MALATYALI ÖĞRENCİNİN 'AB GENÇ BİLİM İNSANLARI YARIŞMASI'NDAKİ BİRİNCİLİĞİNİ BAKAN VARANK DUYURDU.. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Malatya TED Koleji ve BİLSEM öğrencisi Feridun Balaban'ın 32. Avrupa Birliği (AB) Genç Bilim İnsanları Yarışması'nda fizik alanındaki "Fotovoltaik Hücre Yapımı" projesiyle hem birincilik hem de Wolfram (VOLFREM) özel ödülünü kazandığını belirterek, "Böylece 2005 yılından beri katıldığımız bu yarışmada ilk kez birincilik ödülünü almış olduk." dedi.
Varank, Bilişim Vadisi'nde yaptığı açıklamada, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumunun (TÜBİTAK) ulusal koordinatörü olduğu yarışmada gurur verici bir başarı yakaladıklarını bildirdi.
34 ülkenin 114 projeyle yarıştığı etkinliğe TÜBİTAK öncülüğünde Türkiye'den 6 projenin katıldığını aktaran Varank, "5 gencimizin projeleri tamı tamına 8 ödül kazandı. Birincilik, ikincilik ve üçüncülük derecelerinin yanında 4 proje de özel ödüle layık görüldü.
Malatya TED Koleji ve BİLSEM öğrencimiz Feridun Balaban, fizik alanındaki Fotovoltaik Hücre Yapımı projesiyle hem birincilik hem de Wolfram (VOLFREM) özel ödülünü kazandı. Böylece 2005 yılından beri katıldığımız bu yarışmada ilk kez birincilik ödülünü almış olduk." diye konuştu.
Bakan Varank, yarışmayı kazanan diğer öğrenci ve projelere ilişkin şu bilgileri paylaştı:
"İstanbul Kartal Anadolu İmam Hatip Lisesi ve Fuat Sezgin BİLSEM öğrencimiz Mehmet Sertaç Çeküç, kimya alanındaki Mikro Akışkan Sensör Geliştirme projesiyle ikincilik ödülünü kazandı. İstanbul Cağaloğlu Anadolu Lisesi öğrencimiz Emirhan Kurtuluş, Derin Öğrenmeyle Cerrahi Planlama projesiyle yazılım alanında üçüncülük ödülünü ve Wolfram özel ödülünü ülkemize getirdi. Yine yazılım alanında ortaya koyduğu Çizgelere Yönelik Algoritma Önerisi ile İzmir Bahçeşehir Koleji öğrencimiz Olcay Oransoy, Wolfram özel ödülü aldı. Matematik alanında Wolfram özel ödülünü alan bir diğer öğrencimiz ise Kovid-19'a Yönelik Matematiksel Karar Algoritmaları projesiyle İstanbul Sakıp Sabancı Anadolu Lisesi ve Beşiktaş BİLSEM'den Zeynep Parla Parmaksız oldu.
Bu başarılara imza atan tüm öğrencilerimizi, değerli hocalarını, kıymetli ailelerini yürekten kutluyor, başarılarının devamını diliyorum. Bu süreçte öğrencilerimize maddi ve manevi her türlü desteği sağlayan, bilim alanında ülkemizin gözbebeği TÜBİTAK'ı da hassaten tebrik ediyorum."
"Daha nice başarıya hep birlikte şahitlik edeceğiz"
Bakan Varank, yarışmada elde edilen bu başarıların, dünyanın en büyük Bilim ve Mühendislik Yarışması olan ISEF'te alınan 13 ödülle ülke tarihinin en büyük başarısının elde edilmesinin ardından yaşanan ikinci gurur olduğunu dile getirdi.
"Verdiğimiz desteklerle altın çağını yaşayan bilim ve araştırma ekosistemimiz sayesinde, daha nice başarıya hep birlikte şahitlik edeceğiz." diyen Varank, büyük ve güçlü Türkiye'yi yükseltecek, pırıl pırıl, bilim aşığı gençlere çağrıda bulunarak, "Tüm genç kardeşlerimi, Nobel Ödüllü bilim insanı Aziz Sancar Hocamız'la buluşmak üzere TEKNOFEST'e davet ediyorum. Gelin TEKNOFEST'te Milli Teknoloji Hamlesi'nin şaheserlerini, milli hava araçlarımızı, yerli otomobilimizi, sayısız teknoloji ve bilim yarışmasını yerinde görün diyorum. 21-26 Eylül'de Atatürk Havalimanı'nda buluşmak üzere." ifadelerini kullandı.
ABD'DE DE DÜNYA BİRİNCİSİ SEÇİLMİŞTİ..
Malatya Bilim ve Sanat Merkezi ve TED Malatya koleji öğrencisi 17 yaşındaki Feridun Balaban’ın ‘Bor ve azot katkılı, elmas gibi karbon malzemesinin çok katmanlı güneş panellerinde üst katman olarak kullanımının panellerin verimlilikleri ve spektral etkinliklerinin incelenmesi’ projesi, geçtiğimiz yıl TÜBİTAK 51. lise Öğrencileri Arası Araştırma Projeleri Yarışması’nda Türkiye birinciliği elde etmişti.
Balaban’ın Bilim ve Sanat Merkezi’nin bodrum katındaki laboratuvarda geliştirdiği proje, TÜBİTAK öncülüğünde Amerika’da düzenlenen Regeneron ISEF isimli Uluslararası Bilim ve Mühendislik Fuarı’nda Türkiye’yi temsil etmiş ve dünyanın farklı noktalarından projelerin katıldığı yarışmada Balaban’ın projesi SPIE özel ödül kategorisinde dünya birincisi seçilmişti.
Geliştirdiği projeyle güneş panellerinin aynı bölgede daha fazla elektrik enerjisi ürettiklerini belirten Balaban, geçtiğimiz Haziran ayında bu başarısıyla gündem olunca yaptığı açıklamada, “Bu yıl online olarak düzenlenen Regeneron ISEF SPIE özel ödül kategorisinde dünya birincisi oldum. Burada çalışmamı güneş panellerinin verimini arttırmak üzerine yaptım. Bu konuda danışman öğretmenim Savaş Zafer Güler’in de çok destekleri oldu. Güneş panellerinin verimini arttırmak için üzerini elmas benzeri bir yapı kapladım. Bu sayede aynı alanda daha çok elektrik enerjisi ürettiler. Bu düzenlenen yarışma lisans öncesi yani lise dönemindeki dünyadaki en prestijli bilim yarışması, araştırma projeleri yarışmaları. Elde ettiğim başarı sonrası çok mutlu oldum, ailem ve akrabalarım arayıp kutladılar. Bu çok mutluluk verici bir şey ama bence bunların en önemlisi yarışmada aldığım ödül. Elde ettiğim derece, yaptığım çalışmanın, verdiğim emeğin dünya tarafından tanındığını gösteriyor. Gerçekten onur verici bir durum” demişti.
“Cumhurbaşkanımızın destekleri benim için çok mutluluk verici”
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da yakından ilgilendiği ve kendisiyle görüştüğü Balaban, “Arkamızda böyle büyük bir gücün olması, Cumhurbaşkanımızın destekleri benim için çok mutluluk verici ve bu çalışmaların daha çok ileri gideceğinin teminatı aslında benim için. Benim yaptığım çalışma iklim değişikliğini engellemek için, bunun etkilerini azaltmak için bu konuda bana Cumhurbaşkanımızın destekleri bana büyük bir güç vereceğine inanıyorum. Cumhurbaşkanımız toplantıda söylemişti, bundan sonra Sanayi ve Teknoloji Bakanımız Mustafa Varank ile iletişime geçeceğim. Bu çalışmaların daha ileriye gideceğine ve artık bakanlık ve Cumhurbaşkanlığı nezdinde de çalışmaların daha ileriye gideceğini gösteriyor bana. Çok mutluluk verici bir durum” ifadelerini kullanmıştı.
“Hem projemi satın almak istiyorlar hem de burada kullandığım teknolojiyi satın almak istiyorlar”
Projesini ve kullandığı teknolojiyi satın almak için uluslararası firmaların kendisiyle iletişime geçtiğini ifade eden Balaban, “Birkaç tane uluslararası ve yerel firma oldu benimle iletişime geçen. Uluslararası firmalarla İngilizce iletişim kuruyoruz. Burada da okulumun İngilizce eğitimi çok yardımcı oluyor. Hem projemi satın almak istiyorlar hem de burada kullandığım teknolojiyi satın almak istiyorlar. Burada kaplamak için yeni ve özel bir teknoloji kullandık. Yeni bir plazma, ince film kaplama teknolojisi. Bu teknolojiyi satın almak istiyorlar. Henüz daha ücret konuşmadık, üniversite sınavına hazırlanıyorum. Sınavdan sonra görüşmek istediğimi söyledim. Onun dışında birkaç tane çok uluslu şirketten teklif geldi” şeklinde konuşmuştu.
AA- malatyahaber.com