Kültür ve Turizm Bakanlığı Devlet Korosu Ses Sanatçısı Selahattin Yalçınkaya, doğup büyüdüğü köy evinin küçük bir odasına dev bir koro sığdırdı. Banazı Kültür Sanat Derneği Türk Müziği Korosunu kuran Yalçınkaya, hayatının büyük bir parçası olan kültür ve sanatı daha geniş kitlelere yaymak için çalışıyor.
Ses sanatçısı Yalçınkaya, Malatya’nın Yeşilyurt İlçesi’ne bağlı Konak (Banazı) Mahallesi’nde bulunan evini kültür ve sanat için kullanmaya karar verdi. Kısa sürede fikrini hayata geçiren Yalçınkaya, doğup büyüdüğü köy evinin küçük bir odasına kocaman bir koroyu sığdırdı. Evin odasında gerçekleştirilen provalarla Banazı Türk Müziği Korosu şuana kadar üç konser verirken, yeni konserlere hazırlanıyor.
Malatya İl Kültür ve Turizm Müdürü Çetin Şişman ile İnönü Üniversitesi Öğretim Görevlisi Yusuf Dumlupınar’ın da destek verdiği koro, amatör bir ruhla profesyonel bir iş çıkarıyor.
Kültür ve Turizm Bakanlığı Devlet Korosu Ses Sanatçısı Selahattin Yalçınkaya, “Kültür ve sanat hayatımızın bir parçası. Asli görevimizin yanında kültür ve sanatımızı özellikle gençlerimize sevdirmek, onlara doğru ve düzgün bir şekilde aktarmayı misyon olarak görüyorum. Uzun zamandan beri evimiz boştu. Bir proje yapılacaktı. O proje gecikince doğup büyüdüğüm evi kültür ve sanat derneğinin bir parçası yapmak istedim. Çok isabetli bir karar olduğunu düşünüyorum. Gelen arkadaşlarımız burada son derece Türk musikisinin, halk ve sanat müziğinin önce olmazsa olmazı olan edep kuralları içerisinde, sevgi ve saygı kuralları çerçevesinde çok güzel çalışmalar yapıyoruz” dedi.
Yalçınkaya, Banazı Türk Müziği Korosu olarak üç konser verdiklerini kaydederek, şunları söyledi:
“Çok değerli saz ve ses elemanlarımız var. İnsanlara bir şeyler verdikçe, kazandırdıkça onların ne kadar değerli ve maharetli olduklarını öğreniyoruz. Bütün mesele onlara zaman ayırmak. Eldeki mevcut imkanları kullanarak kendi kültür ve sanatımızı gelecek kuşaklara aktarmak istiyoruz. Bir iki ay içerisinde bir konser düşünüyoruz.”
Malatya İl Kültür ve Turizm Müdürü Çetin Şişman ise derneğin 2017 yılında kurulduğu anımsatarak, “Şef Selahattin Yalçınkaya’nın önderliğinde Banazı da güzel çalışmalar yapılıyor. Bizler de Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü olarak elimizden geldiğinde bu faaliyetlere katkı sunmaya çalışıyoruz. Banazı’nın üzümüyle, güreşçileriyle önemli olması mutlaka önemlidir ama biz artık müziğiyle de katkı sağlamasını istiyoruz” diye konuştu.
İnönü Üniversitesi Öğretim Görevlisi Yusuf Dumlupınar da türkü söyleme geleneğinin aktarıcıları, öğreticileri ve akademisyenleri olarak halkın içerisinde olmaktan onur duyduklarını belirterek, “Gönülden gönüle köprü kurmak için türküleri söylüyorum. Çalıp söylüyorum, gençlere bu müziği öğretiyorum” dedi.
Ferdi DURDU, Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com