Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, 2012 hasat sezonu biçerdöverle hasat esaslarını belirleyerek açıkladı.
Malatya bölgesinde, biçerdöver ücreti dekara kıraç arazilerde 9 TL, sulu arazilerde ise 10 TL olarak belirlendi. İl Müdür Vekili Ramazan Aytekin, biçerdöverle hububat hasadına ilişkin esasları şöyle açıkladı:
"Çiftçilerimizin büyük emek ve masrafla üretmiş oldukları hububat ile diğer ürünlerin zamanında ve tekniğine uygun olarak ayarlanmış biçerdöverlerle hasat edilmeleri büyük önem arz etmektedir.
Malatya il sınırları içerisinde 2012 yılı hasat sezonunda biçerdöverle hasatta uygulanacak esaslar ve yapılacak işlemler aşağıya çıkarılmıştır;
1) Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca açılan “Biçerdöver operatör Eğitimi yada G sınıfı Sürücü Kursuna Katılarak Belge” almamış sürücülere biçerdöverle hasat yaptırılmayacaktır.
Kontrollerde belgesiz olduğu tespit edilen operatör daha önce ikaz edilmiş ise, bu operatör ve biçerdöver hakkında yasal işlem yapılacaktır.
2) Mahsulün olumundan önce hububat hasadına girilmeyecektir. Aksine davrananlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.
3) İlimizde bu yıl biçerdöverle hasatta kabul edilebilir dane kayıp oranı hububatta %2 olarak belirlenmiştir. Bu oranın üstünde olan dane kaybına neden olanlar hakkında Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının Malatya İl Müdürlüğünce “Biçerdöver Kontrol Hizmetlerinin Organizasyonu ile Kontrollerde Takip Edilecek Esas ve Usullere ait Uygulama Talimatı” çerçevesinde işlem yapılacaktır.
4) Hasada giren biçerdöverler, hasat sezonu boyunca Valiliğimizce Yetki Belgesi verilmiş kişilerce sürekli kontrol edilecektir.
5) Biçerdöver sahipleri biçerdöverlerini operatör belgesi olmayan kişilere kullandırılmayacaktır.
6) Belgeli operatörlerin belirlenen hedefin üstünde dane kaybına sebep olmamaları için;
a- Biçerdöverlerini, hasat edecekleri her tarla için mahsulün durumuna göre yeniden ayarlayacaklardır.
b- Kar amacı ile biçerdöverlerin ilerleme ve dolap dönme hızını artırmayacaklardır.
c- Hasat olgunluğuna gelmeyen ekinleri hata etmeyeceklerdir.
7) Biçerdöverlerde ilk yardım çantası bulundurulması, yangın ve her türlü kazaya karşı emniyet tedbirlerinin alınması sorunludur.
8) Biçerdöver kira ücretlerinin belirlenmesinde esas, karşılıklı anlaşma olacaktır. Ancak aşırı ücret taleplerini önlemek amacı ile biçerdöver kira ücretleri Valiliğimizce istişari mahiyette ve ürün durumuna göre dekara kıraç arazilerde 9 TL, sulu arazilerde 10 TL. olarak belirlenmiştir.
9) Operatör belgeli sürücüler anızın yakılmasına meydan vermeyecek şekilde uygun yükseklikte biçim yapacaklardır.
10) Anız yakmanın yasak olduğu yaz döneminde bu yasağa uymayanlar hakkında 2872 Sayılı Çevre Kanunu, 5442 Sayılı İller İdaresi Kanunu ve T. Ceza Kanunun 383 ve 526. maddeleri ile diğer ilgili maddelerce kanuni işlem yapılacaktır.
11) Ürün sahipleri, hasatta fazla dane kaybına neden olan operatörleri Belediye başkanları veya Muhtarlar kanalı ile en yakın Tarım İl veya İlçe müdürlüğüne bildireceklerdir.
12)Belediye Başkanları ve Muhtarlar bu bildiriyi umumi vasıtalarla ilan ederek, ekin sahiplerine duyuracaklar, Biçerdöver sahibi veya operatör belgeli şahıslara imza karşılığı tebliğ edeceklerdir.
13) Yetkili kontrolörler bakanlık talimatına ve tebliğe uymayan Biçerdöver sahibi ve operatörlerini hasattan men etmeye, Biçerdöverlerini bağlamaya yetkili olup, gerektiğinde yasal işlem yapılmak üzere mülki amirlerine göndereceklerdir.
14) Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının 18.05.1989 tarih ve 31710 / 3868 sayılı Biçerdöver Kontrol talimatı gereğince Valiliğimizce 5442 sayılı İl İdaresi Kanununun 9/C maddesinin verdiği yetkiye dayanılarak yayımlanan bu bildiriye uymayanlar, engel olanlar veya zorluk çıkaranlar hakkında yetkili kontrolörlerin talebi halinde ilgili makamlarca kolluk kuvvetlerinin müdahalesi sağlanacak, davranışları başka bir suş oluşturmuyorsa, 5442 sayılı Kanunun 66. maddesine göre işlem yapılacağı ilan ve tebliğ olunur."