Mustafa Bahadır ALTAŞ
SM.Mali Müşavir
mba444@mynet.com
21 Eylül 2013 Cumartesi günü Malatya’ya bir dizi açılışlar yapmak ve açık hava toplantılarında halka seslenmek üzere, iki günlüğüne gelen başbakanın ziyareti öncesinde ve sonrasında bu ziyaret ve sonuçları başta medya olmak üzere çeşitli platformlarda farklı farklı değerlendirildi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Malatya ziyareti sırasında toplam 93 adet projenin toplu olarak açılışını yaptı. Açılışı yapılan bu projelerinin toplam yatırım tutarının 776 milyon Türk Lirası olduğunu belirtildi.
Açılışı yapılan projeleri incelediğimizde, önümüze çok farklı bir tablo çıktı. Şöyle ki; Milli Eğitim, Ulaştırma, Gençlik ve Spor, Aile ve Sosyal Politikalar, Enerji ve Tabii Kaynakları, Çevre ve Şehircilik, Gıda Tarım ve Hayvancılık, olmak üzere altı uygulayıcı bakanlık ile çeşitli devlet bakanlıklarına bağlı genel müdürlükler ile özel sektöre aitti.
Bu açılışlarının kendileri, hikâyeleri ve nitelikleri ise çok ilginç. Nasıl mı? Anaokulundan kız imam hatip lisesine, spor salonundan, öğrenci yurduna, kavşak düzenlemesinden alt ve üst geçitlere, kaldırım düzenlemesinden semt konaklarına, personel lojmanından TOKİ evlerine, sulama kanallarından kollektör fosseptik / kanalizasyon şebekesine, tekstilden nükleer tıpa, balık tavuk üretiminden süt besiciliğine kadar, yani kısaca iğneden ipliğe her türlü açılış yaptık.
Bir proje için aynı anda tam üç açılış yaptık!
•Malatya Şehir Geçişi BSK Yapımı (Karayolları )
•Malatya Batı Girişi alt ve üst yapı ile çevre ve peyzaj yapımı (Malatya Belediyesi)
•Malatya Şehir Geçişi alt yapı, üst yapı ile çevre ve peyzaj düzenlemesi (Malatya Belediyesi)
Türkiye’de hiç kimseye nasip olmayan örnek iki açılış!
•Tavuk Üretiminin AB Standartlarına Getirilmesi (Gıda, Tarım Ve Hayvancılık Bakanlığı )
•54 Cadde, 140 sokakta yapılan altyapı, kaldırım, peyzaj ve asfalt çalışması (Malatya Belediyesi)
Eski belediye başkanı, yeni milletvekilin hayalleri de açıldı!
Bir önceki dönem Malatya Belediye Başkanlığı yapan milletvekili Avukat Cemal Akın’ın bir televizyon kanalında 'çocukluk hayallerim' diye söylediği “Yağmursuyu Drenaj kanalları” dönemin Malatya Belediye Başkanı Ahmet Çakır tarafından gerçekleştirildi ve açılışını yapmak başbakana nasip oldu.
Mükerrer açılışlarda mı yaptık sanki?!
Liseler Kategorisinde ve Lise'nizi Tanıtın Forumunda (http://www.frmtr.com/lisenizi-tanitin) Bir öğrencisini onur ve gururla kendisine ait sosyal paylaşım sitesinde “Ben Lise 2.sınıfa giden bir öğrenciyim size okuduğum bana göre muhteşem okulumu tanıtacağım. Okulumuz Malatya ilinin Arapgir ilçesinde bulunmaktadır. Okulumuzu eski TFF Başkanı Mehmet Ali Aydınlar vefat eden oğlu Kerem Aydınlar adına yapmıştır. Okulumuz 2009 yılında eğitim öğretim hayatına başlamıştır. " diye yazdığı; Kerem Aydınlar Kampusu Arapgir Anadolu Öğretmen Lisesi (16 Derslik, 20 Lojman, 350 Kişilik Pansiyon, Spor Salonu) açılışını da bu arada yapmış olduk.
Muhasebe yapmadık
Bu açılışları mesleki açıdan değerlendiğimizde, işin muhasebesini yaptığımızda, Malatya adına gelinen noktada kaybedilenler ile yeni kazanımlar neler onlara bakmak lazım. Dün Malatya’nın envanterinde neler vardı, bugün bu açılışlar ile Malatya’nın envanterine ne eklendi?
Malatya’nın son on yılı bilânçosunun aktifinde kapanan fabrikalar olarak, “Sümerbank-Mensucat Fabrikası, Tekel Tütün- Sigara Fabrikası ve Şeker Fabrikası (özelleştirme kapsamında, her an gidebilir!)” yer alırken buna karşılık olarak yeni dönemde ise devlet yatırımları olarak “Konteyner Kent, Alt Yapı ve Sosyal Tesisler (Suriyeliler için), Hayvancılığı Destekleme Projesi, 50 Aileye 200 Baş Süt İnekçiliği, Otomatik Tren Muayene İstasyonu Binası” gibi benzeri projelerin eklendiğini görmekteyiz.
Son on yıllık dönemde kapanan/kapanacak olan bu üç fabrikanın (kamu tesisi) yatırım maliyeti ile sağlamış olduğu istihdam ve Malatya ekonomisine katkısı hiçbir şekilde, başbakana açılışı yaptırılan 93 adet proje ile kıyaslanmaz.
“Biraz kül biraz duman o benim işte” şarkısında olduğu gibi, 24 ayda bitirmeyi başaramadığımız birçok işi, 20 gün gibi bir sürede bitirerek, başta belediye olmak üzere Karayolları Bölge Müdürlüğü ile birlikte, belki de bu alanda bize ait yeni bir rekor kırdık! Sonrada insanlarla dalga geçer gibi, başbakanın geçeceği yollara 'bu işi biz yaptık' diyerek metrelerce afişler astık. Bu şekilde alel acele hazırlanmış toplu açılış töreninde, bir projeyi 3 kez açtık, kimi tesisleri mükerrer açtık, yıllar önce biten ve faaliyette bulunan açılışını unuttuğumuz tesisleri açmayı hatırladık. Kısaca her yönü ile bize özgü bir program yaptık.
Başbakan Erdoğan’ın önemli ve büyük yatırımlar hariç, temel atma törenlerine katılmadığı, daha çok tamamlanan projelerin ve yatırımların açılışına katılmaya özen gösterdiğini biliyoruz. Bu nedenle belki de içeriği sayın başbakana sunulmayan, bu 93 adet toplam tutarı 776 Milyon TL (?) olan yatırımların listesi, eğer sayın başbakana sunulsa, tahmin edebilirim ki, böyle bir açılış curcunasına katılmazdı.
Başbakanın Malatya ziyaret öncesinde çok büyük beklentiler içinde olan AKP’lı yöneticiler, bilerek veya bilmeyerek başbakana bu tür açılış programıyla çok ayıp ettiler.
Aslında başbakanın Malatya’ya geliş amacı belliydi: “Başbakanın bu ziyareti Haziran-Eylül dönemi arasında, geçirdiğimiz üç aylık dönemde yaşanan süreçte, Türkiye’nin iç ve dış siyasindeki gelişmeler sonrasında, özellikle Ortadoğu’da yaşanan sorunlar, PKK ile yapılan müzakere nedeni ile yaşanan sıkıntılar, Anayasa çalışmalarının aksaması nedeni ile toplumda mevcut iktidarın adına yaşanan olumsuzlukları bertaraf etmek ve yeni AKP ve Recep Tayyip Erdoğan imajı oluşturmaktı.” Bunun içindir ki şehrin tüm bilbortlarında bu tür afişler asıldı. Asılan afişlerde yer aldığı siyasi söylemlere uygun ve sadece bu konuda bir organizasyon yapılsa ve Malatya için önemli birkaç talebi başbakana iletebilseydik, belki de Malatya bu ziyaretten daha kazançlı çıkacaktı.
Malatya’ya Yakışmadı
Başbakan Erdoğan'ın, Malatya şehir merkezine gelişi sırasında Erhaç Havaalanı yolu üzerinde, bulunan Aksaray köyü sakinleri ile sohbet esnasında bir çocuk ile sayın başbakan arasında geçen konuşmada, başbakana elma ikram eden çocuğun, “Tayyip Amca yalnız yolumuzu yapın. Yapmazsanız haram olsun” demesi Malatya adına hiç hoş olmayan bir şekilde ulusal medyada yer aldı. Olay sanki daha önce kurgulanmış gibi geldi ve Malatya’ya hiç yakışmadı.
(Kıssadan hisse; Malatya’da siyaset yapmak zordur. Çünkü Malatya İsmet İnönü ve Turgut Özal gibi çok önemli 2 cumhurbaşkanı ve 2 başbakan, çokça devlet adamı ve siyasetçi çıkarmışbir ildir. Sanırız başbakan bundan sonra Malatya üzerine siyaset yaparken daha dikkatli olacaktır.)
Birazda ironi* yaptık.
Başbakanın Altın Kayısı Ramada Otel’de, Malatya Sivil Toplum Kuruluşları temsilcileri ile yaptığı yemekli toplantı sonrasında soru cevap bölümünde esnaf odası başkanının “Kısa süre sonra açıklayacağınız demokratikleşme paketinde esnafı rahatlatacak unsurlar da var mı?” şeklindeki sorusunu, Başbakan Erdoğan gülerek cevapladı: “Demokratikleşme paketi ayrı, ekonomik paket ayrı şey. Ekonomi paketini açıkladık. Demokratikleşme paketinin içinde öyle bir şey yok” dedi.
Aslında soruda bir ironi vardı, ama sanırım hiç kimse anlamadı. Bu soru aslında, son on yıldır yok olmaya terk edilen esnafın bir serzenişiydi.
*İroni, söylemek istediğinin tam tersini söyleyerek" ifade etmektir. Bir söz sanatıdır.
Başbakanın toplu olarak açılışı yaptığı projeleri aşağıdaki linkten öğrenebilirsiniz:
http://www.malatyahaber.com/haber/basbakan-hangi-acilislari-yapti