SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Bakanlığın Çalışmasında 'Potansiyel' İller Arasında Malatya Yok!

Bakanlığın Çalışmasında 'Potansiyel' İller Arasında Malatya Yok!
A- A+ PAYLAŞ

Bölgesel gelişmeye odaklanan Türkiye, bu konuda ulusal stratejisini uygulamaya alırken "rekabetçi" 15 şehir, "potansiyel rekabetçi" 13 il ve "rekabet nüvesi" 14 ildeki imkanları en iyi şekilde değerlendirmek için yol haritasını çizdi.

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, 2024-2028 yıllarını kapsayan "Bölgesel Gelişme ve Ulusal Stratejisi" kapsamında illerin potansiyelini ortaya koydu.

AA muhabirinin belgeden yaptığı derlemeye göre, bölgelerin ulusal ve uluslararası alanda rekabet edebilirliklerinin artırılması, kalkınma sürecinin hızlandırılması bakımından kritik önem taşıyor.

Bu nedenle sahip olunan potansiyelin etkin şekilde değerlendirilerek AR-GE ve yenilik kapasitesinin güçlendirilmesi, yüksek katma değerli üretimin artırılması, iş ve yaşam koşullarının iyileştirilmesi hedefleniyor. Aynı zamanda önemli tarımsal üretim merkezleri olan illerde tarımda modern teknolojilerin kullanılması teşvik edilecek.

Söz konusu hedeflere ulaşmak üzere rekabetçi iller için orta-yüksek ve yüksek teknolojili üretim, uluslararası erişilebilirliğin güçlendirilmesi, tarımda yenilikçi uygulamaların yaygınlaştırılması ve nitelikli iş gücünü çekecek sosyal ve teknik altyapı yatırımlarının gerçekleştirilmesi öngörülüyor.

Bu kapsamda illerin ulusal ve uluslararası rekabet edebilirlikleri araştırıldı.

Araştırmada, gelir düzeyi, sanayi ve hizmetler sektörü üretim düzeyi, ihracat seviyesi, teknoloji düzeyi, girişimcilik kapasitesi ve insan kaynaklarının niteliği gibi hususlar göz önüne alındı. Bu kapsamda, İstanbul'un "küresel kent" niteliği taşıdığı, Ankara, Antalya, Bursa, İzmir ve Kocaeli'nin de "potansiyel küresel iller" olarak sıralandığı listede, "rekabetçi", "potansiyel rekabetçi" ve "rekabet nüvesi iller de belirlendi.

Deprem bölgesindeki bazı iller listede

"Rekabetçi" ve "potansiyel rekabetçi" illerin belirlenmesinde sanayi, hizmetler, yenilik ve teknoloji gibi başlıklarda aynı gösterge seti kullanıldı. "Rekabet nüvesi iller" için ise sanayi üretim ve ihracat seviyesi ile tarım ve hizmetler sektörüne ilişkin göstergeler dikkate alındı.

Rekabetçi illerin Tekirdağ-Muğla ile Sakarya-Mersin şeklinde kuzey-güney yönlü iki koridor ve Adana-Kayseri-Gaziantep şeklinde bir küme oluşturduğu görüldü. Söz konusu iller Tekirdağ, Balıkesir, Manisa, Aydın, Muğla, Denizli, Sakarya, Eskişehir, Konya, Mersin, Adana, Kayseri, Kahramanmaraş, Hatay ve Gaziantep olarak sıralandı.

Rekabetçi iller AR-GE'de başı çekiyor

Söz konusu 15 il, ülke toplam GSYH'si ile hizmet sektörü GSYH'sinden yaklaşık olarak yüzde 20 pay alırken sahip oldukları eğitimli nüfus ve teknoloji üretimi potansiyeli ihracat ve kurulan şirket değerlerine de yansıdı.

Bu illerden Manisa ve Sakarya teknoloji üretimi, Tekirdağ ve Gaziantep sanayi ağırlıklı üretim yapıları ve Eskişehir eğitimli nüfus oranıyla ön plana çıktı.

Rekabetçi illerin AR-GE harcamalarının yüzde 16,4, ihracatlarının yüzde 19,3, kurulan şirket sayılarının yüzde 18,3, yüksek ve orta-yüksek teknolojili ürün ihracatlarının yüzde 16,7, bilgi yoğun sektörlerdeki istihdamlarının ise yüzde 18,6 olduğu belirlendi. Bu illerdeki yüksek ve orta-yüksek teknolojili sektörlerde çalışan sayısı ise yüzde 27,9 oldu.

"Potansiyel rekabetçi il" sayısı 13

Potansiyel rekabetçi illerde ise Çorum, Sivas, Elazığ ve Mardin dışında Ankara'nın batısındaki yoğunlaşma dikkati çekti. Söz konusu iller Kırklareli, Çanakkale, Kütahya, Afyonkarahisar, Isparta, Düzce, Zonguldak, Bolu, Çorum, Sivas, Yalova, Elazığ ve Mardin olarak sıralandı.

Bu illerde AR-GE harcamalarının yüzde 2,3, ihracatın yüzde 2,8, kurulan şirket sayılarının yüzde 6,1, yüksek ve orta-yüksek teknolojili ürün ihracatının yüzde 0,8, bilgi yoğun sektörlerdeki istihdamlarının yüzde 8,6, yüksek ve orta-yüksek teknolojili sektörlerde çalışan sayılarının ise yüzde 4,2 olduğu hesaplandı.

Potansiyel rekabetçi iller, rekabetçi illerin ardından gelmekle birlikte, incelenen göstergeler bakımından ülke genelindeki paylarının sınırlı olduğu görüldü. Rekabetçi illerin, küresel entegrasyon boyutundaki illere olan coğrafi yakınlıklarının, bu illerdeki üretim faaliyetlerinin yayılım etkisinden faydalanmalarına imkan sağladığı değerlendiriliyor. Sanayi ağırlıklı üretim yapısı ve öne çıkan ihracat değerleriyle Yalova bu duruma örnek gösterildi.

Rekabet nüvesi iller rekabetçi illerin hinterlandında

Rekabet nüvesi 14 il ise Doğu Anadolu Bölgesi dışında ülke genelinde görülürken bunların büyük bölümü rekabetçi illerin hinterlandında bulunuyor.

Edirne, Uşak, Bilecik, Karabük, Kastamonu, Aksaray, Karaman, Tokat, Ordu, Giresun, Rize, Osmaniye, Adıyaman ve Batman bu kategoride yer alıyor.

Ankara, AA

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

19 yorum yapılmış

  • ahmet (1 ay önce)
    Şehir kültürü maalesef hala çok geride. Bir şehir kültürü yok. Esnaf çok fazla fırsatçı denetleyen yok. Eğitim çok zayıf, bizler çocuklarımıza yeterli eğitimi veremiyoruz. Aklı başında insanların çoğu şehri terketmiş. Kalanlar ise ya çaresizlikten ya mecburiyetten. Sanayileşme yok. Parayı bulan rant peşinde, zengini de fabrika kurayım demiyor. Ya rant için arazi satın alıyor, ya al-sat, yada faize yatırıyor. Fabrika açayım insanlar ekmek yesin anlayışı yok. İnsana faydalı olayım anlayışı hakim olamamış şehire. Biraz zor gelişir. Allah korusun kayısı da giderse elden bilmiyorum artık halini şehrin.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Ss44 (1 ay önce)
    Malatya potansiyel şehirler arasına zaten giremez. Çünkü kõy statüsünden kurtulamamış.
    %84
    %16
    Yanıtla
  • yakutbey (1 ay önce)
    İlin Sanayi ve Teknoloji İl müdürü ne iş yapar. Yıllardır takip ediyorum alanım gereği sadece orada burada kendisine ileride yarayacak başkanlarla fotograf çekmek. İl müdürflüğünün bir web sitesi dahi yok. bu nasıl teknoloji il müdürlüğü. Akif beyin Teknoparkta bir iki görünmüşlüğü var o kadar. Bu süreçte teknofest mi dersin okullar arası robot yarışmaları mı dersin, sanayi alet ve makinalarının fuarları mı dersin bunların hiçbiri bu ilde gerçekleşmiyor, gerçekleşmeyecekte. Bu ilin evladı bu ilin sevdalısı yönetmedikçe kurumları hele birde komşu illerdense vay haline Malatyanın.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Ahmet Mete (1 ay önce)
    Malatya Bölgede ihracatta daha üst sırada Sanayi tesisleri bakımından üst sırada İki üniversitesi olan ama potansiyel iller arasında yer alan başka iller bunun açıklaması SAHİPSİZ MALATYA değilde nedir. Bu şehrin VEBALİ sahipsiz bırakanlardadır.
    %75
    %25
    Yanıtla
  • Ali (1 ay önce)
    Davulcu ekibine iş düştü artık onlar halleder
    %88
    %12
    Yanıtla
  • halil (1 ay önce)
    Malatya kimin umurundaki. o yüzden habere çok şaşırmadım. şimdi malatya da ki vekillerimizin derdi bu değil lütfen rahatsız etmeyin.
    %86
    %14
    Yanıtla
  • Mehmet (1 ay önce)
    Dogru karar verilmiş.. malatya zaten elazig a bağlıydı.. tüm kamu kurumları ile Elazığ'a bağlı bir şehrin buyuksehir cilik oynaması da zaten komikti.. ve reklam bitti.. iste gerçek orda
    %79
    %21
    Yanıtla
  • erol (1 ay önce)
    Malatya ovası Cumhurbaşkanlığının Büyük ovalar Projesi içerisinde yer almasına rağmen; şehir ovaya kaydırılmış,organize sanayi ovaya yapılmış kimse ses çıkarmamıştır. Böylece bu sulak ovada tarım bitirilmiştir. Diğer tarafta Malatya ekonomisinin temel girdisi olan kayısı şire Pazarı esnafının insafına terk edilmişken , tarımsal girdiler nasıl artacak, Malatya nasıl potansiyel rekabetçi iller arasında yer alacak.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Oğuz (1 ay önce)
    Bence iyi yapmışlar bu sayede Malatya göç verir göç almaz iyi olmuş bir malatyalı olarak sevindim
    %34
    %66
    Yanıtla
  • Dilci (1 ay önce)
    Rapor doğru, Malatya'nın bu kafa ile potansiyel gelişmeden çok batma ihtimali var dolayısıyla şehre boşa uğraşmayalım demişler.
    %80
    %20
    Yanıtla
  • kadir (1 ay önce)
    diyelimki milletvekilleri malatyadan haberisler ve vurdum duymazlar özellikle ihsan koca.. diyelimki belediye başkanları aynı şekilde peki STK. lar nerde sizler ne işe yarıyosunuz
    %86
    %14
    Yanıtla
  • Malatya da STK yok Çıkar birliği var
    %100
    %0
    Yanıtla
  • MUSTAFA (1 ay önce)
    Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı kısaca bu bölgenin potansiyeli yüksek olan şehrinin Malatya değil Elazığ olduğunu teyit etmiş. Yani bölgenin büyükşehri Malatya değil Elazığ olduğu tarif edilmiş. Bölge hastanesi ve bölge müdürlüklerinin yüzde doksanın Elazığ da olması da gelecekte Elazığ ın büyüyeceği, Malatya nın da küçüleceğinin öngörüleridir. Malatya merkezin proje ve planları da büyükşehir olarak değil potansiyel küçükşehir olarak planlanmıştır. Hayırlı olsun. Son 20-25 yılda Malatya küçük şehir yapma başarısını gösteren bu dönemin milletvekili ve belediye başkanlarına madalya vermeleri gerekiyor. Hakettiler çünkü. Zorla Malatya yı küçültmeyi başardılar.
    %64
    %36
    Yanıtla
  • Ramazan (1 ay önce)
    E ne olacaktı. 30 yıldır vehabi bakışıyla yönetilen şehir. Yerelden başka yatırım yapan yok. Olmaz da.
    %80
    %20
    Yanıtla
  • mehmet bey (1 ay önce)
    BGUS'ta Samsun, Trabzon, Malatya, Diyarbakır, Şanlıurfa, Erzurum ve Van en gelişmiş bölgelerde yer almamalarına rağmen görece yüksek nüfuslu olmaları ve çevrelerine yüksek derecede hizmet vermeleri nedeniyle “bölgesel merkezler” olarak sınıflandırılmıştır. Samsun, Trabzon gibi illerle birlikte Bölgesel merkez tipolojisinde olmak kıymetli.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • “bölgesel mer­kezlerin ekonomik ve sosyal yönden gelişmesiyle nispeten az gelişmiş bölgelerin kalkınmasının sağlanma­sı” Malatya’nın içinde bulunduğu grup.
    %50
    %50
    Yanıtla
  • Halay (1 ay önce)
    Teknoloji ve Sanayi bakanlığının potansiyelinde olmayabiliriz ama kesin kültür bakanlığının potansiyel halay ekibi şehirleri arasında varızdır
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Kayısı delisi (1 ay önce)
    Malatya'nın tüm bireyleri ve kurumları ile bundan ders çıkarması lazım ama eminim bin tane bahane bulur herkes. Her kim ki Malatya benim olsun ama köy olarak kalsın düşüncesinde ise bu tablonun sorumlusu odur...
    %93
    %7
    Yanıtla
  • Mahir yeser (1 ay önce)
    Herkese Merhabalar; Malatya her yönden eksik kalmış durumda. En doğrusu ayrım ve negatiflikler bir tarafa bırakılıp , bu konuyla ilgili olarak 6 Malatya Milletvekili, Büyükşehir Belediye Başkanı ve İlçe Belediye Başkanları, Malatya STK ları bir araya gelmelidir. Malatya Ar- ge ve Ürün Geliştirme yatırımlardan faydalanmalı , ağır sanayi , savunma sanayi ve Ar- ge teknoparktan oluşan bir Organize sanayi ve Yatırım Teşvik Bölgesi kurulmalıdır. Her kaybedilen vakit boşa zamandır.Bu ekseriyette gerekli çalışmalar yapılmalı ve Malatya ‘ya sahip çıkılmalıdır. Saygılarımla
    %87
    %13
    Yanıtla