Malatya’da tarımsal sulamada önemli yer tutan bazı barajlar, azalan su miktarlarıyla dikkat çekiyor. Çat Barajı’nın yanı sıra Sürgü, Sultansuyu ve Polat Barajı da su seviyeleri azaldı.
Çat’tan sonra Sürgü de kurudu
İklim değişikliği, yağışların yetersizliği ve bu yaz yaşanan aşırı sıcaklar nedeniyle Malatya’da bazı barajlarda su seviyesi dibe vurdu. Su seviyesinin sıfıra düştüğü geçtiğimiz Nisan ayında açıklanan Çat Barajı’nda ölü hacim suyunun da sulamaya verilmesiyle su seviyesi tamamen sıfırlanırken, Polat, Sürgü ve Sultansuyu Barajlarında da durum pek parlak değil. Devlet Su İşlerinin verilerine göre, maksimum kottaki su seviyesi hacmi 70.1 milyon metreküp olan Sürgü Barajı’nda su miktarı geçen yıl Ekim ayında yüzde 12.3 iken bu yıl yüzde 0,4’e düştü. Maksimim kottaki su hacmi 10.7 milyon metreküp olan Polat Barajı’nda ise su miktarı ise yüzde 1.6 seviyesinde. 47.9 milyon metre küp su hacmi bulunan Sultansuyu Barajındaki su seviyesi ise 5.1.
Uzmanlar, gelecek yıllarda beklenen yağışlar gerçekleşmemesi ve daha da kurak yazların geçme ihtimaline karşı, ilgili ve yetkili kurumların bir an önce gerekli tedbirleri alması gerektiğini vurguluyor.
Doluluk oranı yüksek gözüken Boztepe Recai Kutan Barajı ile Kapıkaya Turgut Özal Barajı ise, henüz sulama kanalları ve sistemi hizmete girmediğinden dolayı bu durumda bulunuyor.
Kuraklık eylem planı hazırlanmıştı
Yağışların azalmasıyla birlikte ciddi bir kuraklığın yaşanacağının ön görüldüğü Malatya’da Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü başkanlığında, DSİ ve Belediye başta olmak üzere ilgili kurumlar tarafından 2013-2017 yılları arasında uygulanacak, tarımsal kuraklıkla mücadele ve strateji eylem planı hazırlanmıştı. Geçmiş yıllarda olduğu gibi, gelecekte de yaşanabilecek kuraklığı önlenmek veya etkilerini azaltılabilmek, kuraklıkla ilgili kamuoyunun bilinç düzeyini artırarak tüm paydaşları süreye dahil edebilmek, tarımsal su kullanımını planlamak, suyun yetersizliği durumunda, alınacak tedbirleri belirlemek amacıyla hazırlanan Kuraklık Eylem Planında “Toplam yağış miktarlarına etki edilemediğinden, düşen yağıştan yararlanma, kullanılabilir su kapasitesinin arttırılması, etkin su yönetimi, toprağa düşen yağışın yeraltına sızdırılması, kaynakların kirletilmeden sürekli kullanımın sağlanması, kurak koşullara uygun iyi tarım uygulamaların geliştirilmesi gibi kavramlar kuraklıkla mücadele de önemli başlıklar üzerinde çalışılması gerektiğine dikkat çekiliyordu. Kuraklık Eylem Planında sözü geçen tedbirler için ilgili kuruluşlar tarafından bugüne kadar hangi çalışmaların yapıldığı bilinmiyor.
Güler HAZAR, Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com
Sürgü Barajı'nın suyu çekilmiş bölümü
Çat Barajı'nın suyu çekilmiş bölümü