SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Bina Sahiplerine Performans Analizi Uyarısı

Bina Sahiplerine Performans Analizi Uyarısı
A- A+ PAYLAŞ

Malatya'da, Kahramanmaraş merkezli depremlerden ev ve iş yerleri etkilenen vatandaşlara uyarılarda bulunan İnönü Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Onur Onat, yapılarına performans analizi yaptırmak isteyen depremzedelerin panikle hareket etmemesi gerektiğini söyledi.

6 Şubat'ta meydana gelen Kahramanmaraş merkezli 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremler 11 ilde büyük yıkıma ve binlerce can kaybına neden oldu. Depremin yaralarının sarılması için sahada çalışmalar sürerken, depremlerden ev ve iş yerleri etkilenen vatandaşlara uyarılarda bulunan İnönü Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Onur Onat, yapılarına performans analizi yaptırmak isteyen depremzedelerin panikle hareket etmemesi gerektiğini söyledi.

"Yetkili kurum ve kişilerden destek alınmalı"
Depremlerde ev ve iş yerleri etkilenen bazı depremzedelerin panikle hareket ettiği için istismar edildiğine dikkat çeken Onat, "6 Şubat Kahramanmaraş ve 27 Şubat Malatya merkezli depremlerde 4 binin üzerinde bina yıkıldı ve 50 binin üzerinde canımızı yitirmiş bulunmaktayız. Depremlerde sonra özellikle karar vericilerin bundan ders çıkararak ciddi manada önlemler alması gerekmekte. Bu önlemlerin bir kısmı alındı, bir kısmı ise alınmadı. Vatandaşlarımızın bir kısmı bununla birlikte hareket ederek bu durumu istismar etmek isteyenlerin ağına düşmekte. Vatandaşlarımız panikle hareket ederek binalarını kontrol etmek isteyen vasıfsız ve lisanssız insanların eline düşmekte. Bunlara kanmasınlar. Yetkili kurum ve kişilerden destek almalarında fayda var" dedi.

"Performans analizi basit bir iş değildir"
Hasar düzeyinin değiştirilmesinde ciddi etkilenmelerin olduğunu gözlemlediklerini kaydeden Onat, "Farklı kurumlarda farklı üniversitelerde hasar düzeyi ile raporlar alınmakta. Özellikle farklı kurumların ağır hasar verdiği durumlarda değişimler söz konusu olmakta, bunlardan kaçınılmalı. Çünkü insanın canı, hayatı söz konusu. Performans analizi yaptırmak isteyen şirketler türemiş durumda. Performans analizi basit bir işlem değildir. Bunların çok ciddi adımları söz konusudur. Performans analizine ihtiyacı olan yapıların da bunla alakalı ağır hasar almamış olması gerekiyor, orta hasarda da onarılabilir düzeyde olması gerekiyor ki bu işlem yapılabilsin. Konuyla ilgili çok istismarlar söz konusu. Vatandaşlarımızın panikle hareket etmeyerek işin uzmanları ile iletişime geçmesini tavsiye ediyorum" diye konuştu.

iha

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

13 yorum yapılmış

  • Murat (1 yıl önce)
    O kadar konuşmuş ama kime yaptıracağımızı söylememiş. Acele etmeyelim de ne yapalım çözüm ne hoca
    %50
    %50
    Yanıtla
  • murat (1 yıl önce)
    Bu işi yıllardır yapan ve birçok resmi kurumada performans analizi yaptılar bizim kurumda dahil memnun kaldık bence burdaki yerli firmalara yaptırın muhattab olur enazından.. çok tecrübeli ve çevre ve şehirecilik yetkili üç firma var malatyada... dışardan gelen firmalar riskli olabilir yada dolandırıcı, ve neyazikki ünüversiteden hocalarda çok yanlış yönlendiriyor inşanları onur hoca için demiyorum..
    %8
    %92
    Yanıtla
  • En son bu firmalar ören köyünde okul guclendirdiler okul yıkıldı şükür ki okulda öğrenci yoktu
    %90
    %10
    Yanıtla
  • Vatandaş (1 yıl önce)
    Kanun orta hasar guclendirilir diyor.Bakan yıkılacak diyorsa dava edin binanin butun maliyetini alirsiniz.oyle siyasi soylem olmaz. Farklu kisilerce yapilan tespitlere bakıyorum dağılmış bir bina az hasar daha saglam binaya Orta hasar verilmiştir.Gelenin keyfi.Deprem Hatayi maraşi Adıyaman i daha cok yikmis Malatya daki hasar miktari 3 ilin toplami kadar.Şehri yikiyorlar kimse müdahale etmiyor.
    %7
    %93
    Yanıtla
  • Sıtmapınarı, eski stat arası, cengiz Topel çevre yolu arası, cavuşoğlu mahallesinden eski Malatya yoluna kadar şehirmi vardıki şehri yıksınlar, bu bölgelerin tamındaki binalar 40,70 yıl arası ömrünü tamamlamış yapılardı, keşke buralardaki binalar Elazığ depreminde bölge bölge yenilense idi.
    %86
    %14
    Yanıtla
  • mevdem (1 yıl önce)
    arkadaşlar 20yıldır malatyaya düzgün bir belediye başkanı seçtikmi hayır ben bir malatyalı olarak kendimden utanıyurum hep dayatma belediye başkanı nı seçtik işi bilen varmı gelen malatyanın kaderiyle oynadı kendi menfaatleri için malatyayı katlettiler yarın yine aynısı olmaması için hep söylemişimdir belediyede şahıslara bakın partilere bakmayın gelin hep birlikte malatya bağımsız bir adaya çağrı yapalım ve malatyayı ayağa kaldıracak tek bir kişi oda bizim eski belediye başkanı sayın ahmet münir erkal gelin hep birikte sosyal medyada paylaşalım ben inanıyorum minür başkan bu işi başarır malatya geleceği için hep birlikte çağrı yapalım artık
    %70
    %30
    Yanıtla
  • Viyaklama (1 yıl önce)
    Bırakın artık beyanat vermeyi gördük yetiştirdiginiz öğrencilerin projelerini yaptıkları binaların durumunu bı de kalkmış akıl veriyo siz anca maaşinizi hesaplayın bu milletin sizin gibi adamlara ihtiyacı yok eserlerimiz ortada işte.
    %14
    %86
    Yanıtla
  • İnşaat mühendisliği, mimarlık, tıp, diş, eczacılık, öğretmenlik vb insan hayatını ilgilendiren bölümler yeterli öğretim görevlisi olmayan üniversitelere kesinlikle açılmamalıdır.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Mahir (1 yıl önce)
    Üniversitede bu işi Allah rızası için gayrı resmi ücret almadan yapan birkaç tecrübeli akademisyen de var...
    %80
    %20
    Yanıtla
  • mahir bey o arkadaşlar döner sermayeye yatan parayı alıyorlar.. dün öğretim görevlisi olmuş, yıllardır mesleğin içinde olmamış kendini üniversiteye atmış.. şimdide binaları gezip yorum yapıp para kazanmaya çalışıyor... yazık o binalarda oturan insanlara adam performans analizi nedir bilmiyor ve hayatında yapmamaış adam öğretim görevlisi... yanlış anlamayın onur bey değil
    0
    0
    Yanıtla
  • Tahir (1 yıl önce)
    Hem bazı üniversiteler hem de firmalar bu işi ranta dönüştürmüş durumda.. Üstelik birçoğu bu konuda tecrübesiz... Kendilerini garantiye almak için en basit yolu seçip binaya güçlendirme yazdırıyorlar, böylece elinde birkaç parça karbon lifle dolaşan ikinci tip sahtekarlar devreye giriyor... Aslında OHAL kapsamında Valilik emrederse malatyadaki üniversiteler bu işi ücretsiz yapmak zorunda olur... Yani OHAL durumunda rektör valinin memuru pozisyonundadır... Sayın Valimizden ricamız inönü üniversitesine emrederek inşaat mühendisliği bölümünde bir komisyon kurdurması ve bu işi ohal kapsamında ücretsiz yaptırmasıdır... zaten inşaat bölümü kapanmak üzere, öğretim üyelerinin iş yükü çok az...En azından aldıkları maaşıda helal etmiş olurlar...
    %75
    %25
    Yanıtla
  • Ahmet (1 yıl önce)
    Hasar tespitini yapan çevre sehircilik personeli çıplak gözle ve çekiçle yaptıkları tespitlerde korkarım ki bircok binayı katledecek. Saha görmüş tecrübe sahibi teknik personelin az hasar diyebildigi binalara yeni mezun saha tecrübesi olmayan genç personel demir göründü diye ağır hasar diyebiliyor. Peki ilk önce ağır hasar denen aslında hafif hasar binalara kim cesaret edip az hasar diyecek. Keşke bu işi basından beri üniversite ustlenseydi. Hem daha güvenilir olurdu hemde ortada bu kadar bilgi kirliliği olmazdi.
    %83
    %17
    Yanıtla
  • Nedim (1 yıl önce)
    Çok önemli bir uyarı, hocamıza teşekkür ediyorum, bu hususta Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve Valilikler de gerekli uyarıları sıklıkla yapmalıdır. Deprem korkusu yaşayanların ve halen tedirgin olan insanların duygusal durumlarından yararlanarak krizi fırsata çeviren istirmarcı sözde mühendis ve özel firmalarla iş tutan sözde akademisyenler hk. Olağanüstü Hal mevzuat hükümleri doğrultusunda işlem yapılmalı ve bu kişilere fırsat verilmemelidir diye düşünüyorum.
    %100
    %0
    Yanıtla