Battalgazi Belediye Meclisi, Mayıs Ayı toplantısı tek oturumla tamamlandı. Başkan Bayram Taşkın başkanlığında toplanan mecliste, 31 Mart seçimleriyle görevi sona eren eski belediye başkanı Osman Güder'den devralınan borcun 1 Nisan itibarıyla 120 milyon 053 bin TL olduğu açıklandı. Gündem maddeleri arasında bulunan “Yeni içkili yerlerin belirlenmesi maddesi ertelenirken, yıkılan ve ağır hasarlı binalarla ilgili hazırlanan plan notlarının kamuoyunun bilgisine sunulması, Alişar Mahallesine Doğalgaz şebekesinin döşenmesi, Başkan Taşkın’a İller Bankasında 81 milyon TL kredi kullanması için yetki verilmesi oylanarak karara bağlandı.
Toplantının Battalgazi’ye ve Malatya’ya hayır ve bereket getirmesini dileyen Başkan Taşkın, “Belediyemize yararı olan her işte olacağız. Battalgazi’mizi Türkiye’nin markası haline getirecek; bu doğrultuda projelerimizi oluşturacağız. Çalışmalarımıza devam ederken ilçemizin her köşesinde ne ihtiyaç varsa ona göre hareket ediyoruz. Yapılacak çalışmalar belediyenin öncülüğünde gelişiyor. Karşılaşacağınız her yerde kapıları biz açıyoruz, doğal gazı önce biz verdiğimiz, yüklendiğimiz yükümlülük ve taahhütle getiriyoruz. Vatandaşımızın memnuniyeti bizim en büyük önceliğimiz. İnşallah Battalgazi’mizin yararına olacak her şeyin peşinde olacağız; çözüm üreteceğiz, hizmet üreteceğiz” diye konuştu.
Başkan Taşkın’ın konuşmasından sonra gündem maddelerine geçildi.
İçkili Bölgelerin belirlenmesine erteleme
Gündemin 1. Sırasında bulunan ve “Yeni içkili bölgelerin tespit edilerek, mevcut içkili yer bölgelerinin bu alanlara taşınması” konulu madde üzerine bilgi veren Başkan Taşkın, “ Şehir içinde kalan içkili yerlerin şehir dışına taşınması için Yeşilyurt ve Büyükşehir Belediyemizle birlikte belirleyeceğimiz alana taşınması için çalışmalarımız sürüyor.” dedi. Madde oylanarak ertelendi.
Yıkılan ve ağır hasarlı binalarla ilgili imar plan notları
Depremlerin yaralarının sarılması ve yerinde dönüşüm süreçlerinin desteklenmesi adına yıkılan ve ağır hasarlı binaların (yasal çerçevede kalma koşuluyla) yerinde ve ruhsatına uygun yapılmasını konu alan önerge İmar Komisyonundan geldiği şekilde oylanarak kabul edildi. Konu ile açıklama yapan İmar Komisyonu Başkanı Eyüp Sağlam “ Deprem yaralarını bir an önce sarmak ve süreci hızlandırmak için hazırladığımız bu plan notları sadece yıkılan ve yıkılacak binaları kapsıyor. Kamuoyuna sunulan bu plana, hak sahiplerinin ve/veya uzmanların katkısını bekliyoruz” dedi.
Kabul edilen önergede; "Malatya ili Battalgazi ilçesi sınırları içerisinde bulunan riskli yapılarla, depremde hasar gören yapıların dönüşümünü sağlamak amacıyla hazırlatılan, TAKS (Taban Alanı Kat Sayısı) düzenlemesini içeren plan notu ilavesinin meclisimizce görüşülerek karara bağlanması talep edilmektedir.
Talep dosyası Battalgazi Belediye Meclisince karara bağlanmak üzere 11.03.2024 tarih ve 35 sayılı yazısı ile komisyonumuza havale edilmiştir.
Dosyada ve mahallinde yapılan incelemeler neticesinde; Bu plan notlarından faydalanacak yapıların; 6306 sayılı yasa kapsamında riskli yapı olarak tespit edilmiş olması ve belediyemizce 06.02.2023 tarihli depremlerin yaralarının sarılması ve yerinde dönüşüm süreçlerinin desteklenmesi adına 7452 sayılı Olağanüstü Hal Kapsamında Yerleşme ve Yapılaşmaya ilişkin Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin Kabul Edilmesine Dair Kanun kapsamında, yerinde dönüşümde yapılan başvurularda;
18.Madde Uygulaması sonrası, yeni yapılacak yapı için emsal hesabında, ilgililerce önceden yapılan kamu ortaklık payı hibeleri ve yıkılan yapı yoğunluğunun mücbir hal kapsamında, mevcut yapı ruhsatındaki toplam inşaat alanını aşmamak kaydıyla bir kereye mahsus tekrar kullandırılması ve yeni durumda ifraz işlemlerinin ilgililerin arsa payı oranı üzerinden yapılması, ifraz yapılması mümkün olmayan yapı ruhsatı başvurularında da emsal hesabının arsa payı üzerinden değerlendirilecektir. (Mahkeme kararı ile yapı ruhsatı iptal edilen yapılar hariç)
Bina yüksekliği 22.50m ve daha az yüksekliğe sahip olan, yapı kullanma izin belgesi almış ve birden fazla yapı bulunan parsellerde, ilgililerce ifraz edilmesi mümkün olmayan yapı ruhsat başvurularında, idarece, yapılara ait deprem öncesi vaziyet planına uygun olarak ve eski yapı kütlesinin dışına çıkmamış olmak kaydı ile yapılan başvurularda sadece başvuruya konu yapı maliklerinin muvafakati ile işlem tesis edilecektir.
Daha önce ek meclis kararları ve encümen kararları doğrultusunda ek kat alan yapılarda; yıkılan yapı için, idare tarafından deprem öncesinde tanzim edilen yapı ruhsatının eki mimari projelerde verilmiş toplam inşaat hakkının, müktesep hakkı olduğu, kırmızı kot altında kalan inşaat hakkı hariç olmak üzere, zemin üstü (zemin dahil) tüm yapı emsal alanının Planlı Alanlar İmar Yönetmeliğinde belirtilen şartlara aykırı olmamak kaydı ve 2018 Türkiye Bina Deprem Yönetmeliği (TBDY-201 8) ile Belediyemizce alınan ilave kararlara uygun statik tasarımlarının yapılmış olması halinde mücbir hal kapsamında tekrar kullandırılacaktır. Bu durumda meri imar planı kapsamında, yapı yoğunluğunu kullanamayan taşınmazlarda; Bina Yüksekliği Yençok 22,50 metreyi geçmemek şartıyla, Taban alanı; çekme mesafeleri belirlendikten sonra, bitişik nizamlar hariç, parseldeki mevcut ruhsatlı yapının, yapı ruhsatı ve eki mimari projesi üzerinden, yürürlükteki İmar yönetmeliğine göre hesaplanan taban alanı ve hiçbir şekilde parsel alanının %60’nı aşmamak koşuluyla ilave bir kat yapılabilir.(Emsal hesabı yürürlükteki yönetmeliğe göre hesaplanacaktır.)
Ayrık ve Blok nizamlı yapı adalarında, parsel maliklerinin talep etmesi halinde, Taban Alan Katsayısı oranını geçmeyecek şekilde, 2018 Türkiye Bina Deprem Yönetmeliğinde belirtilen cephe uzunluklarının aşması halinde uygun dilatasyon ile ayrılarak, Mimari estetik komisyonun uygun görüşü alındıktan sonra bitişik (kütle şeklinde) yapılar yapılabilir.
Uygulama İmar Planında, ayrık ve blok nizam olan yerlerde, hâlihazırda bitişik nizam ve ikiz nizam yapılaşmanın oluştuğu durumlarda, Taks/Kaks değerlerine ve imar planında gösterilen esaslara uyulması kaydıyla bahçe mesafeleri mevcut yapılaşmaya göre düzenlenecektir.” bilgileri yer aldı.
Önerge oy birliği ile kabul edildi.
Belediyenin borcu 120 milyon TL
Belediye Başkanı Bayram Taşkın, Battalgazi Belediyesi'nin borcunun 1 Nisan itibarıyla 120 milyon 053 bin lira olduğunu bildirdi.
Mecliste,çeşitli alt yapı çalışmaları ve malzeme alımı ile 970 KW gücünde Güneş Enerjisi Santrali (GES) yapımı için İller Bankası'ndan 81 milyon TL kredi alınmasıyla ilgili başkan Taşkın'a yetki verilmesi kararlaştırıldı.
Ayrıca, ilçeye bağlı Alişar Mahallesi'nin cadde ve sokaklarına doğalgaz şebekesi döşenmesi, bağlanması ve deplase işlemleri için AKSA doğalgazla taahhütname imzalanmasına da karar verildi.
Maddelerin tamamlanmasından ve Haziran ayı olağan toplantısını 5 Haziran Çarşamba günü yapılması kararlaştırıldıktan sonra meclis toplantısı sona erdi.
malatyahaber.com- Bülten