Yüksek Mimar, Kent Bilimci Prof.Dr. Ahmet Vefik Alp, Malatya'da yaptırılması düşünülen caminin projesini çizmek istediğini söyledi.
Malatya Belediye Sarayı'nın projesini çizen Prof.Dr. Alp, belediye ile AVM arasında yapılması düşünülen ve Kavuk ailesinin finanse edeceği belirtilen camiyle ilgili olarak şunları söyledi:
"Malatya Belediye Sarayı projesi başarılar kazandı. Önce IAA Uluslararası Mimarlık Akademisi’nin Dünyayı dolaşan ‘Çağdaş Mimarinin Büyük Ustaları’ daimi sergisine alındı. 2011 yılı sonlarında ise International Property Awards Yarışmasında kamu hizmet binaları dalında Türkiye finalisti oldu. Bunları Malatyalılar büyük ölçüde biliyor. Projedeki bazı eksik ve hataları düzeltmek istediğimi, çevre düzenlemesini de yapının mimari felsefesine uygun olarak tamamlatmak istediğimi de Malatyalılar biliyor.
Taksim Camii Kültür ve Sanat Vakfının isteği üzerine hazırladığımız Taksim Cumhuriyet Camii Kültür Odağı projesi geçtiğimiz Mayıs ayında tüm mimarlar ve mimar odaları’nın üst örgütü olan UIA Union İnternationale des Architectes (Uluslararası Mimarlar Birliği) nin 1. Ödülü ne değer görüldü. Dünya Başkanı Albert Dubler Sofya ya gelerek bizleri kutladı. Bunları da kamu oyu biliyor.
Rahmetli Cumhurbaşkan’ım Turgut Özal Beyefendi de onun zamanında Suudi Arabistan da tamamladığım TC Riyad Büyükelçiliği Tesisleri çok beğenmiş ve Tokyo Camii projesini benim hazırlamamı emretmişti. Tokyo’daki çok kıymetli arsamızda sadece bir cami değil bir merkez projelendirmemi istemişti. Burada Japonya yı ziyaret eden devlet büyüklerimizin kalacakları ve kabullerini yapacakları mekanlar, kütüphaneler, kokteyl, seminer ve konferans salonları, turizm tanıtma ofisi, Uzakdoğu istihbarat merkezimiz gibi işlevlerin de yer almasını istiyordu rahmetli. Sene 1991. Tam 21 yıl evvel. Üç alternatif proje hazırladım. Köşke davet etti, maketleri inceledi ve bir tanesini çok beğendi. Projenin başlatılması için zamanın Tokyo Büyükelçisi Umut Arık Beyefendi’ye talimat verdi. Cumhurbaşkan’ım aniden vefat edince O’nu sevmeyenler bir başka mimara bir başka proje çizdirdiler. Bir Mimar Sinan kopyası da oraya dikildi. Bu hikayeyi kamuoyu pek bilmiyor.
Şimdi Malatya Belediye Sarayı’nı yanına bir cami yapılmak isteniyor. Hazırlıklar yapılıyor. Binalar çevreleriyle değer kazanırlar. Bu projenin de benim beynimden çıkması Malatya’mız için gerekli. Eski Malatya Başkan’ım yeni Milletvekilim Cemal Akın Bey’in de bana bu konuda sözü vardı. Caminin Belediye Sarayı ve yakın çevresiyle ile bütünleşmesi lazım, mimari dilde süreklilik ve devamlılık olması lazım.
Böylece Turgut Özal Bey’in de kırgın ruhu şad olur belki…"
UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.