- Beylerderesi'nin zemin sorunu nedeniyle baraj yapımınıyla ilgili endişeler taşıdıklarını belirten SP İl Başkanı Asiltürk, bu projeyle ilgili önemli soruları gündeme getirdi.
Saadet Partisi (SP) İl Başkanı Mehmet Asiltürk, geçtiğimiz hafta sonu Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu’nun katılımıyla temeli atılan tesisler arasında yer alan Beylerderesi Barajı ile ilgili bir takım endişeler taşıdıklarını söyledi.
“Doğada, baraj gibi yapılmış, yalnızca önünün kapatılmasıyla suyun tutulmasının sağlanacağı bir alanın bugüne kadar boş bırakılması herhalde akıllara ziyan olurdu” diyen Asiltürk, “ Burada daha önce yapılan bir etüt çalışması var mıdır? Varsa, baraj yapımına karar vermeden önce bu etüt çalışmaları incelenmiş midir? Yine bu baraj ile ilgili yeni etüt ve sondaj çalışmaları yapılmış mıdır?” diye sordu.
Konuyla ilgili olarak açıklamalarda bulunan SP İl Başkanı Asiltürk, Bakan Veysel Eroğlu’nun ‘Malatya sadece kayısı ile değil barajlarla da anılacak’ taahhüdünü sevinçle karşıladıklarını ancak yarın su tutulmasıyla birlikte zeminin su çekme ihtimaline karşılık Beylerderesi Köprüsünün ayakları için de bir tehlike arz edip etmeyeceği konusunda da kamuoyunun aydınlatılması gerektiğini söyledi.
Geçmiş yıllardaki yöneticiler tarafından Malatya’ya birçok baraj yapılmasına karşın Beylerderesi’nin neden boş bırakıldığının merak edildiğini ifade eden Asiltürk, yaptıkları araştırmalar sonucunda uzman çevrelerin zemin etüdü ve sondaj noktasında endişe taşıdıklarını kaydetti. Dere üzerine köprü inşa edilirken buraya bir baraj yapılacağı konusunun gündeme gelmediğini, ancak şimdi alelacele bir baraj temeli atıldığına dikkat çeken Asiltürk, “Yarın orada birikecek suyla, zeminin su çekmesi ihtimaline karşı köprü için bir tehlike arzedip etmeyeceği konusunda kaygılarımız var. Ümmetin parasıyla yapılacak bu yatırımın boşa çıkmasından korkuyoruz ” diye konuştu.
Uzman çevrelerden edindikleri bilgileri aktardıklarını belirten Asiltürk’ün açıklamasından öne çıkan başlıklar şöyle:
“Baraj yapımından memnun oluruz ama…
Orman Bakanı Veysel Eroğlu Bey’in başkanlığında bazı baraj ve diğer yatırımların temel atma törenleri yapıldı. Tabi Malatya’mız tarıma dayalı ve kayısı yetiştiren bir şehir olarak sulama ihtiyacı bizim olmazsa olmazlarımızdır. Yani daha önceki siyasilerimiz de Çat, Sürgü, Sultansuyu gibi barajlarımız sırf bu amaçla bu barajları inşa etti. Malatya kayısısının daha iyi sulanabilmesi için bu barajlar yapıldı. Biz, bunların yapılmasından sevinç duyarız, memnun oluruz, mutlu oluruz.
Ancak Beylerderesi’ne bir gölet veya baraj yapılması ile ilgili geçmiş yıllardaki siyasilerimiz olsun, Malatya’yı sevenler olsun mutlaka bir çalışma yapmıştır. Çünkü doğada, baraj gibi yapılmış, yalnızca önünün kapatılmasıyla suyun tutulmasının sağlanacağı bir alanın bugüne kadar boş bırakılması herhalde akıllara ziyan olurdu.
Ben bütün iyi niyetimle yetkililere ve ilgililere Beylerderesi Barajı ile ilgili şu soruları yöneltmek istiyorum.
Burada daha önce yapılan bir etüt çalışması var mıdır? Varsa, baraj yapımına karar vermeden önce bu etüt çalışmaları incelenmiş midir? Yine bu baraj ile ilgili yeni etüt ve sondaj çalışmaları yapılmış mıdır?
Beylerderesi Viyadüğü buraya inşa edilirken, buraya baraj yapılacağı konusu gündemde değildi. Köprünün ayakları da buna göre yapıldı. Yarın orada birikecek suyla, zeminin su çekmesi ihtimaline karşı köprünün bir tehlike arz edeceği konusunda bilim çevreleri veya üniversiteler nezdinde bir araştırma yapılmış mıdır? Yoksa bazı konularda olduğu gibi ‘Ben yaptım oldu’ anlayışı ile mi bu işe girilmiştir?
Siyasilerimizin ‘İşte biz buraya baraj yapacağız’ vaatlerine karşılık Sayın Bakan’ı da bu yönde etkileyerek mi bu işe kalkışılmıştır?
Yetkililerden açıklama bekliyoruz
Çünkü bu ümmetin parasıyla yapılacak bir çalışma. Yarın su tutulmaya başlandığında burada ortaya çıkabilecek bir yanlışlık bu millete mal olacak. Bunun için ben yetkililerden özellikle Orman ve Su İşleri Bakanlığı ve DSİ yetkililerinden bu konuda mutlaka ama mutlaka daha önce yapılan etüt çalışmalarını göz önüne alarak veya daha kapsamlı bir etüt çalışması yapılmasını, yapılmış ise sonucu konusunda kamuoyuna bir açıklama yapmalarını bekliyoruz.
Malatya’nın suya ihtiyacı var. Buna kesinlikle katılıyorum ama burası bir oldubittiye getirilip, daha sonra ortaya çıkabilecek tehlikeler nedeniyle buraya harcanan paranın ve emeğin zayi olmasından korkuyorum. Beylerderesi konusu hem köprü açısından hem de o alanın bugüne kadar yapılmamasının sebepleri açısından iyi incelenmesi gerektiğini, buraya temel atmadan önce zeminle ilgili ciddi çalışmaların yapılması gerektiğini düşünüyorum.
Bakanlığa baskı mı yapıldı?
Sayın Bakan’ın ‘Malatya sadece kayısı ile değil barajlarla da anılacak’ taahhüdünü sevinçle karşılıyoruz. Ama Malatya’da siyasiler ve belediye başkan adayları Beylerderesi Barajını seçim çalışmalarında bir taahhüt olarak verdiler. Bu taahhütlerinin yerine gelmesi için bakanlığa baskı yapılarak mı bu proje hayata geçiriliyor, yoksa gerekli alt yapı ve fizibilite çalışmalarından sonra ve geçmişte Beylerderesi’nin neden baraj yapılmadığına yönelik araştırmaları inceleyerek mi yapıyorlar bunu merak ediyorum. Baraj yapılması hepimizi sevindirir. Fakat bu konuda belirlediğimiz bu hususların dikkate alınarak kararın yeniden gözden geçirilmesi ve kamuoyuna bu endişelerle ilgili açıklama yapılmasını bekliyoruz.”
Özal döneminde köprü niçin yapılmadı?
Bu arada, Beylerderesi'ne köprü yapılması düşüncesinin, Turgut Özal'ın Başbakanlığı döneminde de gündeme geldiği, ancak bölgenin (bugünkü viyadüğün olduğu yerin) zemin uygunsuzluğu nedeniyle bundan vazgeçildiği biliniyor. Zemin sorunu nedeniyle köprüden vazgeçilirken, Beylerderesi rampasının iniş ve çıkışlarında yolun genişletilmesi tercih edildi. Özal'dan yıllar sonra, AKP tarafından Beylerderesi'ne viyadük- köprü yapıldı ve adı "Turgut Özal Viyadüğü" kondu. Bu da AKP'li bazı milletvekilleri tarafından "Özal'ın hayaliydi biz yaptık" diye kamuoyuna takdim edildi.
Yapımları yıllardır süren Karahan ve Erkenek Tünelleri ile geçtiğimiz aylarda ihale edilerek inşa çalışmaları yeniden başlatılan Malatya Arena Stadı'nda da, sağlam zemin sorunları yaşandı. Bu nedenle her üç proje de, planlananın çok üstünde maliyetlere ulaştı. Stad çalışmaları, çürük zemini sağlamlaştırma işleminin ardından başlayabilmişti. Özellikle Karahan ve Erkenek tünellerinde, yeterli zemin etüdü yapılmayarak yer seçilmesi nedeniyle "sağlam zemin" sorununun devam ettiği, aynı şeyin geçtiğimiz Cumartesi günü temeli atılan Beylerderesi Barajı için de söz konusu olduğu bildirildi.
Maket Foto: Orman ve Su İşleri Bakanlığı'nın Beylerderesi Barajı'na ilişkin görseli
Güler HAZAR, Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com