Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz 2016'daki darbe girişimi sırasında Malatya'daki 2. Ordu Komutanlığı ve 7. Ana Jet Üssü'ndeki eylemlere ilişkin davada, beraat ve mahkumiyet kararları bozulan, aralarında dönemin 2. Ordu Komutanı Adem Huduti'nin eski emir subayı Sedat K.'nın da bulunduğu 5 sanığın yargılanmasına Malatya 1. Ağır Ceza Mahkemesinde devam edildi. Hakkında anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs etmekten suç duyurusunda bulunulan ihraç üsteğmen Muhammet D., “Ben, 'Belediyeyi kuşatacağız, ele geçireceğiz' demedim” diye savunma yaptı.
Malatya 1. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, Gaziantep Bölge Adliye Mahkemesince ankesörlü telefonlardan ardışık arandığı gerekçesiyle beraat ve mahkumiyet kararları bozulan ve haklarında yeniden soruşturma açılan tutuksuz sanıklardan eski binbaşı Sedat Kaya duruşmada hazır bulundu. Tutuksuz sanıklar dönemin eski 2. Ordu Komutanlığı Harekat Kurmay Yarbaşkanı tuğgeneral Ersin Y. ile kara pilot teğmen Mustafa Sinan S. ve uçak bakım subayı üsteğmen Resul S. ise duruşmaya katılmadı.
Malatya 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde ankesörlü telefon soruşturması kapsamında görülen duruşmada tutuklanan ve aynı mahkeme tarafından hakkında anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs etmekten suç duyurusunda bulunulan eski üsteğmen Muhammet D.'nın dosyası da Malatya 1.Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderilerek, mevcut dosyayla birleştirildi.
Tutuklu sanık Muhammet D., Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla tutuklu bulunduğu cezaevinden duruşmaya katıldı.
Muhammet D., üsteğmen olarak görev yaparken, 15 Temmuz 2016'daki darbe girişimi sonrası 2018 yılında ihraç edildiğini söyledi.
Mahkemede savunma yapan Muhammet D., 15 Temmuz Darbe girişimi gecesi evde olduğunu ve alay takım komutanı tarafından aranıp, ‘terör saldırısı olabileceği’ iddiasıyla çağrıldığını öne sürerek, bunun üzerine Çakmak Kışlasında bulunan 2. Ordu MEBS Alay Komutanlığı'na gittiğini söyledi.
Muhammet D., askerlerin ve personelin yoklamasının yapıldığını ve 2 saat içtima alanında bekletilen askerlerin daha sonra silahları bıraktırılarak istirahate gönderildiğini anlattı.
Davada tanık olarak dinlenen Tarık Ö.'nün ifadeleri üzerine hakkında suç duyurusunda bulunulduğunu öne süren Delibaş, "Ben, 'Belediyeyi kuşatacağız, ele geçireceğiz' demedim. Belediye, Kolluk Kuvvetlerini Toplumsal Olaylarda Destekleme Timi'nde benim görev bölgemde bulunuyor. Benim timimden kimse mühimmat almadı, araca binmedi. Darbeyle ilgili bir emir verilmedi. Benim darbe yanlısı bir ifadem yok" diye savunma yaptı.
İddia makamı, Muhammet D.’nın tutukluluğunun devamını talep etti. Mahkeme heyeti, sanığın tutukluluk halinin devamına karar vererek, duruşmayı ileri bir tarihe erteledi.
Gaziantep Bölge Adliye Mahkemesi 3. Ceza Dairesi, Malatya 1. Ağır Ceza Mahkemesinin 15 Temmuz 2016'daki darbe girişimi sırasında Malatya'daki 2. Ordu Komutanlığı ve 7. Ana Jet Üssü'ndeki yaşananlara ilişkin davada verdiği kararı itiraz üzerine incelemiş ve "silahlı terör örgütüne üye olmak" suçundan 7'şer yıl 6'şar ay hapis cezası verilen eski 2. Ordu Komutanlığı Harekat Kurmay Yarbaşkanı Tuğgeneral Ersin Y. ve kara pilot teğmen Mustafa Sinan S. ile beraat eden Sedat K. ve Resul S. yönünden, haklarında yeni soruşturmalar bulunduğu için hükmün bozulmasına ve dosyalarının yeniden incelenmesi için mahkemeye gönderilmesine karar vermişti.
Dönemin 2.Ordu Komutanı Adem Huduti'nin eski emir subayı Sedat K., etkin pişmanlıktan faydalanarak itirafçı olmuştu.
Ferdi DURDU, Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com