Merkezi yönetim çaresiz, ABD 'kaygılı'
Iraklı Kürtlerin Bulgaristandan C-130 tipi üç uçakla küçük silah ve mühimmat sevkiyatı yapması Bağdatla gerilimi artırdı. Kürtler, Bölgemizi savunuruz, Irak hükümeti Silah alımında tek yetkili merkeziz, yasalar ihlal edildi diyor
Iraktaki Kürt Bölgesel Yönetiminin (KBY) merkezi hükümetin silah tedariki prosedürü dışında Bulgaristandan üç uçak dolusu küçük silah ve mühimmat sevkıyatı yaptığı ortaya çıktı. KBYnin peşmerge güçleri aracılığıyla Kuzey Iraktaki kontrolünü Musulun da bulunduğu bölgeye yaymaya çalıştığı bir döneme denk gelen silah alımı, Bağdatı kızdırırken ABDli yetkilileri kaygılandırdı.
ABD de gafil avlandı
Washington Postun isimlerini açıklamak istemeyen üç ABDli yetkiliye dayandırdığı habere göre, silahları C-130 tipi üç kargo uçağı eylülde Süleymaniyeye getirdi. Irakın yasal olarak alımını yaptığı silahların ABD gözetimi dışında getirilmesi mümkün değilken, üç yetkilinin de Bulgaristandan yapılan sevkıyatı Kürt yetkililer yerine Bulgaristandan öğrendiklerini aktarıp gafil avlandıklarını söylemesi dikkat çekti. Kürt yetkililer soruları yanıtlamazken, daha sonra KBY Irakta terörle savaşın öncephesinde olmayı sürdürüyor. Devam eden bu tehdit yüzünden anayasadaki hiçbir şey KBYni bölgesel savunması için savunma materyalleri edinmekten men edemez açıklaması yapıldı.
Şii ağırlıklı Irak hükümeti, Kürt liderleri peşmerge güçleri aracılığıyla özerk bölgelerini genişletmekle suçluyor. Kerkükün statüsü ve petrol paylaşımı anlaşmazlığı da ilişkileri geriyor. Hal böyleyken silah alımı haberi üzerine Irak İçişleri Bakanı Cevat el Bolani, bunun içişleri ve savunma bakanlıklarından onay alması gerektiğini söyleyip Bulgaristandan bir alımdan haberdar olmadıklarını kaydetti. Bolani bu sevkıyatın Irak yasalarının ihlali olduğunu belirtti. Kimi uzmanlar Irak anayasasının özerk bölgelerin silah alımına dair yetkilerini net biçimde ortaya koymadığını söylerken, ABDli ve Iraklı yetkililer yetkinin içişleri ve savunma bakanlıkları olduğunu aktardı. Savunma bakanlığı ordu, içişleri ise polis için silah tedarik ediyor. Silahlar ABDnin yönettiği Yabancı Askeri Satış Programı aracılığıyla ediniliyor. Bu kurumun başındaki ABDli tuğgeneral Charles D. Luckey, bölgelerin bağımsız davranabileceğine dair örnek olmadığını söyledi.
Haberin kaynağı olan ABDli yetkililerin son sevkıyata dair Maliki hükümetinin uyarılıp uyarılmadığına dair bilgileri yokken, birisi Evet Kürtler özerk ve peşmergeleri var. Ama kendi kendilerini silahlandırmaları ve böyle çaktırmadan silah getirmeleri..Irak hükümeti olsaydık hayli kaygılanırdık dedi.
Washington Post, ABDnin 2011de çekilmesini içeren ve çarşaba mecliste onayı beklenen güvenlik anlaşmasına (SOFA) atıf yapıp süreç böyle giderse ABDnin askeri varlığını azaltmasıyla etnik gruplar arasındaki gerilimin artacağını belirtip özellikle gelecek yılki yerel ve genel seçimlere dikkat çekti. Zira Sünni Araplar 2005 seçimini boykot ettiğinden Kürtler Kerkük ve Ninovayı da içeren yerlerde nüfuslarıyla orantısız siyasi güç elde etmişti. Kürtlerin 275 üyeli mecliste 75 üyesi var.
Sorunlar dağ misali
Kerkükteki yerel konseyin Arap, Kürt ve Türkmenler arasında eşit paylaşımı tartışması yüzünden yerel seçim tarihi belirsiz. Ağustosta ABDli yetkililerin Diyalaya dahil olan Hanekinde Irak ordusu ile peşmergelerin kapışmasını son anda önlediğini anımsatan gazete son dönemde Kürt liderlerin Maliki ile Destekleme Konseyleri adlı hükümet yanlısı aşiret liderlerinden oluşan yeni yapı kurma girişimi yüzünden tutuştuğu ağız dalaşını örnek gösterdi. Maliki bu konseyleri Bağdatın gözü kulağı görürken KBY lideri Mesut Barzani onu ateşle oynamakla suçluyor. Kürt kökenli Devlet Başkanı Celal Talabani de Malikiye mektup yazıp konseylere gidecek paranın orduya verilmesini istedi. 2004te direnişçilere karşı Musula yerleşmiş peşmergeler hâlâ burayı Irak ordusuna tam devretmedi. Barzaninin ABDnin Kürt bölgesinde üslenmesi önerisi de Malikiyi kaygılandırırken, önde gelen Kürt vekil Mahmud Osman durumu, Tansiyon çok yüksek diye özetliyor.