Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu, Rusya’nın Ukrayna’da belirlenen hedefleri elde edinceye kadar "askeri operasyonunu" sürdüreceğini söyledi.
Şoygu, bakanlıkta üst düzey komutanlarla yaptığı toplantıda, Ukrayna’daki savaşa ilişkin bilgi verdi.
Ukrayna’da Rus ordusunun "askeri operasyonunun" genel olarak birinci etabının tamamlandığını belirten Şoygu, Ukrayna silahlı kuvvetlerinin gücünün önemli ölçüde azaldığını dile getirdi. Şoygu, "Bu durum, esas hedef olan Donbas’ın kurtarılmasına dikkati yoğunlaştırmaya izin verebilir." dedi.
Rus ordusunun Ukrayna’da havada üstünlüğü elde ettiğini dile getiren Şoygu, Ukrayna hava kuvvetleri ve hava savunma sistemlerinin fiilen yok edildiğini ifade etti. Şoygu, Ukrayna’ya ait 152 uçaktan 123’ünün, 149 helikopterden 77’sinin, 180 hava savunma füze sisteminden 152’sinin bugüne kadar yok edildiği bilgisini paylaştı.
Şoygu, Ukrayna deniz kuvvetlerinin varlığının sona erdiğini, kara ve hava saldırı kuvvetlerinin tüm oluşumlarında önemli kayıplar yaşandığını aktardı.
Rus ordusunun Ukrayna’da belirlenen hedeflere ulaşıncaya kadar "askeri operasyonunu" durdurmayacağını kaydeden Şoygu, Rus askerlerinin aktif olarak Luhansk ve Donetsk halkına yardım ettiğini anlattı.
Rusya’nın NATO liderlerinin Ukrayna’ya uçak ve hava savunma sistemi sevkiyatına yönelik açıklamalarını dikkatli bir şekilde izlediğini vurgulayan Şoygu, "Bu planlar gerçekleşirse uygun bir yanıt verilecek." diye konuştu.
Merak edilenler: Rusya-Ukrayna savaşı
Bir bakışta Rusya-Ukrayna savaşı hakkında bilinmesi gerekenler:
-Ayrılıkçı bölgede ne oldu?
Donesk ve Luhansk’taki Rusya destekli güçler, 2014’te düzenledikleri referandumla Donbas bölgesinde bağımsız iki “halk cumhuriyeti” kurarak Ukrayna’dan ayrıldı.Eylül ayındaki ateşkesin birkaç gün sonra çatışmayla sonuçlanmasının ardından Şubat 2015’te Minsk’te ikinci bir ateşkes kararı alındı. Ayrılıkçılar Ukrayna'nın doğusunda silahsız bir tampon bölge oluşturulmasını kabul etti.
-Savaş nasıl başladı?
Aralık 2021’de Rusya, Ukrayna sınırına askeri yığınak yapmaya başladı. Doğu Avrupa’daki askeri varlığını sonlandırması için NATO’ya çağrıda bulundu. NATO müttefikleri bu talepleri reddettiler ve Rusya'yı, Ukrayna'ya saldırması halinde ağır ekonomik yaptırımlar uygulayacakları konusunda uyardılar. 21 Şubat 2022’de Putin Donbas’a asker gönderdi, 24 Şubat sabahı ise Donbas’a özel bir askeri operasyon başlattı.
-Çatışmalar nerede yoğunlaşıyor?
Başkent Kiev ile Harkov, Slovyansk, Dnipro ve Maripol’e hava saldırıları yapılıyor. Kramatorsk şehrinde de aralıklarla patlamalar yaşanıyor. Liman kenti olan Odessa da zaman zaman ateş altında kalan kentler arasında. Kısa sürede 1 milyondan fazla Ukraynalı yaşadıkları kentlerden ayrılarak komşu ülkelere geçti. BM, şiddetin devam etmesi halinde evlerini terk etmek zorunda kalanların 10 milyonu aşacağı konusunda uyard
Moskova, AA