Malatya, belki de Türkiye’nin en modern geçici hayvan barınağına ev sahipliği yapıyor olmanın ayrıcalığını yaşarken, evcil hayvan ve sokak hayvanlarına verilen hizmetler, bu hayvanların sağlık ve mutluluğunu yanı sıra, “İyi bir geçici bakım evi nasıl olmaldır?” sorusuna da cevap veren bir hizmet pratiği sunuyor.
Yeniköy mevkiinde, 128 dönüm büyüklükteki bir arazi üzerine kurulan ve 2018 yılında hizmet vermeye başlayan Malatya Büyükşehir Belediyesi Geçici Bakımevi ve Doğal Yaşam Alanı’nda; başta kedi ve köpek olmak üzere, çok sayıdaki hayvanın bakımı, tedavisi ve kısırlaştırması yapıldıktan sonra, kalıcı mekânlarına kavuşturulmak üzere sahiplendirme işlemi yapılıyor.
13 ilçeye, yüksek standartlarda hizmet sunuyor
Malatya Büyükşehir Belediyesi, Tarımsal ve Hayvansal Hizmetler Daire Başkanlığı’na bağlı olarak hizmet veren ve Veteriner Hekim Sadık Özelçi yönetimindeki Geçici Hayvan Bakımevi ve Doğal Yaşam Alanı, sadece Malatya kent merkezine değil, kent merkezinin yanı sıra Malatya’nın tüm ilçelerine yönelik olarak da faaliyet ve çalışmalarını yürütüyor.
Hayvanları Koruma Kanunu’nundaki, “Hayvanların rahat yaşamlarını ve hayvanlara iyi ve uygun muamele edilmesini temin etmek, hayvanların acı, ıstırap ve eziyet çekmelerine karşı en iyi şekilde korunmalarını, her türlü mağduriyetlerinin önlenmesini sağlamak” amacına odaklanan Malatya Büyükşehir Belediyesi - Geçici Hayvan Bakımevi, veteriner hekimler, sağlık veteriner teknisyenleri ve bakıcılardan oluşan kadrosuyla, yüksek standartta hizmet üretiyor.
Sahipsiz kedi ve köpekleri sahiplendiriyorlar
Kedi ya da köpek - evcil hayvan sahiplenmek isteyenler için sahiplendirme faaliyeti yürüterek, bu hayvanların sokaklarda sahipsiz, bakımsız ve aç kalmalarını da önleyen bir işlev üstlenen Malatya Büyükşehir Belediyesi - Geçici Hayvan Bakımevi, sağlık durumu uygun olan erkek ve dişi köpeklerin kısırlaştırılması, bunların küpelenerek kayıt altına alınması işlemlerini de yapıyor.
Yaralı sahipsiz hayvanlar ameliyat ediliyor
Kuduz ve parazit aşıları yapılan kedi ve köpeklerin sağlıklı bir yaşam sürmesi için sağlık takip programı uygulayan Malatya Büyükşehir Belediyesi - Geçici Hayvan Bakımevi, çeşitli nedenlerle yaralanan, ortopedik travma geçiren kedi, köpek ve diğer evcil hayvanların da ameliyat edilmesini sağlayan bir hayvan sağlığı teknolojisi donanımına sahip bulunuyor.
Alttan ısıtmalı, hijyenik barınaklarda misafir ediliyorlar
Ameliyathanesindeki modern teknolojik altyapısı ile bir hayvan hastanesi niteliğinde olan Malatya Büyükşehir Belediyesi - Geçici Hayvan Bakımevi, sahipsiz kedi ve köpekleri, bakımevinde kaldıkları sürede, alttan ısıtmalı sistemle donatılan ve son derece hijyenik bir ortamda misafir ediyor, beslenmesini sağlıyor.
Mevzuat gereği sahipli hayvanlara işlem yapılamıyor
Geçici Hayvan Bakımevi’nde yasal mevzuat gereği sahipli hayvanlar ile ilgili işlem yapılamıyor.
Türkiye’de hayvan barınaklarının çoğu toplama kampı görünümünde iken..
Türkiye’de hayvan barınaklarının çoğunun toplama kampı görünümünde ve hizmet standartlarının olmadığı bir ortamda, Malatya Büyükşehir Belediyesi - Geçici Hayvan Bakımevi’nin verdiği nitelikli bakım, sağlık ve beslenme hizmetine ilişkin bilgi veren Geçici Hayvan Bakımevi sorumlusu Veteriner Hekim Sadık Özelçi hizmet anlayışını anlatırken şunları söyledi:
“Malatya Büyükşehir Belediyesi olarak, tüm canlıların yaşam hakkına saygı gösteren ve bu hakları korumayı ilke edinen bir anlayışla çalışıyoruz. Bu anlamda, Geçici Hayvan Bakımevimiz’de başta sahipsiz kedi ve köpekler olmak üzere, diğer sahipsiz evcil hayvanlara son derece kaliteli bir hizmet sunuyoruz. Tabii bu işi yapmak için, sadece mesleki profesyonellik yetmez. Hayvan bakımı, hayvan sağlığı mesleki profesyonelliğin yanında hayvan sevgisini içselleştirmiş bir ekip tarafından yürütülüyor burada. Sayın Başkanımız Selahattin Gürkan, buradaki hizmetlerimiz için her tür desteği veriyor; zaman zaman burayı ziyaret ederek, Malatya’da hayvan haklarının korunması konusundaki hassasiyetinin hayata geçirilmesi için de kurumumuzun tüm ihtiyaçları için gereken talimatları vermektedir. Bu mekan sadece, sahipsiz hayvanların geçici bakımını yapılması ve sağlığına kavuşturulması için değil aynı zamanda buraya bir şekilde yaralı ya da sağlıklı biçimde getirilen diğer hayvanların da dopal yaşam alanlarına kavuşturulması için de hizmet vermektedir”.
Güler HAZAR, malatyahaber.com