Malatya'da, Zirve Yayınevi davasının 6. duruşması yoğun güvenlik önlemleri altında başladı. Zirve Yayınevi'nin 6. duruşmasında çapraz sorguya alınan sanıklardan S.G., "E, dayılarının Türkiye'de sözü geçen mafya üyelerinden olduğunu söylüyordu. 'Dayılarım cezaevinde iken benim için özel af çıkartırlar' diyordu" ifadelerini kullandı. Bu arada duruşma sırasında Emre G. öğle yemediğini söyleyince, jandarma ile mahkeme arasında "niçin yemek verilmediği" konuşması oldu, sonra da yemek için kısa bir ara verildi.
SIKI GÜVENLİK..
Cinayet zanlıları Emre G., Salih G., Cuma O., Abuzer Y. ve Hamit C., Malatya E Tipi Kapalı Cezaevi'nden alınarak yoğun güvenlik önlemleri altında adliyeye getirildi. Polis adliye binasında geniş güvenlik önlemleri aldı. Zanlıların yerini almasının ardından 3. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki 6. duruşmaya başlandı.
Bugün görülen duruşmaya, Almanya Büyükelçiliği'nden Konsolos Vekili Dietmar Petring, öldürülen Alman Tilman Geske'nin eşi Suzanna Geske, Emre Günaydın'ın babası Mustafa Günaydın, Uğur Yüksel'in annesi Hatice Yüksel, Alman basınından temsilciler ve avukatlar katıldı.
"ÖZEL AF ÇIKACAK DİYORDU.."
Mahkeme heyeti, mağdur avukatlarının delillerin taraflara verilmesini görüşerek verdiği ara kararında duruşmanın teknik araçlarla izlenmesi, E.G.'nin hastanedeki tedavisi esnasındaki kaydedilen görüntülerin verilmesi, otopsi görüntülerinin verilmesi ve olay yerinde çekilen görüntülerin verilmesi talebini reddetti. Mahkeme, kayıtların delil olarak ayrıntılı şekilde bildirilmesi halinde birer örneğinin taraflara verilmesini kararlaştırdı.
Mahkeme heyeti, dava dosyasında bulunan ve Hıristiyan topluluğuna ait 16 adet klasörün dosyadan çıkartılması talebini de delil olarak değerlendirileceğinden reddetti.
Geçen duruşmada ifadesi alınan S.G.'ye mahkeme başkanı, cumhuriyet savcısı, mağdur avukatları ve sanık avukatları bu duruşmada da soru yöneltti.
S.G., olayın kilit ismi olan E.G.'nin yurda geldikten sonra ancak iki hafta düzenli ders çalıştığını, ondan sonra da ders çalışmadığını belirterek, "E. yurda geldikten iki hafta sonra misyonerlikle ilgili konuşmaya başladı. E., yurtta misyonerliği sadece bize anlattı. Yurtta kalan diğer öğrencilere misyonerliği anlatmadı. E., bana misyonerlerin amacının vatanı bölmek olduğunu, PKK ile beraber çalıştıklarını söyledi. Misyonerliği ilk defa Ocak 2007'de E.'den duydum. Ben çok nadir olarak alkol alıyorum" dedi.
"E. bazen bize Emniyet Müdürü ile oturup kalktığını söylüyordu. Bu olayla ilgili olarak 'Size bir şey olmayacak, bütün mesuliyet bana ait' diyordu" ifadelerini ileri süren S.G., "Ben olaya E.'den korktuğum için girdim. İçeridekiler bağlandığında dışarı çıkmak istedim ama kapı kilitliydi. E. kapının anahtarını üzerine almıştı. Yayınevinde önceden kimin ne görev yapacağı belli değildi. Yayınevine olay günü ilk defa gittim. Oradakileri ilk defa orada gördüm. E.'nin ekonomik durumu normaldi" diye konuştu.
S.G., "E.'den dayılarının mafya olduğunu duydum. Dayılarının Türkiye'de sözü geçen mafya üyelerinden olduğunu söylüyordu. Dayılarının kendisi için cezaevinde iken özel af çıkartabileceğinden bahsediyordu. Bildiğim kadarı ile özel af Cumhurbaşkanlığı tarafından çıkartılıyor" ifadelerini kullandı.
YEMEK MOLASI!..
Zirve Yayınevi olayının 6. duruşmasında ifade vermek üzere salona getirildiğinde aç olduğunu söyleyen davanın kilit ismi E.G.'nin yemek yemesi için duruşmaya ara verildi.
Sabah saatlerinden itibaren devam eden duruşmada ifadesine başvurulmak üzere salona alınan olayın kilit ismi E.G., avukatını yanına çağırarak öğle yemeğini yemediğini ve aç olduğunu söyledi. Avukat da duruşmayı başlatan mahkeme başkanına yönelerek müvekkilinin aç olduğunu ve öğle yemeği verilmediğini bildirdi. Mahkeme başkanı, salonda bulunan jandarma görevlilerine sanığa neden yemek verilmediğini sordu. Jandarma görevlileri de jandarmanın sanığa yemek vermek gibi bir görevi olmadığını, bunun cezaevi idaresince karşılanması gerektiğini bildirdi. Bunun üzerine mahkeme başkanı, E.G.'nin yemek yemesi için duruşmaya 15 dakika ara verdi.