Malatya İl Sağlık Müdürlüğü tarafından "Hasta Hakları ve Uygulamaları" konulu hizmet içi eğitim düzenlendi.
Malatya İl Sağlık Müdürlüğü Hasta Hakları Koordinatörlüğü tarafından Eğitim Salonu'nda düzenlenen "Hasta Hakları ve Uygulamaları" konulu seminere İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Metin Genç konuşmacı olarak katıldı.
Seminerin açılışında konuşan Sağlık İl Müdürü Hacı Bayram Zengin, anlamlı bir eğitim verildiğini söyleyerek, "Bundan bin 400 yıl önce Peygamberimiz (SAV) veda hutbesinde insan hakları temelini çok rahat bir şekilde atmış. Bu dönemden sonra çalışmalar devam etmiş. Avrupa'da çağdaş anlamda 18. yüzyılda insan hakları diye bir kavram ortaya çıkmış ve bu kavramın içi doldurulmakla birlikte bir yandan da hasta hakları diye bir kavram çıkmış. Hasta hakkı, temel bir insan hakkı modelini içine oturtulmuş. Hasta hakkı, temelde bir insan hakkıdır" dedi.
Zengin, bugün itibariyle devlet hastanelerinde, ağız ve diş sağlığı merkezlerinde Hasta Hakları Biriminin bulunduğunu söyledi.
İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Metin Genç ise verdiği seminerde, vatandaşların genelde şikayetlerinin sağlık personelinin tutumları ile ilgili olduğunu söyleyerek, "İnsanlar tatlı bir güler yüz bekliyor. İyi de benim işlerimde sıkıntı varsa, benim ekonomik sorunlarım varsa, ben insanlara nasıl bir tatlı bir güler yüz gösterebilirim. Ben tiyatrocu muyum? Ama bizim mesleğimiz tıpkı bir tiyatrocunun nasıl senaryo gereği deliyi oynayacaksa, deliyi oynuyor. Bizi de böyle bir meslek verilmiş, her ay bir maaş alıyorsak, bu maaşın karşılığında, denmiş ki, doktor en azından hastaya kötü davranmasın, hastaya karşı asık suratlı olmasın, olabildiğince de güler yüzlü olmalı" ifadelerini kaydetti.
Bu arada, hasta hakları şu şekilde sıralandı:
Hizmetten genel olarak faydalanma, eşitlik içinde hizmete ulaşma, bilgilendirilme, kuruluşu seçme ve değiştirme, personeli tanıma, seçme ve değiştirme, bilgi isteme, mahremiyet, rıza ve izin, reddetme ve durdurma, güvenlik, dini vecibelerini yerine getirebilme, saygınlık görme, rahatlık, ziyaretçi kabul etme, refakatçi bulundurma, müracaat, şikayet ve dava hakkı ve gerektiği sürece hizmet alma hakkı.