SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Bazı Hastalıklar İçin 'Hacamat Tedavisi' Önerisi

0
Güncellendi - 2021-05-21 11:50:34
Bazı Hastalıklar İçin 'Hacamat Tedavisi' Önerisi
A- A+ PAYLAŞ

İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Temel Tıp Bilimleri Öğretim Üyesi Prof. Dr. Evren Köse, hacamat tedavisinin birçok hastalık için uygulanabileceğini belirterek, bağşıklık sistemi güçlendirmek, fibromiyalji sendromunda, romatizmal hastalıklara ait kronik ağrılar ve sabah yorgunluğu gibi durumlarda 2 ile 65 yaş arasındaki herkesin hacamat yaptırabileceğini kaydetti.

İnönü Üniversitesi Kültür-Sanat Etkinlikleri kapsamında “Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp, Hacamat Tedavisi” isimli çevrimiçi seminer düzenlendi. İnönü Üniversitesi resmi Youtube sayfasından yayımlanan etkinliğe konuşmacı olarak Tıp Fakültesi Temel Tıp Bilimleri Öğretim Üyesi Prof. Dr. Evren Köse katıldı. Hacamatın kan dolaşımını arttırmak ve iyileşmeye katkı sağlamak için bölgesel vakum oluşturmaya dayalı bir tedavi yöntemi olduğunu ifade eden Prof. Dr. Evren Köse, “Hacamat, bir kupa tedavisidir. Herhangi bir hastalıktan dolayı veya sağlıklı kalmak maksadıyla vücudun belli bölgelerini çizip üzerine bardak veya şişe oturtarak kan alma işlemine de hacamat denmektedir” ifadelerini kullandı. Hacamat bir diğer adıyla kupa tedavisinin ıslak ve kuru kupa olmak üzere iki uygulama biçimi olduğunu belirten Köse, günümüzde uygulamaların plastik vakumlu aletler yardımıyla yapıldığını vurguladı. Prof. Dr. Köse, hacamatın hangi durumlarda yapılması gerektiği konusunda da, “Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp uygulamaları ya ünite bazında ya da merkez şeklinde oluşturulmuş özel kliniklerde yapılabilmektedir. Organik bir rahatsızlığı tanımlamayan hastalarda immün sistemini güçlendirmek amacıyla yapılabilir, fibromiyalji sendromunda özellikle kadınlarda daha sık görülen kas ağrılarıyla geçmeyen bir durum olduğunda, romatizmal hastalıklara ait kronik ağrılarda, sabah tutukluğu, yorgunluk gibi durumlarda hacamat uygulaması yapılmaktadır” şeklinde konuştu.

Kimler yaptırmamalı

Köse, ileri seviyede kalp yetmezliği ve anemisi düşük, kanama bozukluğu, pıhtılaşma bozukluğu olan ve 2 yaşın altı ile 65 yaşın üstündeki kişilerin hacamat tedavisini yaptırmamasını tavsiye etti.

Prof. Dr. Köse, geleneksel olarak kullanılan hacamat tedavisinin Sağlık Bakanlığı’nın çalışmalarıyla bilimsel bir platforma oturtulduğunu vurguladı.

iha

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

16 yorum yapılmış

  • malatyalı (3 yıl önce)
    bilimin bu kadar ileri olmadığı eski çağlarda ,insanlık (tüm dünya ,farklı inançlar)bu tip tedavi yöntemlerini kullanmıştır.o günkü şartlara göre şekil almıştır.islam dünyası halen bilimselliği bir kenara koyarak özellikle de sünnet iddiaları ile bu tedavi yöntemleri halka dayatılmaktadır.sapla saman bilinçli olarak karıştırılmaktadır.hacamat buzdağının görünenidir daha bir çok toplumu ilgilendiren konularda din sağlaması yapılmaktadır.dinimizin buna ihtiyacı yoktur.özellikle bilimin her geçen gün yenilendiği ,bu çağda geleneksel tıp adı altında rekabet edenler daha ziyade geri kalmış toplumlardır.çünkü kendini gösterecek başka birşeyi yok..hacamat bölümü niye inönü üniv var.hacettepe ,cerrahpaşada yok malatya da var..düşünmek lazım..
    0
    0
    Yanıtla
  • Hacamat sırf sünnet diye bunları yazmışsınız ama biraz inceleyip araştırsaydınız sadece müslümanlar değil tüm insanlar hacamatı biliyor ve uyguluyor. Bunu şuanda tıp fakültesini bitiren doktorlar da yapıyor. Bu neden sizin zorunuza gidiyor açıkçası bilmek istiyorum.
    0
    0
    Yanıtla
  • Abdulcelil (3 yıl önce)
    Bakıyorum da hemen saldırılar, aşağılamalar. Yıllardır hacamat yaptıran biri olarak söylüyorum, hacamat ile kan bağışı yapmak aynı şey değildir. Hacamat yapılan yerlerde vücutta dolaşan kan alınmaz. Dokularda atıl vaziyette duran pis kan alınır. Bu işlem insanı oldukça rahatlatır. Kafadan 1, omuz hizası 3, sırt 2 ve belde 3 noktada toplam 9 noktadan poşetten yeni çıkan steril kupalarla kan aldırıyorum. İnşaallah birkaç gün içinde bu seneki hacamatımı da yaptıracağım. Hacamatı tavsiye eden doktorumuzu da tebrik ediyorum. Hacamata karşı çıkanlar şunu bilsin ki, ilaç firmaları satış konusunda zarar edecekleri için yıllarca bu konuda mücadele etmiştir. Ama nihayet ülkemizde serbestçe hacamat yapılabiliyor.
    0
    0
    Yanıtla
  • Ufuk (3 yıl önce)
    Hacamat tedavisinin problemli olduğunu ifade edenlerin hangisine cevap vereyim bilemedim.Siz bildiğiniz yolda gidin bırakında bizde bildiğimiz yolda gidelim. Bunlar hiç ömründe hacamat mı yaptırmış ki bilsin bunu ağrı kesici ye devam edin :)))))
    0
    0
    Yanıtla
  • Erol (3 yıl önce)
    Müspet ilimle uğraşacak, Çalışkan ve zeki gençler üniversitelerde iş bulamayınca, yurt dışına gitmek zorunda kalıyor .ne yazık ki bize de bunlar kalıyor.Ondan sonrada bir aşı için Dünya ya avuç açıyoruz.
    0
    0
    Yanıtla
  • Mustafa BULUT (3 yıl önce)
    Çaresizlik döneminde uydurulmuş tedavi yöntemleri. Kılcal damarları kesip kan akıtmanın insana ne faydası olabilir ki. Bunun yerine damar yolundan kan bağışlamanın daha faydalı olduğu kuşkusuzdur, bilimsel DİR.
    0
    0
    Yanıtla
  • Malatyalı (3 yıl önce)
    Hacamat tedavisini küçümseyenler inşallah birgün o tedavi yöntemine muhtaç kalmazla umarım.Mide ülserinden muzdarip olan şahsım aldığım ilaçlardan neredeysen mide kanseri olacaktım.Sükür şifayı hacamat tedavisi ile buldum.Hijyen ve Ehil kişi olduktan sonra sıkıntı yok
    0
    0
    Yanıtla
  • Huzur (3 yıl önce)
    Sayın hocam pandemiden dolayı iliğimize kadar sömürdüler bizden kan çıkmaz inanın, millet aç ve işsiz ekmek bulamayanlar var.
    0
    0
    Yanıtla
  • berk (3 yıl önce)
    deve idrarı uygulaması da yapsaydınız bari oda sünnetmiş
    0
    0
    Yanıtla
  • Malatyalı (3 yıl önce)berk isimli kullanıcı yorumuna
    Sunnet nedır ki boyle agzına kulaktan duyma laflar alıyorsun. Dusunmeden Sunneti ayak altı edıyor sun. Dınden cıkaracak lafları nasıl rahatlıkla dersın. Sunnet Hz peygamberin kuran acıklaması tefsırıdır.
    0
    0
    Yanıtla
  • Nazım Ünsal (3 yıl önce)
    "Yaş kupa (hacamat) uygulamasının cilt mikobakteriyal enfeksiyonların, uygunsuz skar oluşumunun gelişmesine neden olur, uygulanan hastadan diğerine veya tedaviyi uygulayan kişilere HIV, hepatit B ve hepatit C bulaşması riski taşır #TıbbınAlternatifiOlmaz" Türk Tabipleri Birliği
    0
    0
    Yanıtla
  • Mustafa BULUT (3 yıl önce)Nazım Ünsal isimli kullanıcı yorumuna
    Helal kardeşim.
    0
    0
    Yanıtla
  • Zibetra (3 yıl önce)
    Koskoca bir üniversitenin tıp fakültesinin öğretim elemanı "hacamat"ı öneriyor!
    0
    0
    Yanıtla
  • Hacamatın Tarihçesi

    Çin’de ve Mısır’da 3500 yıl öncesinden beri uygulandığına dair kanıtlar vardır.  

    Eskiden beri Mısır’da kupa kullanılmaktadır. Ve tıbbi olarak ilk önce Ebers Papirüsü’nde anlatıldığı söylenmektedir. Ebers Tıp Papirüsü, MÖ 1550 yıllarında yazıldığı sanılan ve Mısır’da bulunan bir yazmadır. Adını kendini 1873 yılında dünyaya duyuran Eski Mısır uzmanı George Maurice Ebers’ten almıştır.  

    Arkeologlar Çin’de M.Ö. 1000 yıllarına ait kupa tedavisi kanıtlarına rastladılar. Yazılı kaynak Ge Hong’un (MÖ 281-341) ‘Acil Durumlar İçin Reçeteler El Kitabı’nda hayvan boynuzlarından yapılmış kupaların püstül drenajında nasıl kullanılacağı anlatılır. Bu nedenle cupping boynuz tekniği anlamında Jiaofa olarak da adlandırılmıştır. Diğer yazılı kaynaklarda Tuberküloz tedavisinde nasıl uygulanacağı belirtilmiştir. Özellikle wind-cold tipi başağrılarında, rüzgar nedeniyle oluşan bi- syndromunda, başdönmesi ve abdominal ağrılarda kullanımı vurgulanmıştır.  


    Eski Yunan’da, Hipokrat’ın M.S. 400 yıllarında iç hastalıklar ve yapısal problemler için kupa kullandığı bildirilmektedir. Bu metodun birçok formları Asya ve Avrupa uygarlıklarında tıpta yayılmıştır. 

    korkma kardeş hacamat sizin anladığınız gibi dini bir terim değil. Hipokratınız bile zamanında kullanmış için rahat olsun. :)
    0
    0
    Yanıtla
  • İHSAN (3 yıl önce)
    Turgut Özal tıp merkezınde yapılan GETAT adıyla hizmet veren ve bu birimin kurulmasında büyük pay sahibi değerli hocamız prof Dr. Hakan Parlakpınar hocamız bu konuda öncü olup bir çok yöntem ile ciddi hastalıklara kalıcı çözümler getirmektedir. Akupuntur. Sülük Hacamat gibi bir çok tedavide temiz ve steril bir şekilde çok kaliteli hizmet verilmektedir
    0
    0
    Yanıtla
  • Bu çok kaliteli hizmetin bedeli ne kadar acaba, bide servis varmı. Millette oraya gelecek araba parası bile yokta.!
    0
    0
    Yanıtla