Tarihi Karakaş Konağı'nın, Büyükşehir Belediyesi'ne devri için Aralık 2014'de başlatılan işlemlerin sonuçlanmadığı için belediyenin burayı sahiplenemediği yolundaki açıklama, samimi bulunmadı.
Niyazi Mısri Caddesi ile Çevreyolu arasında bulunan ve 2001 yılında kamulaştırıldıktan sonra restore edilen, "Tarihi ve Kültürel Varlık" tescilli Karakaş Konağı, Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan Malatya İl Özel İdaresi'ne devrolmuş, Büyükşehir Belediyesi'nin oluşturulmasıyla Özel İdare kapanınca, Malatya Büyükşehir Belediyesi'ne devredileceği belirtilmişti.
Uzunca süredir kullanılmayan, bekçi ve güvenlik önlemi de bulunmayan Karakaş Konağı uyuşturucu kullananların mekanı haline gelmiş, birkaç kez de yangın çıkmıştı.
Oldukça değerli arsası nedeniyle de dikkat çeken bir konumda bulunan Karakaş Konağı'nı, geçirdiği yangınlara rağmen, kapısının açık, bekçisiz bir halde bulundurulmasının, buranın bir yangınla tamamen yok edilerek arsaya dönüştürülmesi tehdidiyle de karşı karşıya bıraktığı yolunda malatyahaber.com ve Yeni Malatya Gazetesi'nde haber yayınlanmıştı.
Hemen yanında özel şahıslara ait boş bir arsa da bulunan Karakaş Konağı'na Malatya Büyükşehir Belediyesi'nin ilgisizliğinin de eleştirildiği haber üzerine, belediyeden yapılan açıklamada, Maliye Hazinesi'ne kayıtlı konağın devri için Aralık 2014'te başlatılan girişimlere rağmen, aradan geçen 11 aylık sürede konağın devrinin gerçekleşmediği, bu nedenle belediyenin herhangi bir tasarrufta bulunamadığı belirtilmişti. Belediye açıklamasında, buranın devri halinde "Belediye Ek Hizmet Binası" olarak kullanılmasının planlandığı da kaydedilmişti.
Malatya'daki 6 milletvekilliğinden 5'ine sahip olan iktidarla aynı partiden bir başkan tarafından yönetilen Büyükşehir Belediyesi'nin, 11 ayda Karakaş Konağı'nın devir işlemini gerçekleştirememiş olması, "ya belediye yönetiminin beceriksizliği veya konuya duyarsızlığı" şeklinde yorumlandı.
Sık sık gayrimenkul satan Malatya Büyükşehir Belediyesi'nin, Karakaş Konağı yanıp ya da yakılıp "elden çıkarılabilecek" arsaya dönüştürülmeden burayı bir an önce devralması işlemlerinin "ciddiyetle takip edilmesi" gerektiği ifade ediliyor.