SON DAKİKA
SON DEPREMLER
Reklam

'Belediye Marketleri, Hızla Tanzim Satış İşlevine Döndürülmeli'

'Belediye Marketleri, Hızla Tanzim Satış İşlevine Döndürülmeli'
A- A+ PAYLAŞ

Piyasada ekonomik koşulların yarattığı kaos ortamında başta gıda olmak üzere birçok sektörde yaşanan fiyat başıboşluğuna karşı, yönetimlerin fiyat artışlarını frenleme ve dengeleme açısından en önemli araçlarından biri olan 'tanzim satış mağazası' konumunda hizmete giren belediye Esenlik Şirketi'nin bu amaçla açılmış marketlerinde uzunca bir süredir, bu işlevini terkedip piyasadaki 'fırsatçı' yaklaşımı benimsemesi, hatta bazı ürünleri özel sektörün marketlerinden daha pahalıya satması eleştiri ve tepkilere yolaçıyor. 

Halen yüzde 100'lük hissesi Malatya Büyükşehir Belediyesi'nin olan Esenlik Şirketi'nin, hızla 'piyasayı ve fiyatları kontrol eden' eski işlevine dönmesi gerektiği belirtilirken, Büyükşehir Meclisi'nin iktidar ve muhalefete mensup üyelerinin bu konuda tavır koyarak, Esenlik Şirketi'nin 'sadece kar amacı güden, piyasanın daha fazla kazanç için tüm serbest ticaret koşullarını benimsemiş olan' şirketin bu politikasının değiştirilmesi için çaba göstermesi, Büyükşehir Belediye yönetimini bu yönde zorlaması isteniyor.

PİYASANIN DENGE UNSURUYDU, ŞİMDİ ÖZEL SEKTÖR MARKETİ GİBİ OLDU..
Münir Erkal'ın Malatya Belediye Başkanlığı döneminde limited şirket olarak kurulan Esenlik Şirketi'nin, halka dokunan ilk ve en önemli hizmeti marketçilik oldu.

Belediyelerin, vatandaşlara daha uygun kalite ve fiyat koşullarında ürün satarak çok önemli sosyal bir işlevi gördüğü 'tanzim satış mağazacılığının' bir örneği olarak faaliyete geçen Esenlik Şirketi, bu doğrultudaki politikasıyla çok kısa sürede Malatya'nın en çok ilgi gören marketi oldu. Direkt üreticiden ya da tedarikçiden pazarlıklı özel fiyatlarla, piyasa fiyatının altında alınan malları, düşük bir karla vatandaşa satan Esenlik marketleri, vatandaş lehine yarattığı bu durum nedeniyle gördüğü ilgiyle, şube sayısını katlayarak artırdı.

Fiyat ve ürün politikası nedeniyle, Malatya'da diğer marketleri de belli bir düzene sokan, adeta Malatya'da diğer marketlerin fiyatlarını da vatandaş lehine olacak şekilde dengede tutan Esenlik marketleri, bu politikaları nedeniyle diğer bazı marketlerde, onun işletmecilerinde sıkıntı yarattı. Esenlik'in 'tanzim satış mağazası' kimliği ve işlevine, düşük kar elde etmeleri nedeniyle karşı çıkan rakipleri, sonunda başarıya ulaştılar. Halen AKP Milletvekili olan Ahmet Çakır'ın belediye başkanlığı döneminde yapılan baskılarla, Esenlik marketleri kar amaçlı piyasa şirketlerine dönüştürüldü ve şirketin vatandaş lehine yarattığı piyasa koşulları ortadan kaldırıldı. Malatya'da ‘fiyat belirleyici’ olan Esenlik marketleri, rakiplerinin belediye yöneticieri üzerindeki etkisiyle  sıradanlaştırıldı, siyasi nedenlerle iş ilişkisi kurulan ‘pahalı satıcı’ yeni tedarikçileri nedeniyle rekabet yolundan uzaklaştırıldı.

Selahattin Gürkan döneminde de, belediyenin bünyesindeki bu marketlerin 'daha fazla kar' amaçlı olarak işletilmesi ve hatta fiyatlarının birçok özel şirket ya da şahıs marketindeki fiyatlarının da üzerinde olması vatandaşın tepkilerine yol açıyor.

Vatandaşlar, özellikle son dönemde görüldüğü gibi yağ ve şeker sıkıntısı karşısında, artık anonim şirket statüsünde olan Esenlik Şirketi'nin sıradan bir şirket yerine kamu bünyesindeki bir kurum olarak daha ucuz ve uygun koşullarda, yeterli miktarda mal temin edip, örneğin Şeker Fabrikası'nın bulunduğu Malatya'da şekeri direkt alıp uygun fiyatlarla satması gerekirken bunu yapmadığı gibi, fiyatlarının bazı ürünlerde diğer marketlerden daha pahalı olduğunu, Esenlik marketlerinin geçmişteki işlevlerinden çok uzaklaştığını, bunun kendilerini bir kamu hizmeti yerine serbest iş yapan kurumlar gibi gören belediye yönetimlerinden kaynaklandığını öne sürüyorlar. Vatandaşlar, Malatya Büyükşehir Belediyesi bünyesindeki şirketler tarafından üretilen ürünlerin, market ve sosyal tesislerde uygulanan fiyatların, piyasa fiyatlarının altında olmadığı gibi, birçok kalemde daha fazla olduğunu belirtiyorlar.

Belediye yetkililerinin, kendilerini kamu kurumu yöneticisi yerine şirket yöneticisi gibi görmelerinin ve 'örtülü ödenek' gibi kullandıkları bu şirketlerin gelirlerinin ne pahasına olursa olsun artırılmasına yönelik çabalarından vazgeçmeleri ve şirketleri, fiyat politikalarını, kuruluş amaçlarına döndürmeleri için yönetime baskı uygulanması gerektiği ifade ediliyor.

Yine, piyasadaki koşullardan ve fiyatlardan ‘spekülatif’ diye rahatsız olan AKP iktidarı döneminde, aynı partiye mensup başkanın yönettiği Malatya Büyükşehir Belediyesi'nin, Esenlik Şirketi'nin halka, eskisi gibi piyasadan ucuz fiyatla ve kaliteli mal sunmasının başkanının siyasi görevlerinden biri olduğu da belirtiliyor.

Ticaret ve Sanayi Odası, Esnaf ve Sanatkarlar Odaları gibi STK'ların, yapıları ve temsiliyetleri nedeniyle bu işlevi üstlenmeyecekleri belirtilirken, başta Belediye Meclisi, sendikalar, siyasi partiler olmak üzere toplumun diğer önemli temsilcilerinin 'baskı' görevini üstlenmeleri gerektiği değerlendiriliyor.

malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

24 yorum yapılmış

  • Fatih (2 yıl önce)
    Esenliği bitirdiniz teşekkürler,çok değil 10-15 sene önce Malatya halkının alışverişte ki ilk tercihi idi ama şimdi sonuncu tercihi oldu teşekkürler .
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Borte (2 yıl önce)
    Denemesi bedava dünkü çay fiyatı ile yarınki çay fiyatı arasında en az beş TL fazlalık yoksa esenlikte beni mahkemeye versinler Malatya'da en pahalı market esenlik tır.esenlik Malatya'ya hizmet etmiyor bir belediye yan şirketi olmasına rağmen yazık dedekorkut restoranda Malatya in en pahalı iftar menüsünü sunuyor 145 TL bumu yerdiginiz esenlik ispatı kolay arayın sorun gidin akın
    %93
    %7
    Yanıtla
  • kernekli (1 yıl önce)Borte isimli kullanıcı yorumuna
    çok haklısın abi ağzına sağlık allah bunları islah etsin
    0
    0
    Yanıtla
  • abdulvahap (2 yıl önce)
    yıllar önce Malatya Türkiyenin en pahalı illerinden biriydi belediye başkanı seçilen sayın Münir Erkal bu sebeple pahalılığı önlemek amacıyla esenlik marketini kurdu ve diğer marketlerde mecburen esenlikle rekabet etmek için fiat kırmaya başladılar ve Malatyamız kazandı tam tersi bir durum oldu Türkiyenin en ucuz illeri arasına girdi Allah bin kere razı olsun sayın başkandan fakat Münir Erkalden sonra gelenler tamamen arpalık yaptı esenlik marketleri şu an yiyenin içenin ticarethanesi oldu gelen vuruyo giden vuruyo bende diyorumki şu mubarek ayda haram zıkkım olsun
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Mlt44 (2 yıl önce)
    Abartmıyorum. Yaklaşık 3 yıldır alışveriş yapmıyorum.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Fatih (2 yıl önce)
    Esenlik Marketleri de maalesef kapitalist sistemin dişlilerinden biri haline geldi.
    %93
    %7
    Yanıtla
  • Münebbih (2 yıl önce)
    Kamuoyu Manipülasyonu Kamuoyunun manipülasyonu açıkça yeni bir şey değil. Geleneksel olarak, kişinin çıkarlarına hizmet eden belirli bir anlatıyı yerleştirmek için kamuoyunda ve medyada belirli bir mesajı tekrar tekrar tekrarlayarak başarılmıştır. Bu genellikle şununla kendini gösterir:sloganlartıpkı ticari reklam gibi, kamu bilincine kalıcı olarak yerleşene kadar durmadan tekrarlanır. Örneğin son yıllarda Snowden ve Manning'e karşı kullanılan “ ellerindeki kan ” söyleminde gördük . Son zamanlarda İngiltere'de muhafazakarlar tarafından muhalefeti ifade etmek için kullanılan “ kaos koalisyonu ” ile görüyoruz . 2016 kampanyası sırasında da bunun sayısız örneğini Trump tarafından gördük. Esenlik tüzel bir kişilitir ve yerelde hizmet eden ve çoklu hizmet alanları bulunan bir ticari yapılanmadır. Ekonomik anlamda pek fazla bir şey yapamaz. 3 harfi market zincirleri kadar etkili olması için 3 harfli marketler kadar şube için ürün alımı yapmalıki fiyatlarla rekabet edebilsin. Burada ulusal anlamda yapılması gereken bir önlem konuşılmalı bu belediyeyi ve esenlik marketleri ekonmik anlamda zora sıkar ve çok geçmeden batar. 3 harfli marketlerin herbirinin 10.000 i aşkın şube sayısı göz önünde bulundurulduğunda bu pek gerçekçi bir çözüm olamaz ve ancak konuşmuş oluruz. daha aykları yere basan bir çözüm olmalı ki fiyatlar aşağı gelsin. hem dünya konjonktürü göz önüne alındığında ilk önlemin ette olduğu gibi diğer gıda kalemlerinde de ihracatın durdurulmasıdır. Yazın gelen turistleri de düşününce fiyatlar ancak bu şekilde aşağı gelebilir. Fiyat artışında ihracatın etkisi daha çok.
    %58
    %42
    Yanıtla
  • malatyalı (2 yıl önce)
    malatya habere teşekkür ediyorum gerçekten güzel objektif haber yapmış,bu konunun üzerinde çok önceden durulması gerekirken malesef göz ardı ediliyor.Esenlik malatya halkın marketi olmaktan çıkmıştır, oysa esenliği esenlik yapan malatya dır,ama fiyatlar konusunda özel marketlerden farklı olmamakla birlikte bazı ürünlerin fiyatı çok daha fazla bunu herkeste görüyor yağları raflara dizmekle fotoğraf çektirip reklam yapmakla göz boyamanın peşindeler acilen el atılmalı esenlik halkın marketi olsa kooperatif marketlerin ne işi var bunu sorgulayan yok bi kere yetkililer kooperatif marketin açılışında rahatsız olmalılar bu kadar belediye marketin içinde ona gerek duyuluyor diye gerçi kooperatif markette amacından uzak o da ayrı bi konu ama esenlik marketin en kısa zamanda basının ve kamuoyunun baskılarıyla gerçek amacına çevrilip vatandaşın karşısında değil yanında olmalıdır.öğle bir kaç ürünün indirimini reklamını göstermelik şekilde değil köklü bir değişimle vatandaşa hizmet önceliği hedef alınmalıdır.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • ahmet (2 yıl önce)
    esenlik amme hizmeti yapmalı diğer marketlerle pahalılık konusunda yarışıyorhatta onlardan bir kaç önde ya kapatılsın ya da halka amme hizmeti yapıp kar amacı gütmesin başkan ın dikkaitne bi şovda esenlikte yapıp fiyatları çeksin aşağı
    %93
    %7
    Yanıtla
  • nuri eren (2 yıl önce)
    ESENLİK MARKETİN kuruluş amacı halka ucuz gıda satmakidi...tanzim satış mağazası hizmeti vermekti. malesef .elinizi vicdanınıza koyun.3 harfli marketin adı çıkmış gidin bir gezin bakın.en pahalı market esenliktir.sayın büyükşehir başkanımız inşallah düzeltir.tanzim satış mağazası yapar .inanıyorum malatya halkı olarak.ucuz gıda alırız.tüm malatyaya hayırlı ramazanlar dilerim.malatyahabere teşekur ederim.saygılarımla
    %100
    %0
    Yanıtla
  • malatyalı (2 yıl önce)
    esenlik ve tüm türkiyede benzeri belediye şirketleri tek bir amaç için vardır.asla vazgeçilmez.paranın kontrolü ticari bir faaliyet içerisinde yapılır.belediye kaynakları sonuna kadar kullanılarak her zaman kar gösterilir.bu yanıltıcıdır.eleman alımı ile siyasi rant elde edilir.
    %86
    %14
    Yanıtla
  • Malatyali (2 yıl önce)
    Cok dogru tespitler. Esenlik sirketi acilen amacina uygun bicimde hizmete baslamali.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • zeki (2 yıl önce)
    Siyasilerin torpilleri ile market başına 20 işçi çalıştırıp, sonrasında piyasayı regüle etmelerini beklemek de ne bileyim. Yüksek fiyatlı olmalarının sebebi işçi maliyetleri, adamcılıkla yürüyen yüksek fiyatlı tedarik sistemi, yıllardan beri süregelen liyakatsız yönetimler vs derken bu marketlerin kendilerini bile dönderebildiklerini sanmıyorum. İyi niyetle kurulan bir yapı, Türkiye'de her zaman kamu israfına düşünür. Siyaset ilmi bunu gerektirir.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Malatyalılar (2 yıl önce)
    Esenlik marketler ile yaptığınız tesbitlere %100 katılıyorum. Bu marketler kurulurken amaç piyasadaki fiyat dengesini korumak halka ucuz , kaliteli ürün sunmaktı. Taki bu iş Münir Erkal, Yaşar Çerçi ve Cemal Akın döneminde devam etti. Çünkü bu işi yönetenler hepsi profesyonel işi bilen kişilerdi ve işin içinde siyaset yoktu. Ahmet Çakır başkan olduktan sonra ahbap çavuş ilişkileri başladı işi bilmeyen kişiler yönetime geldi diğer elemanları tasfiye ettiler yüksek karlarla ürün satmaya ve vadeleri uzatarak piyasanın dengesini bozdular. Tedarikçi firmalar yüksek karlarla ürün verdiler. Ve Esenlik Malatyanın en pahalı marketi durumuna geldi.
    %80
    %20
    Yanıtla
  • Sefa (2 yıl önce)
    Algı amaçlı ve vatandaş diyor diye kendi muhalefet zihniyetiniz açıklanmış haberde.. Esenlik olmada yağ 1 ay önce 200 tl olacaktı. Bunu yazdılar anlattılar siz kendi malınızi neden bu kadar çok kötülersiniz.. Ekmek esenlik te 1.5 ₺ iken fırıncılar yol kapattı sesiniz bu kadar çıkmadı.. Şimdi kar eden bir yeri oveceginize iftira atıyor hasütluk yapıyorsunuz. Zarar etse de vayy yediniz esenlik i diyeceksiniz.. Sizi tanıyoruz artık!!
    %19
    %81
    Yanıtla
  • irfan (2 yıl önce)
    nasıl olacak malatya nın en fahiş fiyatı esenlkik marketlerde aynı marka aynı ürün diğer bazı marketlerle arasında beş on tl oynuyor en basiti yumurta et tüm ürünler piyasanın en yüksek fiyatına satılıyor
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Orhan (2 yıl önce)
    Dikkatleri marketlere kaydırarak asıl sorumluları saklamayın...
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Münebbih (2 yıl önce)
    Pandemi sonrası planlı başlatılan ukrayna rusya savaşı dünyanın tahıl ambarı olan topraklarda başlatılan savaş VE çinin içine kapanması dünyayı yapay kıtlık yaşamasını amaçlamaktadır. Avrupada karne sistemine geçildi. (https://www.euractiv.com/section/agriculture-food/news/eu-supermarkets-start-rationing-foodstuffs-amid-fears-of-panic-buying/), (https://www.aksam.com.tr/ekonomi/belcikadaki-marketlerde-karne-sistemi-aycicek-yagi-ve-un-tukendi/haber-1254014) Sırada great reset var. Bu yeni dünya düzenin doğum sancıları. Bu yaşananlarda Milton Friedman tarafından savunulan şekliyle; kasıtlı bir “şok doktrini” stratejisidir. Şok doktrini nedeniyle bazı gelişmiş ülkelerde ön plana çıkan sorgulanan ve tartışmalı politikalar oluşturmak için ulusal krizlerin (felaketler veya ayaklanmalar) sömürülmesine odaklanırken, vatandaşlar yeterli bir müdahaleyi yapmak, geliştirmek ve etkili bir şekilde direnmeleri üzerinde (duygusal ve fiziksel olarak) aşırı derecede dikkat dağıtıcı olur. Bu ancak farkındalık oluşturularak aşılabilir. Bakın Prof Dr Nezat TARHAN KORKU İÇİN şunları kaleme almış; “İnsan hayatında güven esas, korku istisna olmalıdır” Bazı insanların hayatları boyunca korkuyla karar verdiklerine değinen Tarhan; “Bazı insanlar hayatta karar verirken korkuyla karar veriyorlar. Hâlbuki insan hayatında, güven esas, korku istisna olması lazım. Kişide özgüven olacak ki girişim yapabilecek, atak yapabilecek, cesaret edebilecek. Mesela bir kaplumbağanın kabuğundan başını çıkarıp yürümesi bir cesarettir. Beslenmesi için bunu yapması gerekir. Korkup da devamlı kabuğunda kalırsa yaşayamaz. Girişimciliğin genel ilkelerinin önündeki en büyük düşman korkulardır. “Cesareti korkusuzluk olarak algılamamak gerekir” Tarhan, korku anında verilen savaş-kaç tepkisine değinerek; “İnsan aklı korku anında korkuyu algılar. Korkuyla karşılaşan bir insan tehlike büyükse kaçar, kontrol edebileceği bir durumsa savaşır. Burada öğrenmemiz gereken şey, kontrol edebileceğimiz veya edemeyeceğimiz korkularımızı öğrenmektir. Burada devreye cesaret giriyor. Cesareti korkusuzluk olarak algılamamak gerekir. Cesaret tehlike anında aklı kullanmaktır. Tehdit anında aklını kullanması insanın özelliği. Kişi isterse burada aklını kullanabilir.(Prof Dr Nevzat TARHAN)
    %86
    %14
    Yanıtla
  • Malatyalı (2 yıl önce)
    Esenlik,üç harfli,yerel marketler,tarım kredi hepsini gezdim fiyatlar birbirine çok yakın sadece suçlu marketler gösterilerek algı yanılması yapılıyor.
    %84
    %16
    Yanıtla
  • Murat (2 yıl önce)
    Hem kalitesiz, ikinci üçüncü sınıf mal satan, hem de fahiş fiyatlara bu malları satan bir zincire dönüşmüş durumdalar
    %91
    %9
    Yanıtla
  • 1 sınıf alıyoruz siz karalamak için yazdınız sanırım.. Varsa öyle bir durum Edirne de değil bu esenlik.. Buyrun kendi malımız diyoruz bide.. Şikayet hatları var mail var sosyal medya mesajı var. Ulaşın bi zahmet burdan yazıp algı ile olmaz..
    %20
    %80
    Yanıtla
  • Malatyali (2 yıl önce)
    Esenlik market kamu hizmeti yapmasi gerekirken artık zenginlerin marketi oldu diğer marketlere göre çok pahalı çarşamba günü özelikle sebze ve meyvede halk günü adı altında satış yapıyor buna rağmen dışarıya göre çok pahalı ben indirimlerine de inanmıyor o yüzde diğer zincir marketlere insanlar gidiyor ne kadar elestirsek de çünkü oz marketimiz artık baya bir kâr amaçlı zorunlu olmadıkça almıyorum ne hikmetse zincir marketleri denetliyenler esenlik markete ses çıkarmıyor halbuki belediye halk ekmk nasıl alt tabana az kâr ile satış yapıyorsa esenlik market de piyasa belirleyici olması gerek
    %94
    %6
    Yanıtla
  • Nedim (2 yıl önce)
    Esenlik Marketler ile ilgili tespitler yerinde ve doğrudur. Esenlik ürün fiyatlarının bir çoğu diğer yerel marketlerden daha yüksek ve marka çeşitliligi de yetersizdir. Sebze ve meyveler bayatlamış ve kalitesiz üçüncü sınıf ürünlerden oluşmaktadır. Yazıdaki önerilen tedbirler mutlaka dikkate alınmalıdır. Ayrıca Esenlik tarafından işletilen Kışladaki otopark fiyatları iki katına çıkarılmış ve Denge unsuru olmaktan çıkmıştır. Sn. B.B.Başkanın dikkatine sunulur.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Otopark esenlik e ait değil önce bi araştır. Sebze ve meyve 1 sınıf. Sırf muhalefet olsun diye iftira atıyorsun
    %30
    %70
    Yanıtla