasi halinde çiftçi ve ağaçları yara alır. DSİ den daha yoğun çalışma bekliyoruz. bölge köylüleri olarak
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Saliha (1 yıl önce)
    Oyum derdimle dertlenenindir, akp hala nerde napıyor bilen var mı? Ahmet çakır nerden bülent bey nerde bilen var mı
    %88
    %12
    Yanıtla
  • Tuncay (1 yıl önce)
    Allah senden razı olsun Veli Ağbaba, diğerleri şuan aday adaylıklarıyla meşgul. Zaten malatyanın derdini problemini sizden başkası bilip görüp de meclise taşımaz. tekrardan teşekkürler
    %87
    %13
    Yanıtla
  • Murat (1 yıl önce)
    Etin kilosunu 500’e, sütü 25’e, peyniri 250’ye Soğanı 35’e çıkaran bakana, ne zor sorular soruyorsun Sayın Ağbaba! Nereden bilsin kayısı nasıl sulanacak. Onun tek derdi var, “kayısı bahçesini nasıl imara açarız”…
    %88
    %12
    Yanıtla
  • Hakan (1 yıl önce)
    Çiftçilere sondaj vurma izni verilmelidir. Agaclarimiz kuruyacak ve bunun sorumlusu kim acaba!!!!!!
    %42
    %58
    Yanıtla
  • Dsi ŞUBE müdürlüğüne gelirsen orda ki çalışmayı görürsün devlet ne yapıyor
    %15
    %85
    Yanıtla