Battalgazi Belediyesi tarafından Fırat Kalkınma Ajansı'na sunulan ve kabul edilen "Tarihin Işığında Moda" projesi kapsamında defile gerçekleştirilecek. Defile, 16 Mayıs 2015 Cumartesi günü 14.00'de Silahtar Mustafa Paşa Kervansarayı'nda gerçekleştirilecek.
Türkiye’nin yetiştirdiği en önemli denim tasarımcılarından biri olarak kabul edilen Ahmet Giray Yılmaz’ın Arslantepe’den ilham alarak Çalık Denim bünyesinde hazırladığı ve Çalık Holding'in sponsor olduğu "Başlangıç" adlı 2015-2016 Sonbahar/Kış koleksiyonu, Battalgazi Belediyesi'nin ana sponsorluğunda 16 Mayıs’ta dünyada devlet yapılanmasının ilk olarak ortaya çıktığı yerlerden biri olan ve günümüzde Malatya ilimizin sınırları içerisinde bulunan Arslantepe'nin gölgesinde tarihi bir yapı olan Silahtar Mustafa Paşa Kervansarayında görkemli bir defile ile moda severlerin karşısına çıkacak.
Arslantepe Höyüğü'nde ilham alınarak tasarlanmış koleksiyonda, demin kumaşlar, yeni üretim ve dikim teknikleriyle sanat ve zanaatı bir arada buluşturuyor. Roma Üniversitesi’nin gerçekleştirdiği arkeolojik kazılarda bulunan ve Arslantepe Mühürleri olarak adlandırılan mühürler koleksiyona ilham kaynağı oluyor. Düzenlenecek defile ile ilgili İstanbul'da Eresin Otel'de düzenlenen basın toplantısında bilgiler verildi.
Burada ilk olarak konuşan Battalgazi Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, "Malatya medeniyetler, uygarlıkların ve kültürlerin merkezidir. 9000 yıllık geçmişi olan bir tarihin üzerinden ve insanlığın ilk yerleşik devlet hayatının ve bürokrasi hayatının zuhur ettiği bir merkezdir. Medeniyetler insanların ortak değerler olduğuna inanıyoruz" dedi.
Başkan Gürkan, tarih ile modayı bütünleştirmek için çalıştıklarını belirterek, "Çalışmalarımızı moda ile bütünleştirerek Arslantepe'nin kültürel mirasa alınması konusunda, tarihin derinliğinde modanın Arslantepe ile bütünleşmesi ve Arslantepe'de çıkan figürlerin günümüz moda versiyonuna yansıtılması, bu şekilde Arslantepe'nin geçmişte bir şehir devleti göstergesinin günümüz kuşaklarına aktarılması konusunda, önemli bir katkı sağlayacağını düşünüyorum. Buradaki amacımız Malatya tarihinin, kültürünün, Malatya tekstilde ilişkilendirerek Türkiye'de ve dünya çapında kentimizin marka değerini anlatırken de, ilimizin sosyal ve ekonomik ve turizm hayatının canlandırılması ve Arslantepe'nin dünya kültürel mirası asıl listesinde yer alması amaçlanmaktadır" dedi.
Türkiye’nin yetiştirdiği en önemli denim tasarımcılarından biri olarak kabul edilen Ahmet Giray Yılmaz ise, Arslantepe Höyüğü'nde ilham alınarak tasarlanmış koleksiyonda, demin kumaşlar, yeni üretim ve dikim teknikleriyle sanat ve zanaatı bir arada buluşturduğunu söyledi. Yılmaz, Roma Üniversitesi’nin gerçekleştirdiği arkeolojik kazılarda bulunan ve Arslantepe Mühürleri olarak adlandırılan mühürler koleksiyona ilham kaynağı oluyor" dedi.
Manken Ece Gürsel'de,"Herkesin ayağına sağlık, bu güzel organizasyonda buluştuk. İlk başta Battalgazi Belediyesi'ne teşekkür ediyorum. 16 Mayıs'ta ev sahipliği yaptıkları için. Sevgili Ahmet Güray'a teşekkür ediyorum. Gerçekten çok ciddi anlamda el emeği var. Ve çok başarılı kreasyon. İnşallah Doğru insanlara doğru mesajları verebiliriz. Önemli olanda budur" diye konuştu.