SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Belediyenin Kasası, Memleketin Havası.. Temiz!

0
Güncellendi - 2017-11-24 03:07:48
Belediyenin Kasası, Memleketin Havası.. Temiz!
A- A+ PAYLAŞ

Türkiye'de 40 yıl önce kullanımından vazgeçilen troleybüslere benzeyen ve 3 yıl önce, o dönem çalışan tek örneği yokken Malatya Belediyesi'nce toplu ulaşım için tercih edilen, ihale süreci çok tartışmalı olan, biri boş teklif veren iki katılımcılı ihalede 'döviz (euro)' cinsinden çok yüksek bedelle o güne kadar taahhüt ettiği araçtan tek bir adet örnek dahi yapmamış olan firmaya verilen, daha imalatı yapılmamışken, döviz kurlarındaki artış nedeniyle söz konusu firmanın yüksek kâr, belediyenin ise yüksek zararına yolaçan trambüse belediyeden bir güzelleme daha geldi.

Modern kent uygulaması yapılan illerde elektrik, telefon vs. hatlar yeraltına alınarak havai hat kirliliğine son verilirken, Malatya'da 'ilkel' bir anlayışla şehrin ana arterinin havai hatlarla donatılmasına ve yeniden bu açıdan kirlilik yaratılmasına neden olan, ancak belirli bir güzergahta direkler arasında gerili telden enerji alarak çalıştırılabildiği için, Malatya ulaşımı için çok büyük önem taşıyan kavşak projelerinden (Yeni Stadyum, Üniversite önü, İstasyon Virajı) vazgeçilmesine yolaçan, üretildikten sonra tüm teknik testleri 'yasa dışı' olarak, dönemin il yöneticilerinin de gözyummasıyla trafiğin işlediği Malatya yollarında kum torbası yüküyle gerçekleştirilen trambüse ilişkin belediye şirketi MOTAŞ'tan bir açıklama yapıldı.

Toplu taşımacılıkta artık tüm belediyelerce herhangi bir enerji hattına bağlanmaksızın tüm güzergahlarda çalıştırılabilen elektrikli ve bataryalı araçların tercih edilmesine rağmen, Türkiye'de halen başka bir kullanıcısı bulunmayan bu sistem, muhafazakar kesime hoş görünme adına bir de "hassas" konularla ilişkin tartışmalara konu yapıldı.  Malatya Belediyesi'nin tercihine ve ısrarına ilişkin birçok iddia dile getirilen trambüsler, son olarak kamuoyu hassasiyetinin bulunduğu bir konuda, çeşitli çevrelerde tartışmalara yolaçan, sadece kadınlara mahsus "pemba trambüs" uygulamasıyla ülke gündemine taşınmıştı.

Malatya Büyükşehir Belediyesi'nin "trambüs" diye adlandırılan "demode" sistemin yeni versiyonuna yönlenmesinde büyük emek ve katkısı olduğu bilinen, dönemin Kayseri orijinli Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Arif Emecen, bu pahalı ve demode projeyle ilgili Malatya'ya katkısını (!) tamamladıktan sonra, ani bir kararla Malatya'dan ayrılarak İstanbul Büyükşehir Belediyesi bünyesine geçmiş, buradan da kısa bir süre sonra İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin toplu taşımacılık işini de yapan İETT Genel Müdürlüğü görevine atanmıştı. Ancak, söz konusu kişi, önemli taşımacılık sorunları bulunan İstanbul'da, Malatya'da baş mimarlarından biri olduğu "trambüs projesi"ni ağzına dahi almamıştı.

Büyükşehir Belediyesi'nin toplu taşımacılık şirketi MOTAŞ'ın, zaman zaman açıklamalarda "troleybüs" olduğu 'itiraf edilen' trambüsün işletmesiyle Malatya'da hava kirliliğinin önlenmesine önemli katkı sağlandığını bildirildi.

Çalıştırıldığı hatta, diğer araçların sayıca ve kapasitece yetersizliği nedeniyle neredeyse "alternatifsiz" olan trambüsün 'faydaları' ile ilgili olarak MOTAŞ'tan yapılan son açıklamada, halkın bu sistemden son derece memnun olduğu, takdirlerini kazandığı ve bunun anketlere de yansıdığı öne sürüldü.

MOTAŞ'ın açıklaması şöyle:

"MOTAŞ Genel Müdürlüğü, Türkiye’de ilk kez 2015 yılının Nisan ayında Malatya’da hayata geçirilen Trambüs Sistemi ile ilgili bir rapor yayınladı.

Dizel yakıtlı araçlarla kıyaslanarak hazırlanan raporla ilgili bir açıklama yapan MOTAŞ Genel Müdürlüğü, Trambüs Sistemini kurarken daha ekonomik ve çevreye en az zarar vermesi beklentisiyle hayata geçirildiği dile getirilerek; “Sistemden beklediğimiz artıları ziyadesiyle elde ettik. Sistem diğer toplu taşıma sistemlerine göre daha ekonomik ve çevre dostu. Dizel yakıtlı araçlar cinsine ve yaşına göre değişik oranlarda çevreye karbon salınımı yaparken sıfır emisyonlu olan Trambüsler, tabiata karbon salınımı yapmamaktadır. Halkımız sistemden son derece memnun olduklarını ifade ediyorlar. Rahatlığıyla, sessiz çalışmasıyla, çevreye zarar vermemesi ve ekonomik oluşuyla Malatyalıların takdirini kazanmıştır. Yolcularımızın memnuniyeti yaptığımız anketlere yansıdığı gibi Çağrı Merkezimiz ve Büyükşehir Belediyesi Çağrı Merkezine yapılan geri bildirimlere de yansımaktadır” ifadelerine yer verildi.

Çevre Dostu Trambüs

Hayata geçirildiği 2015 yılından 2017 yılının Ağustos ayına kadar dizel yakıtlı araçlarla yapılan kıyaslamayla elde edilen veriler raporda yer aldı. Aynı sayıda taşınan yolcuyla yapılan sefer sayısı, harcanan enerji ve kat edilen kilometre hesaplanarak çevreye salınan karbondioksit oranı bulundu. İşte söz konusu o rapor:

Sistem Verileri

Nisan 2015 ile Ağustos 2017 tarihleri arasında alınan Trambüs işletme verileri Tablo 1.1’de gösterilmiştir. Aynı tabloda, işletmeye dizel otobüslerle devam edilmesi durumunda yapılacak kilometre ve sefer sayısı bilgileri de bulunmaktadır.

Elektrikli araçlarda tüketim sırasında fosil yakıt kullanılmadığından CO2 salınımı gerçekleşmemektedir.

100 km’de 5 litre yakıt yakan bir dizel aracın karbondioksit salınımı; CO2 Salınımı= (5 lt ×2640 gr CO2 )/(100 km)=132 gr CO2 dizel/km

Şirketimize bağlı araçlar kilometre başına yaklaşık 0,45 lt yakıt tüketimi gerçekleştirmektedir. Denklem 1.1’e göre kilometre başına karbondioksit salınımı 1.188 gr olmaktadır.

Sonuç

Sistemin CO2 salınımı yapmayan araçlar olan Trambüslerle işletilmesi sonucunda, 29 aylık süreç içerisinde, 10.097 ton CO2 (karbon)’nin çevreye salınımının önüne geçilmiştir."

Bülten- malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

18 yorum yapılmış

  • AHMETGKHN (7 yıl önce)
    valla belediye başkanlarını hiç anlamıyorum şu çevre yoluna allah aşkına güzel bir tranvay yapılsa trafiyi aksatmadan çevre yolu planlaması çıkmadan yapılsa idi bu halkda üniversitenin ordan binim taaa 2 organizeye gidim gelse olmazmıydı
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Bekir Kara (7 yıl önce)
    Çevreci projeleri ve enerjileri çok önemsiyorum. Çöpten elektrik, güneşten elektrik ve Trambus hepsi birbirinden kıymetli. Belediyemizi bunlardan dolayı tebrik ediyorum. Özellikle trambüs teknolojisini yenileyerek ve Avrupa’nın birçok kentinde yeniden kullanılmaya başlamış. Malatya ülkemizde ilki gerçekleştirdi ve örnek oldu. Şimdi takip ettiğim kadar Şanlıurfa’da trambüs sistemi için harekete geçmiş ve kısa sürede hayata geçiriyor.
    0
    0
    Yanıtla
  • Bekir bey su Avrupa da da var kullanılmaya başlanmış olayını açarmışsınız biraz... zaten halkı da böyle diyerek kandırdılar...siz bana Avrupa da tıklım tıklım giden bir treleybüs gösterebilirmişsiniz? Hayır... orda nostaljik amaçlı yapılmış bir sistemi siz turkıye de ulaşım sıkıntısı çeken bir vilayette uygulayamazsınız.. Avrupa da herkes işine ya kendi aracıyla yada trenle metroyla gidiyor.. treleybüs ler de yoğunluk hiç yok sıfır.. Malatya da yaptınız ne oldu? Öğrenciler üst üste seyahat ediyor.. sonra mavili pembeli araçlar alıp turkıye yi kendınıze güldürdünüz.. her yere tel çekmek neresi çevreci ? Çevre derken aklınıza ne geliyor? Şanlıurfa da yapabiliriz dedi evet... ama Şanlıurfa da bır bakın bu araçlar yolun neresınden gıdecek? Yolun ortasını açmışlar bile...
    0
    0
    Yanıtla
  • fatih (7 yıl önce)
    Gayet taraflı bir haber olmuş ben dışarda yaşayan bir malatyalı olarak trambuslerden gayet memnun ve mantıklı buluyorum şehre giriş yapışdıgında füzel bi imaj veriyor eleştirilerinizi başka alanlara kaydırmabız gerekir.
    0
    0
    Yanıtla
  • Ramazan dogan (7 yıl önce)
    Eve su taşımaktan usandık evlerimize içilmez kuyu suyu veriyorsunuz maski müdürü sen evinde kuyu suyumu içiyorsun bir an önce o görevi bırak malatyaya kötülük yapma gitki o kuyularını kapatalım
    0
    0
    Yanıtla
  • malatyalı (7 yıl önce)
    Başkan Ahmet Çakır'a İthafen... * Yol kavşak ve kaldırım projelerini çizen mimar arkadaşları sakın bırakma (çünkü onlar bir deha) * Otobüsün elektriklisini ısrarla isteyen başkan yardımcılarını aman ha yanından ayırma (çünkü zeka fışkırıyor adamlarda) * İmar kısmındaki arkadaşlar çok dürüstler aman ha aman kıymetini bil * İhale işlerindeki ekip resmen dürüstlük abideleri kıymetini bil * Ara mahalle köy kasaba yerlerine uğrayıp sıkıntıları gidermekle sorumlu ekip, halkı rahatsız etmemek için fedakarlık yapıp gelmiyorlar çok değerliler * Güzelim yeşil alanları yok etmek için adeta yemin etmiş ekibin çok kıymetli çünkü bu yılda kesilmiş ağaç/odun çok millet olarak güzel ısınacağız * Gibi gibi ve benzeri daha neler neler. Geçen zaman diliminde malatyamıza cilalama/yağlama yapmaktan başka bir tek faydalı iş yapmamış ekibini gerçekten millet olarak kutluyoruz. Tek dileğimiz senden ve ekibinden bi an önce kurtulmak. Çünkü Ayette Emrolunduğun gibi dosdoğru ol diyor. Malesef yalan, menfaat, hile, rant aldı başını gitti. İstifası istenen bi başkan da neden siz olmayasınız ki.
    0
    0
    Yanıtla
  • ahmet gül (7 yıl önce)
    Pahalı dediğim motaşın bilet ücretleri
    0
    0
    Yanıtla
  • ahmet gül (7 yıl önce)
    Çok güzel bir sistem çevresel görüntü kirliliğide yok elektrik direkleri raylı sistemde de var çokta estetik görüntüye sahip Belediyenin bu iş yerli bir firmayla gerçekleştirmesi gayet güzel Ancak Eleştirenler sadece kötülemek için eleştiriyorlar gibi görünüyor çok insafsızca .Ayrıca ilk bu işi yapmak yürek ister bunu eleştirmek niye anlaşılır değil eleştirenler rakamlarla konuşmalı sallmamalı .Sadece fiyatları eleştirilebilir.Belediyenin bu konuda çalışması gerekir. gerçekten pahalı
    0
    0
    Yanıtla
  • FAHRİ NOKAY (7 yıl önce)
    Fazla söze gerek yok. malatyamıza bu ilkel anlayışı reva görenlere yazıklar olsun .
    0
    0
    Yanıtla
  • eyyup (7 yıl önce)
    Tramvayların ve metroların elektrik drekleri yokmu sanki
    0
    0
    Yanıtla
  • Tramvayların var metroların yoktur.. ama sana zahmet Google tramvay yazıp bakarsan daha iyi göreceksin ki: tramvay yol ortasına gıdiş—geliş Yanyana yapılır... trafıgı asla aksatmaz, yavaşlatmaz yol ortasına 1 tane ve sıralı şekilde kataner direk dikilip tel cekılır... bu görüntü kırlılıği oluşturmaz... Malatya da ki yolun yan taraflarına yapıldığı için yolun hem sağında hamde solunda direkler dıkılmiş teller cekılmiştir... özellikle de dönüş bölgelerinde yusyuvarlak tamamen teller örülmüş.. berbat bir görüntü var.. ekstra bilgi: tramvay 5 vagonludur daha fazla yolcu taşır ( saatte 10 bin yolcu taşır ) trambüs saatte 3 bin yolcu taşıyor! Tramvay tek bir durak yapılır yol ortasına yolcular ordan iner binerler... trambüste gıdış geliş farklı duraklar olunca araçtan inince diğerine fazladan Akbil basarsın diğer araca bınersin...tramvay raylı sıstem aracıdır trambüs otobüstür karayolu taşıtıdır.. bu otobüs 10 yılda bir eskıdıkce 3_4 milyon tl verir yenısıni alırsın..tramvayda 100 yıl binersin... şimdi anladınızmı niye kötü sistem olduğunu ve başka illerde yapılmadığını...
    0
    0
    Yanıtla
  • Ali kadir (7 yıl önce)
    Bu daha başlangıç. Bide bunlara şarj dinamosu ve akü eklenecek, kısa bir mesafe kablosuz gitsin diye. Maliyet ne olur sizce. Söyliyeyim siz hesaplayın tüm motor ve aksam değişiyor, sadece teneke kasa ve tekerlekler kalacak. Ah malatya vah malatya. Amerikayı yeniden keşfeden bi başkanın var ne mutlu sana.
    0
    0
    Yanıtla
  • malatyali (7 yıl önce)
    TEBRİKLER MOTAŞ, TEBRİKLER BELEDİYE! İnsan aklı ile alay etmek son yıllarda moda oldu. Güya hava kirletilmemiş. adı her ne ise çakma troleybüslerle mi hava az kirlendi? Onun neredesye 50 katı sayıdaki otobüsün çıkardığı gaz ne oluyor? Siz gaz mazı boşverin de tedavülden kalkmış o çakma troleybüslere bugünün parası ile kaç para verdiniz onu açıklayın. Dünye çoktan elektrikli otobüslere geçti siz hala boynuzlu çakma troleybüs ile hava atıyorsunuz ve tüyü bitmemiş yetimin hakkını birilerine bol keseden aktarıyorsunuz. Ayrıca yakıt tasarrufu ettiniz de çakma troleybüslerin elektriği Yel Baba'dan mı geliyor? Onun giderini yazmak zor mu geldi? Alay edin ve kazıklayın bu milleti.. Devaaaam. Ama yakında enecek vaaar.
    0
    0
    Yanıtla
  • Mehmet Ali (7 yıl önce)
    Malatya'da uzun mesafeye giden yolcuların parasını motaş kısa mesafe den çıkarıyor nerede görülmüş otobüs fiyatları minibüsten pahalı Malatya da görebilirsiniz.
    0
    0
    Yanıtla
  • Riza (7 yıl önce)
    Madem o kadar ucuz elektirikle calisuyor neden pahali arkadas o zaman bi indirim yapin malatyada cevreyolu yok 1 cevreyolu var oda alt gecitten gitmedini basina bela 10 yil 15 yil aonraya yatirim yapip metro yapaydiniz madem malatyanim nufusu hep boyle mi kalacak sehir buyumeyecek mi isi bilmeyen adam baskan olursa boyle olur..
    0
    0
    Yanıtla
  • Yerelli (7 yıl önce)
    Motaş, Öğrenci 1 tl. diğerleri1.50 tl. Ye indirmedikçe ağzıyla kuş tutsa bir atışla 10 kuş dahi vursa benim gözümde şimdiki değeri kocaman bir SIFIRDIR. Malatya'da MOTAŞ hariç Dünyanın hiçbir yerinde toplu taşımada belediye OTOBÜSLERİ Sivil DOLMUŞ VE MİNİBÜSLERDEN daha pahalı değildir. Bu rantcı anlayış Ak Parti vizyonuna da zarar vermektedir. Bir an önce son bulmalıdır.
    0
    0
    Yanıtla
  • Mustafa (7 yıl önce)
    Euro 4.5 tl oldu bize kaça mal oldu trambüsler ondan bahsedin diktiğiniz direkler çektiğiniz teller kaça mal oldu ondan bahsedin
    0
    0
    Yanıtla
  • ATTİLA (7 yıl önce)
    BU KADAR TEMİZ OLAN HAVAYI KİRLETMEYEN TOPLU TAŞIMA OLMASI ÇOK İYİ BİRAZ DAHA HIZLI VE ÇOK KİŞİYİ TAŞIRSA ÇOK DAHA İYİ OLACAK !
    0
    0
    Yanıtla