Eski SSK Hastanesi alanına yapılacak Yeşilyurt Belediyesi hizmet binası ile ilgili açıklama yapan belediye başkanı Mehmet Çınar, en çok yer tercihi, davetiye ve pazarlık usulüyle işin müteahhide verilmesi nedeniyle tartışma konusu olan bu projeyi, 'Vizyonel bir yatırım' diye savundu.
YEŞİLYURT BELEDİYESİ'NİN SON BÜLTENİ..
Yeşilyurt Belediyesi'nden, eski SSK Hastanesi'nin yerine inşa edilecek belediye hizmet binası işinin veriliş yöntemi, ortak firmalardan biriyle ilgili iddialar konusunda herhangi bir açıklama gelmezken, projeyle ilgili son durum, ekinde fotoğraflar bulunan aşağıdaki bültenle basına iletildi:
"Yeşilyurt Belediye Başkanı Mehmet Çınar’ın yeni dönem vaatleri arasında olup, işlevselliği, yeri, konumu ve hizmet alanlarıyla Yeşilyurt’un gelişim sürecine büyük değerler kazandıracak şekilde projelendirilen ve yapımına başlanan ‘Belediye Hizmet Binası ve Kompleksi’ alanında kurban kesilip, dua edildi.
Yıkım işlemleri tamamlanan eski SSK Hastanesinin bulunduğu bölgede ki 21 bin 450 metrekarelik alanda inşaatına başlanan Yeşilyurt Belediyesi Hizmet Binası ve Kompleksi alanında gerçekleşen programda konuşan Yeşilyurt Belediye Başkanı Mehmet Çınar, Yeşilyurt’a yakışan ve fonksiyonel alanlara sahip, nezih ve modern bir hizmet binasını Yeşilyurt’a kazandırmak adına çalışmaların devam ettiğini söyledi.
Yeşilyurt’un geleceğine güzel bir eser daha emanet etmek adına titizlikle çalıştıklarını belirten Yeşilyurt Belediye Başkanı Mehmet Çınar, “ 31 Mart seçimlerinde halkımıza sözünü verdiğimiz yatırımlarımız arasında özel bir konumda bulunan ‘Belediye Hizmet Binası ve Kompleksi’ projemizin inşa edileceği alanda kazı ve hafriyat çalışmaları yoğun bir şekilde devam etmektedir. Burada müteahhide yer teslimi yapmadan önce kazı ve hafriyatla ilgili çalışmaları kendi ekiplerimizle yaparak belediyemizin burada tasarruflu ve ekonomik anlamda hareket etmesi sağlanmıştır. Yaklaşık net temel alanı 3 bin 250 metrekare alan üzerine oturan, sonrasından da 2 bin 500 metre üzerine yükselecek olan Belediye Hizmet Binamız tamamen belediyemizin teknik ekibi ve Etüd Proje Müdürlüğümüzde görev yapan değerli mimar ve mühendislerimizin özverisi ve emekleriyle, dışarıya da her hangi bir kuruş para verilmeden projesi hazırlanmış ve ihale süreci tamamlanmıştır. Kazı, hafriyat ve kırım işlerinde üç adet ekskavatör iş makinamız ve personellerimiz çalışıyorlar.İnşallah kazı ve diğer çalışmalar bittikten sonra ilgili müteahhide yer teslimini yapacağız. Buradan çıkan toprağı da yapımı devam eden Beylerderesi’ndeki Millet Bahçemizdeki çalışmalarda değerlendireceğiz. Yeri ve konumuyla vatandaşlarımızın rahat ulaşabileceği bir bölgede hizmete sunacağımız yeni hizmet binamız, işlevselliği, ortak kullanım alanları ve diğer hizmet noktalarıyla gelişim sürecini planlı bir şekilde sürdürdüğümüz Yeşilyurt’umuza büyük değerler kazandıracaktır. Her aşamasını yakından takip ettiğimiz hizmet binamızın kazı işlemleri sürerken bizlerde çalışmaların kazasız belası bir şekilde geçmesi adına kurban kesip, dualarımızı yaptık. ‘Halka Hizmet Hakka Hizmet’ anlayışından ödün vermeden, insanlarımıza daha kaliteli ve modern ortamlarda hizmetlerimizi sunmak, yerinde ve hızlı çözümler üretmek adına yeni hizmet binamızın bu açıdan büyük önem taşıdığını özellikle belirtmek isterim.320 bine ulaşan nüfusuyla 23 kentten daha kalabalık olup, sanayi bölgeleri ve yeni yerleşim alanlarıyla tercih edilen bir hüviyete sahip Yeşilyurt’umuzun her alanda gelişmesi adına sürdürdüğümüz iş ve işlemlerimizin hızlanmasına ve hizmet standartımızın daha kaliteli bir düzeye ulaşmasında yeni hizmet binamız önemli bir misyon üstlenecektir. İç ve dış mimarisi, yeşil alanları ve ortak kullanım alanlarıyla bölgeye farklı bir güzellik katacak olan yeni hizmet binamız, her yönüyle Yeşilyurt’umuzun ihtiyaç duyduğu vizyonel bir yatırımdır. Cenab-ı Allah binamızın yapım işlerinde çalışanların yar ve yardımcısı olsun, kazasız belasız bir şekilde tamamlanmasını hepimize nasip etsin inşallah, emeği geçenlere bir kez daha şahsım ve hemşehrilerim adına teşekkürlerimi sunuyorum.” diye konuştu."
DAVETİYE VE PAZARLIK USULÜ..
Yeşilyurt Belediyesi Hizmet Binası 1. Etap Yapım İşi için açık ihale düzenlenmediği, il dışından 2 firmanın davet edildiği, Kocaeli merkezli Mersa İnşaat- Dura Mühendislik Ortaklığı’na pazarlık usulü olarak işin verildiği yöntem eleştirilere yolaçmıştı.
14 milyon 671 bin TL maliyet bedeli hesaplanan ancak pazarlıkla 9 milyon 536 bin TL’ye söz konusu firmaya verilen işin, ihale yerine pazarlık usulüyle verilme gerekçesi, 17 Temmuz’da imzalandığı anlaşılan ancak kamuoyuna bu konuda da herhangi bir bilgi verilmeyen sözleşmede, “Doğal afetler, salgın hastalıklar, can veya mal kaybı tehlikesi gibi ani ve beklenmeyen veya yapım tekniği açısından özellik arz eden veya yapı veya can ve mal güvenliğinin sağlanması açısından ivedilikle yapılması gerekliliği idarece belirlenen hallerde veyahut idare tarafından önceden öngörülemeyen olayların ortaya çıkması üzerine ihalenin ivedi olarak yapılmasının zorunlu olması” olarak açıklanırken, bu gerekçelerin hangisinin bu işin müteahhide verilme yöntemine gerekçe olduğu da anlaşılamamıştı ve Yeşilyurt Belediyesi'nden kamuoyuna açıklama yapılması istenmişti.
Hizmet binasının yapım işini pazarlık usulü ile kazandığı açıklanan Kocaeli merkezli firmanın da içinde yer aldığı Elyapı Grup’a ait bir başka firmanın, Kandıra Belediye binası yapım ihalesindeki taahhütlerini yerine getiremediği için tüm ihalelere katılmaktan 1 yıl yasaklandığı ortaya çıkmıştı.
İhalelere katılmaktan yasaklanan firmanın sahibinin, aynı zamanda Yeşilyurt Belediyesi binası ihalesini alan Mersa İnşaat Ltd. Şti’nin de ortağı olduğu, ancak, bu kişinin, Mersa Ltd. Şti.’deki 750 bin TL değerindeki hisselerini, 14 Nisan 2020 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan ‘İhalelere Katılmaktan Yasaklama Kararı’ndan 20 gün önce aynı soyadını taşıyan bir kişiye devrettiği anlaşılmıştı.
Bu arada, Kocaeli'nde yayınlanan bir yerel internet sitesinde, Yeşilyurt Belediyesi Hizmet Binası işinin verildiği ortaklığın bir tarafı ile ilgiliçok daha ilginç, çarpıcı başka iddialar yeralmıştı.
malatyahaber.com- Bülten