Malatya Belediye Meclisi Belediye başkanı Ahmet Çakır başkanlığında üyelerin katılımı ile toplanıp gündem ve gündem dışı konuları görüşerek karara bağladı.
Başkan Çakır’ın geçtiğimiz günlerde yaşamını yitiren Belediye Basın-Yayın ve Halka İlişkiler Müdürü Cemal Aslan’la ilgili konuşması ve başsağlığını bildirmesinin ardından bağımsız üye Mehmet Moran’ın söz alması ile devam etti. Bağımsız üye Moran; Cevatpaşa mahallesinde İnşaatı devam eden bir otel inşaatı molozlarının çevrede sıkıntı yarattığını, OSB’deki fabrikaların özellikle sabahın ilk saatlerinde havaya zehir yaydıklarını, Vagon Onarım Fabrikasının (VOF) Malatya Belediyesine kazandırılması, Bit pazarı alanı ile sorunların hangi aşamada olduğu yönündeki sorularını sözlü olarak dile getirdi.
Belediye başkanı Çakır; “Taleplerinizi ilgili birimlere ileterek incelenmesi için gereğini yapacağız” dedikten sonra VOF’la ilgili “Belediye olarak bölgeyi Malatya halkına kazandırma taleplerimiz var. Bu taleplerimiz hala sürüyor” ifadelerini kullandı.
Daha sonra gündem maddelerine geçildi. Siyasi partiler, kooperatifler, birlikler, yurt, pansiyon, sosyal amaçlı dernekler, basın kuruluşları gibi tesislerde kullanılan suyun ücret tarifesinde indirim öngören maddesi oylanarak kabul edildi. Bu tür tesislerde kullanılan suyun m3 bedeli 2.50 liradan 1.50’ye düşürülmüş oldu. S Plaka Yönetmeliğinin 2, 3 ve 4. Geçici maddelerindeki değişiklik ile Yaygın Belediyesi’nin içmesuyu talebi kabul edilirken, bazı cadde ve sokak isimlerinin belirlenmesi ile ilgili madde ise imar komisyonu raporu doğrultusunda bir sonraki toplantıya ertelendi. Bazı cadde ve sokak isimleri değişikliği ile ilgili olarak konuşan Başkan Çakır, “Meclis üyeleri olarak, görüş ve düşüncelerinizi iletirseniz çalışmalarına yararı olur, o nedenle sizlerden de destek bekliyoruz” diye meclis üyelerine cadde ve sokak isimleri konusunda yardımcı olmaları çağrısı yaptı.
İMAR MADDELERİ
Gündemin imar maddelerine geçildi. Aralarında yapı yoğunluğu cins değişikliği, yoğunluğun kaldırılması, 3 kattan 4 kata çıkarılması, ek yoğunluk kullanılması gibi talepleri içeren maddeler komisyon raporu doğrultusunda reddedilirken, Kat artışı, yükseklik artışı, Belediye Meclisi tarafından alınan kentsel dönüşüm alanı kararının kaldırılması, cins değişikliği gibi talepleri içeren maddeler ise bir sonraki meclis toplantısına ertelenmesi kararı verildi.
Kabul edilen İmar maddeleri arasında ise; Eğlence (içkili) mekanlarının İhtiyaca cevap vermemesi nedeniyle yeni yerlerin belirlenmesi için belediyeden bir komisyon oluşturması ile ilgili Valiliğin talebi görüşüldü. Komisyonun, mevcut olan İmar komisyonuna AKP’li Salih Büker ve HAS Partili Ekrem Dağ'ın dahil edilmesi ile oluşturulmasına kararı verildi. Sümerpark’ta bulanan trafo yerinin trafo binası alanı olması, Dernek mahallesinde bir parselin kat artışı, Uçbağlar mahallesinde bir parselin yine aynı mahalleden 2 parselin 5 kattan 10 ve 14, Üniversite karşısında bulunan spor kompleksinin 18.50 m. olan yükseklik sınırının kaldırılması (Hmax serbest) konularını içeren maddeler komisyon görüşü doğrultusunda kabul edildi.
Gündem maddelerinin görüşülmesinden sonhra gündem dışı verilen ve gündeme alınan maddelerin görüşülmesine geçildi. Maddeler arasında bulunan ve çalışmalarına 2010 yılında başlanan Doğuda Kale, Batıda Akçadağ, Kuzeyde Baraj ve Güneyde Kaptaj bölgeleri sınırları içerisinde kalan 1/25.000 Çevre Düzeni Planının onaylanması için Çevre ve Şehircilik Bakanlığına gönderilmesi, ile Mülkiyeti belediyeye ait Yeni Cami yanındaki Belediye İşhanı’ndaki 65 adet bağımsız bölümün satışı için encümene yetki verilmesi ve Esenlik Şirketine, market, inşaat ve diğer yatırımlarda kullanılması için 15 milyon lira kredi kullanma talebi yapılan tartışmalardan sonra kabul edildi.
Madde görüşülürken söz alan Bağımsız üye Moran; “Esenlik çok kötü yönetiliyor. Yaptığı promosyonlarla vatandaşı havadan para kazandırmaya özendiriyor, Bu haliyle Malatya halkını temsil etmiyor. Özel marketlerde 8 lira olan bir çayı Esenlik 11 liraya satıyor” ifadelerini kullandı. Belediye başkanı Çakır’da “Esenlik değişik firmalardan alış veriş yapıyor. Bunlar Malatya’nın firmaları. Her firmada en az 5- 10 kişi çalışıyor. Üstelik sosyal güvenceli ve mesai kavramı tam olarak işliyor. Özel firmalarda ise durum tam tersi. Fiyatları konusunda ise en ucuz fiyat politikasını güdüyor. Bazı marketlerin yaptığı gibi 2-3 üründe indirim yapmıyor. Esenlik, şehre yatırım anlamında, gelişimi anlamında , alt yapı sorunlarının giderilmesi anlamında önemli çalışmalar yapıyor” diyerek Bağımsız üye Moran’ı yanıtladı.
Gündemin son maddesi olan Çevre yol genişletilmesi ve peyzaj çalışmaları kapsamında, yolun geleceği düşünerek rezerv alan oluşturulması amacıyla imar planı haricinde 5 metre daha geri çekilmesi kararı oylanarak kabul edildi.
Belediye Meclisi, gündem maddeleri içerisinde yer alan imar konularının bir kısmı görüşülerek karara bağlanırken, bir kısmı ise İmar Komisyonu’na havale edildi. Temmuz Ayı Olağan Toplantısı’nın 4 Temmuz Çarşamba günü yapılması kararlaştırıldıktan sonra toplantı sona erdi.
UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.