Türk Belediyeler Birliğinin katkılarıyla, Malatya Belediyeler Birliği tarafından belediye çalışanlarına yönelik düzenlenen ve iki gün sürecek olan Hizmet İçi Eğitim Semineri başladı.
2 Ağustos Salı günü Belediye Konferans Salonunda başlayan seminere, Vali Vekili Bayram Öz, Belediye Başkanı Cemal Akın, ilçe ve belde belediye başkanları, İl genel ve belediye meclis üyeleri, bazı daire müdürleri ile çok sayıda belediyenin personeli katıldı.
Hizmet İçi Eğitim Semineri açış konuşmasını yapan Belediye Başkanı Akın, Bizler kamu yöneticileri olarak, tüzük ve yönetmeliklerden ayrıldığımız oranda sübjektif tasarruflar daha çok artar ve bununda önünü almak mümkün olmaz. Kanun ve tüzükleri uygulayabilmek içinde öğrenmek ve bilmek şart dedi.
Son dönemlerde çok hızlı yasa değişiklikler yolduğunu, bunları takip etmenin bile zaman zaman zorlaştığını belirten Akın, Bu değişiklikleri öğrenmemiz hususunda Türkiye Belediyeler Birliği ile Malatya Belediyeler Birliğinin ortak çalışması inşallah bu çalışmalar başta ben olmak üzere hepimize faydalı olacaktır. Bu çalışmada emeği geçen bütün arkadaşlarıma ve katılımcılara teşekkür ediyorum dedi.
Başkan Akından sonra bir konuşma yapan Vali-TBB Genel Sekreteri Halil İbrahim Daşözde yaptığı konuşmada, Arkadaşlarımızla birlikte güzel Malatyada sizlerle birlikte olmaktan büyük heyecan ve mutluluk duyuyoruz. Başta belediye başkanımız ve aynı zamanda Türkiye Belediyeler Birliği Encümen Üyesi Sayın Cemal Akın beye huzurunuzda teşekkür ediyorum dedi.
Belediyeler konusunda hızlı bir mevzuat değişimi yaşandığını belirten Daşöz, Bunların değişmiş olması yetmiyor öncelikle doğru anlaşılması ve doğru uygulanması da gerekiyor. İşte bu açıdan da bu tür eğitim programlarının özel bir önemi var. Konunun uzmanları ile uygulayıcıları bir araya getiren bu toplantıların çok yararlı olduğunu görüyoruz. Ayrıca hepimiz çok iyi biliyoruz ki Ülkemiz Avrupa Birliği süreci yaşıyor. Bu süreç içerisinde belediyeleri çok yakından ilgilendiren noktalarda var. Bunlardan biride mali yardımlar ve hibeler konusudur diye konuştu.
İmar mevzuatı ile ilişkili olarak Türk Ceza Kanununun değişen hükümleri söz konusu olduğunu vurgulayan Daşöz, AB uyum sürecinin de bir parçası olarak yerel yönetimlerin şeffaf, karşılaştırılabilir bütçelerin yapılması ve uygulanması büyük önem taşıdığını vurguladı. .
Seminere geçilmeden önceki son konuşmacı Vali Vekili Bayram Öz oldu. Vali VekiliÖz, belediye başkanları ve belediye personeline hitaben AB uyum sürecinde sürekli mevzuat değişimi var. Süratli değişimi kanunları okuyup anlayarak uygulamamız biraz güç, onun için ayağınıza kadar gelen ve bu işin uzmanı kişiler tarafından verilen bu semineri iyi değerlendirin dedi. Öz, insanların iki tür cesurluk gösterdiğini belirterek Biri cahilin cesurluğu, diğeri ise bilgili insanın cesurluğu. O bakımdan bilgili cesur olmak için, mutlaka bu hızlı değişim sürecinde ilimize kadar gelen konunun uzmanı kişilerden azami ölçüde faydalanmanız kendi yararınıza olacaktır diye konuştu.
Yapılan konuşmaların ardından başlayan seminerde ilk olarak, Mahalli İdareler Genel Müdür Yardımcısı Hasan Hüseyin Can, Değişen Belediye Mevzuatı, Norm Kadro ve Personel İstihdamı konusunda bilgiler verdi. Can, sinevizyon eşliğinde yeni kabul edilen 5393 Sayılı Belediye Kanununu maddeler halinde belediye çalışanlarına anlattı.
Maddeler halinde 5393 Sayılı Kanunu anlatan Can, yeni kanunun en önemli özelliğinin merkezi idarenin yetkilerinin önemli bir kısmının mahalli idarelere aktarılması olduğunu söyleyerek, yeni kanun, belediyelerin optimal anlamda hizmet vermelerini sağlamak için oluşturulmuştur dedi.
Seminerin öğleden sonra yapılan ikinci oturumunun ilk konuşmacısı Vali TBB Genel Sekreteri Halil İbrahim Daşöz, belediyelerin yararlanabileceği mali kaynaklar hakkında ayrıntılı bilgiler vererek, özellikle ABye uyum sürecinde AB Fonlarının kullanımının önemine değindi.
Daşöz, 2002 yılında fonların büyük bir kısmının kalktığını ancak bazı bakanlıklara o fonların yerine yeni ödeneklerin konulduğunu ve bu ödenekler ile belediyelere finans sağlandığını belirtti.
Konuşmasını 3 bölümde yapan Vali Daşöz, birinci bölümde Yurt İçi Mali Kaynaklar, ikinci bölümde Yurt Dışı Mali Kaynaklar, üçüncü bölümde de AB Fonlarından nasıl yararlanılabileceği hakkında izlenilecek yol ve yöntemleri ayrıntılı olarak anlattı.
Öte yandan konuşmacılar, seminer süresince dinleyicilerden gelen soruları da yanıtladılar.
Bu arada, daha önce söz konusu seminere Konrad Adenaur Vakfı'nın da katkısı olduğu belirtilirken, seminerle ilgili yayınlanan son basın bülteninde bu vakıftan hiç bahsedilmediği görüldü.