SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Bakanlığın Malatya'daki İddiası O ki..!

0
Güncellendi - 2021-03-28 09:25:25
Bakanlığın Malatya'daki İddiası O ki..!
A- A+ PAYLAŞ

Yaklaşık 30 bin dönümlük son derece verimli tarım arazisine sahip olan bu arazide son yıllara kadar devlet kasasına milyonlarca lira gelir akıtılmasını sağlayan Sultansuyu Tarım İşletmesi’nin söz konusu arazisi üzerinde özelleştirme projeleri yürütülür ve bu kapsamda arazinin önemli bir parçası beton santrali kurulmak üzere uzun vadeli olarak özel şirketlere kiraya verilirken, Tarım ve Orman Bakanlığı, Çevre Amaçlı Tarım Arazilerinin Korunması (ÇATAK) Projesi kapsamında Malatya’nın tarım topraklarının korunduğunu ileri sürdü.

Tarım ve Orman Bakanlığı 2020 Yılı Faaliyet Raporu’nda Malatya

Tarım ve Orman Bakanlığı 2020 yılında hayata geçirdiğini belirttiği proje ve çalışmaları içeren 2020 Yılı Faaliyet Raporu’nu yayınladı.

Aralarında Malatya’nın da olduğu illerdeki Bakanlık faaliyetlerini de kapsayan Tarım ve Orman Bakanlığı 2020 Yılı Faaliyet Raporu’na göre, Malatya’da da bir dizi proje gerçekleştirildi.

Söz konusu rapora göre, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından başlatılan “Çevre Amaçlı Tarım Arazilerinin Korunması (ÇATAK) Projesi”nde yer alan Malatya’da, bu kapsamda tarım topraklarını koruyucu bir dizi çalışma yapıldığı belirtildi. Raporda, ÇATAK Projesi için aralarında Malatya’nın da yer aldığı illerde, “Üreticilerin; Minimum Toprak İşlemeli Tarım, Toprak ve Su Yapısının Korunması ile Erozyonun Engellenmesi, Çevre Dostu Tarım Teknikleri ve Kültürel Uygulamalar olmak üzere 3 kategoride desteklendiği” vurgulandı.

Itrî ve Tıbbî Bitkiler ile Boya Bitkileri Üretiminin Geliştirilmesi Projesi

Tarım ve Orman Bakanlığı 2020 Yılı Faaliyet Raporu’nda, Malatya’nın “Itrî ve Tıbbî Bitkiler ile Boya Bitkileri Üretiminin Geliştirilmesi Projesi” içinde yer aldığı da belirtildi.

Söz konusu projede yer alan illerde, en az üç personelden oluşan tıbbi ve aromatik bitkiler teknik ekibi oluşturulduğu ve teknik ekipler tarafından 10.512 çiftçiye tıbbi ve aromatik bitkilerin yetiştiriciliği eğitimi verildiği kaydedildi.

Üniversitelerden, kamu kurum ve kuruluşlarından akademisyen, araştırmacı, sektör temsilcisi ve alanında uzman kişilerin katılımıyla gerçekleştirilen çalıştaylarla “Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Sektörü Strateji Belgesi” hazırlandığını belirtilen Tarım ve Orman Bakanlığı 2020 Yılı Faaliyet Raporu’nda, bu bağlamda, aralarında Malatya’nın da bulunduğu illerde, “iç ve dış talebe uygun olarak geliştirilmesi, uluslararası piyasaların istediği kalite ve miktarda tıbbi ve aromatik bitkilerin üretilmesi, kayıt ve izlenebilirliğin sağlanması, üretim havzalarının oluşturulması amacıyla” birçok faaliyet yürütüldüğü kaydedildi.

“Malatya’ya alternatif ürün Salep Tohumluğu ve vişne fidanı alımı için ödenek gönderildi”

Bakanlığın Faaliyet Raporu’nda, “Alternatif Üretim Yöntemlerinin Geliştirilmesi Projesi” kapsamında kurulacak demonstrasyonlar için; projede yer alan illere, bu kapsamda Malatya’ya,  salep tohumluğu alım ve dağıtımı, vişne fidanı ve sulama sistemi tesisi için Malatya İl Tarım ve Orman Müdürlüğüne ödenek gönderildiği, ödeneğin gerçekleşme oranının ise % 95 olduğu vurgulandı.

Pütürge Heyelan Envanter ve Duyarlılık Projesi tamamlandı

Tarım ve Orman Bakanlığı Faaliyet Raporu’nda, Türkiye’nin çeşitli bölgelerinde etkili olan ve can ve mal kaybına yol açan, toprakların yok olmasına neden olan heyelanların yol açtığı zararların asgariye düşürülmesi amacıyla, farklı projeler hazırlandığı ve 2020 yılında uygulandığı belirtildi.

Raporda, bu bağlamda Malatya’nın Pütürge ilçesinde, Pütürge İlçesi Heyelan Envanter ve Duyarlılık Projesi’nin hayata geçirildiği ifade edildi.

Biyolojik Çeşitliliğe Dayalı Geleneksel Bilginin Kayıt Altına Alınması Projesi’nde Malatya saha çalışmaları başladı

Türkiye’nin biyolojik çeşitliliğine dair geleneksel halk bilgisinin derlenerek kayıt altına alınmasına yönelik projede de yer alan Malatya’da, projenin saha çalışmalarının başlatıldığı bilgisi verilen Bakanlık Raporu’nda, Geleneksel Bilgi Yönetim Sistemine 2020 yılında aktif olarak veri girişine başlandığı da kaydedildi.

Beydağı Tabiat Parkı’nın çevre düzenleme çalışmaları devam ediyor.

Bakanlığın 2020 Yılı Faaliyet Raporu’nda, Malatya Beydağı Tabiat Parkı’nda yürütülen çalışmalar ve güncel duruma ilişkin bilgiler de verildi.

Rapora göre, çevre düzenleme çalışmaları halen devam eden Beydağı Tabiat Parkı’nı bugüne kadar 51 bin 153 kişi ziyaret etti.

Raporda, Beydağı Tabiat Parkı’nda yürütülen çalışmalar hakkında şu bilgiler aktarıldı: “Beydağı Tabiat Parkı :Malatya-Battalgazi İlçesinde 73 ha. alanda yer almaktadır. 2018 yılında alanın peyzaj projeleri yapılmış ve çevre düzenleme çalışmalarına başlanmıştır. 2019 yılında 1. etap çalışmaları büyük oranda tamamlanarak halkın kullanımına açılmıştır. Beydağı Tabiat Parkı alan düzenleme işi kapsamında kamelya, barbekü ve çeşme işleri için 29 Mayıs .2020 tarihinde ihale yapılarak çalışmalar tamamlanmıştır. Kalan ödenekle 2 adet çardak yapılmıştır. Alanda andezit kaplama ve barbekü yapım işleri tamamlanmıştır. 2020 yılı içerisinde çevre düzenleme çalışmaları devam etmektedir. Tabiat Parkı sürdürülebilir, çevreye duyarlı, koruma-kullanma dengesi içinde, toplumun giderek artan açık hava rekreasyon gereksinimini düzenli bir şekilde temin edecek, ziyaretçilerin tabiat parkı kaynak değerlerini yakından tanımasını sağlayarak, doğa sevgisi ve doğal ortamlarda yaşama arzusunu güçlendirecek şekilde planlanmıştır. Beydağı Tabiat Parkını 2020 yılı Aralık ayı sonu itibariyle 51.153 kişi ziyaret etmiştir”.

Bakanlık Raporu’nda, Elazığ – Sivrice merkezli 24 Ocak 2020 tarihinde meydana gelen deprem sonrasında, Türkiye Afet Müdahale Planı kapsamında, Tarıom ve Orman Bakanlığı Afet Müdahale Planı’nın da uygulamaya konulduğu vurgulandı.

Güler HAZAR, Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

10 yorum yapılmış

  • Sezgin Haktanır (3 yıl önce)
    Bugüne kadar bu kadar hayırlı bir iş yapmamıştınız. Bu konuda gösterdiğiniz çaba ve takibi bütün kalbimle tebrik ediyor ve destekliyorum. Lütfen vazgeçmeyin...
    0
    0
    Yanıtla
  • 44malatya (3 yıl önce)
    Yapilan yorumlar malatyanin yesil Alan kalmasi sultan suyun ozellesmemesi ve is yerleri sahislarin eline gecmemesi belediye baskanlarin vekilerin merkezden alinan kararlarda yetkileri ellerinden alinmistir malatyayi merkez yonetiyor
    0
    0
    Yanıtla
  • Ender (3 yıl önce)
    Yeşili doğayı hayvanları katletme projesi Malatya nın beton olmayan iki güzel yeri kaldı biri Orduzu idi o da betona kurban edilcek ne yazıkki Osman Güder Gelincik tepesi ve Orduzu mahallesine imar ı getirerek doğayı yeşili katledecek
    0
    0
    Yanıtla
  • MUSTAFA (3 yıl önce)
    Bütün yukarda yazılanlar göz boyamaca ve hikaye. Sultansuyunu yok etme planı görülmesin diye yapılmış açıklamalar. 1-Sultansuyundaki özelleştirmeler bir an önce iptal edilmelidir. 2-Sultansuyunun değerli tarım arazilerinebeton santrali kurulumu iptal edilmelidir. 3-Sultansuyu halka açılmalıdır. 4-Malatya düşmanı ve Sultansuyu yıkım bürokratları bir an önce ordan uzaklaştırılmaldır. Malatyalı milletvekili ve belediye başkanları yukardakileri yapmak sizlerin görevi. Eğer yapmazsanız seçimde sakın oy istemek için kapılarımıza gelmeyin.
    0
    0
    Yanıtla
  • Tolgam (3 yıl önce)
    Malatyahaber , sizin sultansuyunda bir ortaklığınız veya bir çıkarınız mı var ki bu kadar peşine düşüyorsunuz ? Malatya nın o kadar sorunu çer çöpü varken siz bunlarla uğraşmayın sizi kimse kaideye almıyor çünkü kendinizi çok komik duruma düşürdünüz.
    0
    0
    Yanıtla
  • Asıl komik duruma düşen sizsiniz. Malatyahaber Malatya nın hakkını savunduğu için zorunuza gidiyor ise problem sizde. Ya Malatya da yaşamıyorsunuz. Ya da Malatya lı değilsiniz. Malatya nın sorunlarına bu kadar ilgili değilseniz yorum yazmayın yeterli.
    0
    0
    Yanıtla
  • Ender kızmaz (3 yıl önce)Tolgam isimli kullanıcı yorumuna
    Trollüğü bırak Az Allah tan korkun kuldan utanınn
    0
    0
    Yanıtla
  • Gompile Malatyalı (3 yıl önce)Tolgam isimli kullanıcı yorumuna
    Tolgam gurban olam yaradana. Gardaş, basının bir görevi var. 5187 numaralı Basın Yasasına göre görev tanımı yapılmıştır. Bu tanıma göre basın özgürce kamuoyunu bilgilendirir. Ve eleştiri, yani denetim hakkını kullanır. O yüzden yasama, yürütme, yargı, ve basın kuvvetler ayrılığı ilkesini oluşturur. Dördüncü kuvvet derler bu duruma. Dolayısı ile basın demokrasilerde de vazgeçilmez ana unsurdur. Bir çıkarı vardır. O da kamuoyunu bilgilendirmektir. Misal yeeel basın olmazsa Sultansuyunun başına örülen çorabı bilemezdik.
    0
    0
    Yanıtla
  • Malatyam (3 yıl önce)
    Keşke bu sultansuyunun üstüne düştüğünüz kadar malatyanin diğer sorunlarinida gündeme getirseniz
    0
    0
    Yanıtla
  • Bundan büyük sorunmu var
    0
    0
    Yanıtla