Malatya Emniyet Müdürlüğü Toplum Destekli Polis Büro Amiri Yusuf Çakmak, "Sineği tek tek yakalamaktansa, bataklığı kurutmalıdır. Toplum destekli polislik, bataklığı kurutmaya çalışıyor" dedi.
Toplum Destekli Polis Büro Amiri Yusuf Çakmak, İnönü Üniversitesi'nde "Suç önlemede toplum destekli polis" konulu konferans verdi. Konferansta konuşan Emniyet Amiri Yusuf Çakmak, "5-10 yıl önceki polisler ile bugünkü polisler arasında fark varsa kurum olarak kendimizi tanıtmamızdır. Yıllar önce sokakta yaramazlık yapan çocuğa annesi o sırada polis geçerse, 'sus seni polise veririm' diyordu. Bizler bu tür şeylerden rahatsızız. Polis görünce korkmak değil, sevinme olmalıdır. Çünkü doktorlar nasıl
hastalarını düşünürse, polis de vatandaşın güvenliğini düşünür" dedi.
Suç meydana gelmeden önce önlemenin çok daha yararlı olacağına dikkat çeken Çakmak, "Sineği tek tek yakalamaktansa, bataklığı kurutmalıdır. Toplum destekli polislik, bataklığı kurutmaya çalışıyor" diye konuştu.
Vatandaşların polise yardımcı olma konularına da temas eden Yusuf Çakmak, "Mesela hırsızlık olaylarında vatandaş dikkatli olmalıdırlar. Örnek verecek olursak, apartmanın dışından evin zili çalınırsa, megafondan sormadan kesinlikle otomatiğe basılmamalı. 'Kim o' diye sorulursa 'Ben' diyene kapı açılmamalı. Çünkü apartmana giren hırsız, boş olan evden hırsızlık yapabiliyor" şeklinde konuştu.
Toplum Destekli Polis Büro Amirliği olarak vatandaşlarla birebir görüştüklerini, polislerin esnafı ziyaret ettiklerini, bayan polislerin ev toplantıları düzenleyip, vatandaşların güvenlik konusunda sorunları olup olmadığı konusunda istişarelerde bulunduklarını aktaran Çakmak, "Polis vatandaşa, vatandaş da polise yardımcı olunca sorunlar daha çabuk çözülür ve büyümez" dedi.