Malatya’da özel yatırımla Beydağı’na ve Sarıçiçek Yaylasına Rüzgar Enerjisi Santrali (RES) kurulması için çalışmaların başlatıldığı bildirildi. İki ayrı firma tarafından kurulacak olar Rüzgar Enerjisi Santrallerinin toplam proje bedeli 195 milyon TL tutarında. Toplam enerji gücü ise 78 megawat olarak görünüyor.
-Beydağı’na RES
İstanbul merkezli ve Türkmenistan’da yaptığı yatırımlarıyla bilinen Polimeks Holding bünyesindeki Tunna Enerji Üretimi Sanayi ve Ticaret A.Ş. tarafından Malatya il merkezine yaklaşık 22 kilometre uzaklıktaki Gülümuşağı Mahallesinde Gülümuşağı Rüzgar Enerji Santrali (RES) Projesi için çalışmaların başlatıldığı bildirildi.
Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nün yayınlamış olduğu ÇED Başvuru Dosyasına göre; projeye Enerji Piyasası Değerlendirme Kurumu (EPDK) tarafından 19 Temmuz 2018 tarihinde önlisans verildiği kaydedildi. Tesisin toplum kurulu gücünün 30 megawat olacağı ve proje kapsamında her biri 2.5 megawat gücündeki 12 adet türbin yer alacağı kaydedildi. Proje bedelinin ise yaklaşık 75 milyon TL olduğu aktarıldı.
Projede inşaat aşamasında yaklaşık 48 kişinin, işletme aşamasında ise 12 kişinin istihdam edileceği belirtildi.
Proje ile ilgili olarak Malatya İl Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü tarafından Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) Süreci başlatıldı.
-Sarıçiçek Yaylasına da
Arapgir, Divriği ve Kemaliye ilçelerinin sınırlarında kalan Sarıçiçek Yaylasına 48 megawat gücünde Rüzgar Enerjisi Santrali (RES) kurulacağı bildirildi.
Merkezi İstanbul’da bulunan Arapgir Elektrik Enerjisi Üretim A.Ş. tarafından ise 48 megawat gücünde Arapgir Rüzgar Enerjisi Santrali’nin kurulması içinde çalışmalar başlatıldı. Buna göre; Erzincan’ın Kemaliye İlçesi, Malatya’nın Arapgir İlçesi ve Sivas’ın Divriği İlçesi sınırlarında kalani Sarıçiçek Yaylasına kurulacak olan Arapgir Rüzgar Enerjisi Santrali’nin proje bedelinin 120 milyon TL olduğu kaydedildi.
Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nün yayınlamış olduğu ÇED Başvuru Dosyasına göre; Arapgir Rüzgâr Enerji Santrali projesi için Enerji Piyasası Değerlendirme Kurumu (EPDK) tarafından 10 Mayıs 2018 tarihinde önlisans verildiği, 20 adet türbinden oluşacağı, inşaat aşamasında 40 kişinin, işletme aşamasında ise 10 kişinin çalışacağı kaydedildi.
Arapgir RES Projesi ile ilgili olarak Malatya İl Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü tarafından Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) süreci başlatıldı.
Burhan KARADUMAN, Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com