Anadolu'nun Türkleştirilmesi ve Müslümanlaştırılması döneminde Bizanslılarla yapılan mücadelelerde önemli katkılar sağlayan Battal Gazi'nin heykeli (üstteki), kendi adını taşıyan Battalgazi ilçesinin girişine geçen yıl dikilen heykeli sökülerek, yerine Selçuklu devlet sembolü olan çift başlıklı kartal (alttaki) dikildi.
Battalgazi Kültür Anıtı, her köşesi kültür kalıntılarıyla dolu Battalgazi İlçesinin(Eski Malatyanın) 1101 tarihinden itibaren Anadolu Selçuklularıyla Türk hakimiyetine girişi ve bugüne kadar gelen süreçte ortaya konulmuş olan kültür birikimini sembolize etmesi adına Battalgazi Belediyesi tarafından yaptırıldı.
Battalgazi Belediye Başkanı Selahattin Gürkan anıtla ilgili olarak; Battalgazi İlçemizde kültürel değer birikimleri ortaya koymuş olan geçmişteki tüm insanlık tarihine şükranlarımızı sunuyoruz." dedi.
Anıtın tasarımı ,UNESCO Plastik Sanatlar Komitesi Türkiye Üyesi olan AkademisyenSanatçı Fazıl Ercan ve ekibi tarafından gerçekleştirildi.
Anıt üst motifin; Selçuklu devlet sembolü olan kartal motifinin kökeninin Uygur Türkleri'ne kadar dayandığı, çift başlı kartalın güç ve kudretin sembolü olduğu, doğunun ve batının hakimiyetini temsil ettiği belirtildi.
Anıt Kaide de bulunan düzenlemede ise; Battalgazi İlçesinde bulunan tarihi mimari yapılardaki süsleme motiflerinden tasarlamalar, Silahtar Mustafa Paşa Kervansarayı ve Anadolu Selçuklularının mimari yapı olarak Anadoludaki tek örneği olan Ulu Cami kabartmasının yer aldığı kaydedildi.