SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Barajlardaki Doluluk Oranı Yüzde Yüze Yaklaştı

Barajlardaki Doluluk Oranı Yüzde Yüze Yaklaştı
A- A+ PAYLAŞ

Malatya’da barajlardaki doluluk oranının yüzde yüze yakın olması üreticiyi sevindirdi. Geçen yıllara nazaran oldukça dolan barajların kullanılan kartlı sulama sistemi ile önümüzdeki yıllara da yeteceği öngörülüyor.

Bu yıl ilkbaharda başlayan ve halen devam eden yağışlar nedeniyle Malatya’da barajların doluluk oranları neredeyse yüzde yüze ulaştı. Önceki yıllara göre barajlardaki doluluk oranı ise üretim yapan çiftçiyi sevindirdi. Malatya’nın Yazıhan ilçesinde bulunan Boztepe Recai Kutan Barajı’da son yağışlarla birlikte yüzde yüz doluluk oranına ulaştı. Türkiye Ziraat Odaları Birliği Bölge Koordinatörü Yunus Kılınç, son yıllarda en çok korktukları konuların başında kuraklık geldiğini ve küresel ısınma nedeniyle de geçtiğimiz yıllarda bunu bizzat yaşadıklarını söyledi. Geride kalan yıllarda yaşanan kısmi kuraklık nedeniyle üretimde düşüş ve ekinlerin zayıfladığına dikkat çeken Kılınç, Mart ayında barajlardaki oranın yüzde 20’lerde olduğunu ve bu durumun kendilerini endişelendirdiğini söyledi. Ancak Mart ayı itibariyle başlayan yağmurların halen yer yer devam ettiğini de belirten Kılınç, “Bu berekettir, üretimdir. 84 milyona bir gıda üretimi manasında en büyük rahmettir. Barajlar dolu, sulamalara başladık. Şuan Boztepe Recai Kutan Barajımız 93 bin dekar alanı suluyor, ancak ek bir projemiz var oda hayata geçerse 120 bin dekara çıkacağız” şeklinde konuştu.

Barajın gelmesi ile birlikte Yazıhan ovasında ürün çeşitliliğin de artığına dikkat çeken Kılınç, barajın yapım maliyetinin 2 yılda amorti edildiğini de ifade etti. Boztepe barajının kapalı sulama sitemi ile çalıştığını ve bu şekilde Türkiye’de 6 pilot barajdan biri olduğunu da belirten Kılınç, “Barajımız kapalı sulama kart sistemi ile çalışıyor. Çiftçinin kartındaki kontör bittiğinde sulama kendiliğinden kapanıyor. Çok güzel bir sistem bu. Daha önce bu baraj ilk yıllarda vahşi sulama siteminde bize yetmemişti. Kart sisteme geçince yüzde 40’luk su vardı ve bize yetti. Bu kart sistemi ile yüzde 60 tasarruf ettik, bunun tüm Türkiye’de aktifleştirilmesi gerekiyor.” ifadelerine yer verdi.

Malatya’da bu yıl sulama suyu sıkıntısının olmayacağını da ifade eden Kılınç, 6 Şubat depremlerinde Sultansuyu Barajı ile Sürgü Barajı sulama kanallarında hasar olduğunu bunlarında zamanında tadilatı ile sulamada sıkıntı yaşanmayacağını söyledi.

İha

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

7 yorum yapılmış

  • Malatyalı çiftçi (1 yıl önce)
    Turgut karde muhalefet yapan sensin senin o yorumun boştur yunus başkan bu şekilde karalayamazsin Malatya'da çiftçinin 1 sesi varsa oda yunus başkan Ziraat odasına gelince Et birliğinde ses yok Süt birliğinde ses yok Ziraat odasi çiftçinin hakkını arayan tek birlik düşüncen yanlış Genel başkan şemsi bayraktar Türkiyenin sesi Yunus baskanda Malatya çiftçisinin sesi Araştır yapılan haberleri oku ondan sonra karalama yap adam gibi adam sen git başkalarıyla uğraş yunus başkanı yedirmeyiz
    %50
    %50
    Yanıtla
  • Yazihanli (1 yıl önce)
    Çiftçiye su verilmeyecekti Kürşad kardes yunus başkan o yüzden açıklama yaptı DSİ çalışanı 1 ay maaş almasın dedi siz nasıl çiftçiye Ekim yapma diyorsunuz dedi bu çiftçi ekmeğini nasıl kazacak dedi senin yaptığın yorum doğru mu yada bu adam konuşması mi yanlış ????
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Kürşad Bey (1 yıl önce)
    Bu adam Ocak ayında barajın durumunu protesto edip basın mensuplarını Baraja toplayan kişi değil mi ben mi yanlış hatırlıyorum.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Aynen o adam açıklama yapma sebebi DSİ çiftçiye arpa buğday hariç su verilmeyecek demesinden kaynaklı haberi tam oku öyle yorum yap yada yorum yapma herkes işini yapsın
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Ahmet Yalvaç (1 yıl önce)
    MaşaAllah SübhanAllah BarekAllah
    %56
    %44
    Yanıtla
  • Tolga (1 yıl önce)
    Yani elinizi kaldırıp bir yeri gösterince noluyor çok merak ediyorum. Selahattin başkandan öğrendiler, bir yeri gösterince fotomu çekin talimatı var heralde :)
    %92
    %8
    Yanıtla
  • Turgut (1 yıl önce)
    Yani bu Yunus kılınçın haberini yapmaktan ne anlıyorsunuz bilmiyorum ne biliyor ne konuşuyor sıkıntı çıkarmaktan muhalefet olmaktan başka ne biliyor bu adam gereksiz bir odanın gereksiz bir başkanı ticaret borsası sanayi odası gereken herşeyi yapıp açıklıyor zaten. Barajdaki suyun dolumunu bu adam mı yapmış
    %78
    %22
    Yanıtla