SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Belediye Meclisi'nden 'Orta Hasarlı'ya Örtülü İmar Affı mı?!

Belediye Meclisi'nden 'Orta Hasarlı'ya Örtülü İmar Affı mı?!
A- A+ PAYLAŞ

Yeşilyurt Belediye Meclisi tarafından  ilçe sınırlarındaki orta hasarlı binaların güçlendirilmesi için aldığı yeni karar orta hasarlı olup da oturma ruhsatı bulunmayan binalara örtülü imar affı olarak yorumlanan bir düzenleme getirildi.

Yeşilyurt Belediyesi Meclisi'nin Haziran ayı ilk toplantısında, AKP'li üyelerin getirdiği teklifle orta hasarlı olan, ancak oturma ruhsatı bulunmayan binaların güçlendirilmesini tamamen vatandaşa bırakan bir karar alındı.

AKP’li meclis üyelerinin, Yapı ruhsatı almış ama yapım aşamasında yapılan vaziyet, yapısal değişiklikler (Ruhsata aykırı) nedeni ile Yapı kullanma izni alamamış ve ruhsatı hükümsüz hale gelen yapıların hak sahipleri tarafından güçlendirme süreçlerinin yürütülemediği ve bu nedenle mağduriyetlerin oluştuğu, İmar Kanunun 42. Maddesi (Cezai müeyyideler) uygulandıktan sonra, Yapı Kullanma izin Belgesi aranmaksızın yapıya “Güçlendirme Ruhsatı” verilebileceği konulu önergesi mecliste görüşülerek karara bağlandı.

-Üniversiteden güçlendirme ruhsatını al, yap
Belediye Meclisi kararında,   “Yapı ruhsatı olup da yapım esnasında meydana gelen hatalar kaynaklı yapı kullanma izin belgesi alamamış yapılar için başvuru tarihi itibarıyla yapıya herhangi bir ilave kat eklenmemiş olması ve kullanıcılarca yapıda esaslı tadilata konu ilave değişikliler yapılmamış olması halinde can ve mal güvenliğinin sağlanması amacıyla yapının sağlık ve fen açısından ıslahının mümkün olduğunun üniversitelerin yapı ana bilim dallarında görevli en az üç kişilik uzman heyet tarafından rapor edilmiş olması halinde 3194 Sayılı İmar Kanunun 42. Maddesi uygulandıktan sonra yerinde yapılan imalata uygun mimari röleve dikkate alınarak Yapı kullanma izin belgesi aranmaksızın yapıya güçlendirme ruhsatının verilebileceği, …” denildi.

-Belediye sorumluluk almıyor!
Orta hasarlı binalar için İyi bir şey çıkıyormuş gibi gözüken kararın örtülü imar affı olarak hayata geçirileceği ifade ediliyor.  “Belediye olarak oturma ruhsatı vermiyorum, ama yüzde 81 çoğunluğu sağlarsan binanı güçlendirebilirsin.”  şeklinde kısaca yorumlanan karar ile  belediyeler ve belediye yönetimleri tüm sorumluluğu vatandaşlara bırakıyor. Kararın uygulanması sürecinde standartlara uygun rapor alınmaması ve iyi bir güçlendirme firması seçilmemesi halinde, deprem bölgesinde çürük bina sayısının arttırılmasına da katkı sunulmuş olacak.

-Kararın tam metni
Orta hasarlı olup, yapı kullanma izin belgesi almış olmasına rağmen arşiv kayıtlarında bulunan onaylı projeler uygun olmadığı halde yerinde yapılan imalata uygun yapılabilmesi için  Yeşilyurt Belediyesi Meclisi’nde alınan karar şöyle:

“06.02.2023 günü, Türkiye saati ile 04.17'de ve 13:24'de merkez üssü Pazarcık (Kahramanmaraş) ve Elbistan (Kahramanmaraş) olan Mw 7.7 ve Mw 7.6 büyüklüğünde iki deprem meydana gelmiş bu depremlerden en çok etkilenen bölgeler arasında bulunan ilçemizde de toplam yapı stoğunun çoğunu kaybetmiştir.

Yapı stoklarımızın çoğunun depremde ağır hasar almış olması ciddi barınma sorunları ortaya çıkarmış olup barınma sorunlarının bertarafı için kamu eli ile afet konut üretimi hızlı bir şekilde başlatılmıştır. Geçen süre zarfında orta hasar alan yapıların Afet ve Acil Durum Başkanlığınca yayımlanan genelgeler kapsamında 31.12.2023 tarihine kadar başvurması halinde güçlendirilebileceği belirtilmiş bu genelge kapsamında idaremize başvurular yapılmıştır.

Yapılan başvurular incelendiğinde yapıların birçoğunun yapı kullanma izin belgesi almış olmasına rağmen arşiv kayıtlarında bulunan onaylı projeler uygun olmadığı dolayısı ile sağlıklı bir güçlendirme süreç yönetimi için yerinde yapılan imalata uygun yapılabilmesi için 22.12.2023 tarih ve 266 sayılı ile meclis kararı alınmıştır.

Hali hazırda yapı ruhsatı almış olmakla birlikte yapım aşamasında yerinde yapılan vaziyet, yapısal değişikliler sebebi ile yapı kullanma izin belgesi alamamış ve ruhsatı hükümsüz hale gelen yapılarında olduğu bu yapıların meri mevzuat hükümleri kapsamında tadilat ruhsatı alamayacaklarından güçlendirme süreçlerinin yürütülemediği aynı zamanda bu yapıların geçen süreç zarfında satış yolu ile iyi niyetli üçüncü kişilerin eline geçtiği ve mağduriyetler oluşturduğu tespit edilmiştir.

Bu kapsamda 22.12.2023 tarih ve 266 sayılı Belediye Meclis kararında; "Yapı Ruhsatı olup ta Yapı Kullanma İzin Belgesi hiç almamış yapılarda yapıların ruhsat eki projelere uygun olması halinde güçlendirme süreçlerinin ilgili mevzuat hükümleri kapsamında yapılmasının" ifadesinin "yapı ruhsatı olup da yapım esnasında meydana gelen hatalar kaynaklı yapı kullanma izin belgesi alamamış yapılar için başvuru tarihi itibarıyla yapıya herhangi bir ilave kat eklenmemiş olması ve kullanıcılarca yapıda esaslı tadilata konu ilave değişikliler yapılmamış olması halinde can ve mal güvenliğinin sağlanması amacıyla yapının sağlık ve fen açısından ıslahının mümkün olduğunun üniversitelerin yapı ana bilim dallarında görevli en az üç kişilik uzman heyet tarafından rapor edilmiş olması halinde 3194 Sayılı İmar Kanunun 42. Maddesi uygulandıktan sonra yerinde yapılan imalata uygun mimari röleve dikkate alınarak Yapı kullanma izin belgesi aranmaksızın yapıya güçlendirme ruhsatının verilebileceği iş bu işlemin amacının ıslahı mümkün yapı ve kullanıcı vatandaşların hali hazır haklarının korunacağı amaçlandığından müktesep hak oluşturmayacağı hususunun" şeklinde değiştirilerek onaylanması; …”

malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

7 yorum yapılmış

  • Ahmet (2 hafta önce)
    Yapmayın ekmeği imar affıındaki binaların problemini elin parmağını geçmediği esas büyük ölümlerin ruhsatlı binalardan çıktığını biliyorsunuz!
    0
    0
    Yanıtla
  • Ado (2 hafta önce)
    Bunlar akıllanmaz. Geçmişten ders almaz. Nato mermer nato kafa.
    %75
    %25
    Yanıtla
  • VATANDAŞ (2 hafta önce)
    Cuhmurbaşkanı orta hasarlı binaları ağır hasar olarak değerlendirilecek derken bizim belediye güçlendirin diyor kime inanacağız bu konuyu sayın Cumhurbaşkanıma aynen bu heberi gönderiyorum
    %50
    %50
    Yanıtla
  • Gökhan Bulut (2 hafta önce)VATANDAŞ isimli kullanıcı yorumuna
    Kafa karışıklığı falan yok.Bilimsel rapor,beton performans analizi yapılmış en az 3 profesör onaylı diyor. Sayın Cumhurbaşkanımız'a da hemen ulaşabiliyorsaniz orta hasarli olup yıkılacak denerek içini 3-5 bine satan sonrada ruhsat verilip yeniden misliyle yaptıranlarin durumunu da anlatın.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Mehmet (2 hafta önce)
    Ben sahsen bu saatten sonra memleketimde ev alacak olursam 2024 sonrası yapılan evleri tercih ederim..
    %20
    %80
    Yanıtla
  • Hakkı (2 hafta önce)
    Sabri akın her şeyi biliyor, İlhan hoca seyirci mavi boncuk dağıtıyor herkese
    %75
    %25
    Yanıtla
  • Dr Cengiz (2 hafta önce)
    Kedi olalı bir ciğer tuttular
    %70
    %30
    Yanıtla