SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Erdoğan Hakem Oldu, Vekiller ve Başkanlar Kapıştı

0
Güncellendi - 2018-04-02 20:54:51
Erdoğan Hakem Oldu, Vekiller ve Başkanlar Kapıştı
A- A+ PAYLAŞ

  • Bilal Erdoğan'ın hakemliğinde AKP'li vekiller ile Çakır ve Gürkan "Mas Güreşi" yaptılar, "Aşık Atma" oynadılar

Sultansuyu Tarım İşletmesi’ndeki 6.Fetih Kupası Geleneksel Türk Okçuluğu Malatya Bölge Elemeleri’nin açılış töreninde Mas (Ağaç) Güreşi yapıldı, bazı konuklar 'Aşık Atma' oyunu oynadılar.

Etkinlik esnasında ilk güreşi Battalgazi Belediye Başkanı Selahattin Gürkan ile İstanbul Milletvekili Halis Dalkılıç yaparken, Dünya Etnospor Konfederasyonu Başkanı Bilal Erdoğan ise hakemlik yaptı. Güreşi Gürkan kazandı.

Ağaç Güreşi minderine çıkan Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır, sırasıyla AKP İstanbul Milletvekilleri Halis Dalkılıç ve Haydar Ali Yıldız ile yarıştı. Çakır her iki rakibini de yendi. Dünya Etnospor Konfederasyonu Başkanı Bilal Erdoğan, her iki müsabakada da yine hakemlik yaptı.

Etkinlikler kapsamında “Aşık Atma” oyunu da oynandı. AKP'li Öznur Çalık, Bilal Erdoğan, Ahmet Çakır ve Selahattin Gürkan da aşık attılar.

-Mas (Ağaç) Güreşi

Etnospor Konfederasyonunun internet sitesinde Mas (Ağaç) Güreşi ile ilgili olarak şu bilgiler paylaşılıyor:

“Ağaç Güreşindeki yarışmacılar en az 4-5 metre boyutlarında, 60 cm yüksekliğinde sabit, düz ve kaygan olmayan bir platform üzerinde yarışırlar. Bu platform üzerinde yüz yüze oturan yarışmacılar ayaklarını karaçam ağacından yapılan, yere dik duran ve her iki ucundan yere sabitlenmiş bir tahtaya dayarlar. Ağaç Güreşi, eski tarihlerden günümüze uzanan bir gelenektir. Kültürel kaynaklar bütün genç Yakutların gerçek bir erkek ve savaşçı olabilmesi için bazı belirgin özelliklere sahip olması gerektiğini söyler. Bu spor kişiye; kuvvet, el çabukluğu, hızlılık, dayanıklılık, cesaret ve yaşama gücü gibi fiziksel ve ruhi özellikler kazandırmaktır. Ağaç Güreşi ya da başka bir deyişle “Çubuk Çekme” Yakut milli sporudur. İlk bakışta basit gözükse de aslında benzersiz bir spordur. Ağaç güreşi, müsabıkların birbirleriyle temas etmeden, birbirlerini sarsmadan ve fırlatmadan yapılan tek mücadele sporudur. Ayrıca bu spor, yarışma sahasının oluşturulmasının basitliği, masrafının az olması, kurallarının çok açık olması, galibiyet ve mağlubiyet durumunda karar vermenin tartışmaya meydan vermeyecek şekilde kolaylığı ve sporcusunun sergilediği oyunun ortada gözler önünde oluşu nedenleri ile olimpik olmaya son derece müsait bir spordur.

Ağaç güreşi bütün vücut kaslarının çalışmasını gerektirmektedir. Yarışmanın süresi kısa olduğu için bu kısa müsabaka süresinde yani müsabaka boyunca aynı anda kol, bacak, karın, kalça, ense, boyun, sırt, kafa ve tüm gövde kasları çalışmaktadır. Bu nedenle geçmişte temel spor kazanımı olan iyi gelişmiş bir sporcu Ağaç Güreşinde başarı kazanabilir.

Ağaç Güreşi demokratik bir spor olup, farklı yaşlardaki kadın ve erkek sporcuların rakip olmasına olanak sağlar. Aynı zamanda bu spor için gerekli aletler bir çubuk ile iki yandan dengelenmiş ortada bir levhadan ibaret olduğundan, sporu yapmak için gerekli maliyet çok düşüktür.”

-“Aşık Atma” oyunu

Aynı sitede “Aşık Atma” oyunu hakkında ise şu bilgiler yeralıyor:

“Bu oyun aşık kemiği adı verilen insanlarda da bulunan bir kemik ile oynanmaktadır. Oyun için koyun veya keçi gibi küçükbaş hayvanların arka ayaklarında bulunan aşık kemiği kullanılır. Oyun çizilen bir dairenin içine her oyuncunun aşıklarını dizmesiyle başlar. Her oyuncunun amacı yaptığı atışlarla aşıkları dairenin dışına çıkartmaktır.

Aşık oyununu 3 farklı şekilde oynanabilir. Bu üç türün en önemli farkı oynanan yerin ve aşığın şeklidir. En yaygın şekli, bir daire çizilip içine her oyuncunun eşit miktarda aşık dizmesiyle oynananıdır. Oyuncular sıra ile daire içerisindeki aşıkları vurarak dışarı çıkarmaya çalışırlar. Atışlar daireye belirli bir uzaklıktan çizilmiş bir çizgi arkasından yapılır. Atışlarda enek adı verilen aşık kullanılır. Oyuncu aşığı vurarak daireden dışarı çıkartmışsa artık o aşığın sahibidir. Ve atış sırası hala o oyuncudadır. Vuruş yapılamamış ve dışarı çıkarılamamış ise sıra diğer oyuncuya geçer. Oyuncular çizgi gerisinden yapılan atışlar sonrası tekrar çizgi gerisine gitmek zorunda değildir ve aşıklarının son bulunduğu yerden atış yaparlar. Oyun daire içindeki aşıklar bitene kadar devam eder.”

Burhan KARADUMAN, Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

17 yorum yapılmış

  • süleyman (6 yıl önce)
    vallahi çakır ve gürkan midem bulandı aferin sayın Bilal erdoğan bunlara takla attırtıp halka gösterdiğin için
    0
    0
    Yanıtla
  • malatyalı (6 yıl önce)
    kazanan büyük şehiri alır.
    0
    0
    Yanıtla
  • malatyalı (6 yıl önce)
    karşılarında kimin oğlu var.ne dese yapacaklar.
    0
    0
    Yanıtla
  • Kılıçarslan (6 yıl önce)
    Ne bu yahu madem sporu seviyorsunuz,yapmak için illa BİLAL ERDOĞAN ın olmasımı lazım DÜŞTÜĞÜNÜZ HALLERE BAKIN YAZIK......
    0
    0
    Yanıtla
  • vatandaş (6 yıl önce)
    sızlere yakışır başkanlar,vekıller secmıssınız.takla at bakıyım oglum
    0
    0
    Yanıtla
  • cumali elmas (6 yıl önce)
    Hani bir bakan demişti ya halka, “hadi takla da atın” diye BU MİLLETLE DALGA GEÇİN BAKALIM NE OLACAK......
    0
    0
    Yanıtla
  • halil (6 yıl önce)
    Vah vah demekden kendimi alamadım düşülen duruma istinaden yazık
    0
    0
    Yanıtla
  • Taner (6 yıl önce)
    Hani bir bakan demişti ya halka, "hadi takla da atın" diye. Başkanlarında takla atmadığı kalmış.
    0
    0
    Yanıtla
  • Emrah Bulut (6 yıl önce)
    Cok guzel goruntuler icten ve samimi
    0
    0
    Yanıtla
  • Ferit (6 yıl önce)
    Yazık şu hale bakarmısınız ne hallere sokmuşlar kendilerini
    0
    0
    Yanıtla
  • Zeki (6 yıl önce)
    Bu haber 1 nisan şakası mı?
    0
    0
    Yanıtla
  • Has Malatyalı (6 yıl önce)
    Külâh yakışmış, külâhı ayrıca muhatap alıp dertlerimizi anlatabiliriz... O değil de, A veya B şahsının çocuğu olmanın resmî protokolde yer sahibi olmasına şaşıran tek ben miyim, merak etmekteyim?..
    0
    0
    Yanıtla
  • murat (6 yıl önce)
    Hayat size güzel
    0
    0
    Yanıtla
  • KML (6 yıl önce)
    Koltuk sevdası insanlara neler yaptırıyor
    0
    0
    Yanıtla
  • Ahmet (6 yıl önce)
    Yav arkadaş sizin başka işiniz yokmu ? Madem bu kadar kuwetlisiniz afrin şurada sizi sahada görelim hele başkanlara kendilerini ne hale sokmuşlar? Güvercinleri kıskandıracak taklalar atmışlar Erdoğan Karşısında vah Malatya vah
    0
    0
    Yanıtla
  • süleyman (6 yıl önce)
    euzubillahimineşşeytanirracim
    0
    0
    Yanıtla
  • AhmetDemir (6 yıl önce)
    Eglenin bakalim keyfiniz yerinde Allah keyfinizi bozmaya?
    0
    0
    Yanıtla