SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Binayı Bir Tek Dozerle Yıkmadıkları Kalmış!"

A- A+ PAYLAŞ

Malatya'da, depremde yıkılması sonucu aralarında Yeni Malatyaspor'un kalecisi Ahmet Eyüp Türkaslan'ın da bulunduğu 31 kişinin hayatını kaybettiği Trend Garden Rezidans'a ilişkin davada 13 sanığın yargılanmasına devam edildi. Davada müşteki avukatı Pınar Ersu, “Binanın kullanım amacı değiştirişmiş ve 12 olan bağımsız bölüm 42 bağımsız bölüme çıkarılmış. Bina yapılışından itibaren eksiktir, sakattır. Binayı bir tek dozerle yıkmadıkları kalmış, her şeyi yapmışlar” dedi.

DÖRDÜNCÜ DURUŞMA..
6 Şubat'ta, ilk depremde saniyeler içinde yıkılan ve 31 kişinin enkaz altında kalarak öldüğü Yeşilyurt ilçesi Özalper Mahallesi’nde bulunan Trend Garden Rezidanla ilgili davanın dördüncü duruşması görüldü.

Malatya 1.Ağır ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmaya tutuksuz sanıklardan Proje Müellifi İnşaat Mühendisi Bülent Y, Müteahhit Mehmet Selim D., İnşaat Mühendisi Mehmet G., Mimar Mustafa Tevfik A., Mimar Yasemin Y. ve Müteahhit Bahattin D., ve avukatları, rezidansta ölenlerin aileleri ile avukatları katıldı.

Mahkeme başkanı, bir önceki celse mahkeme olarak rezidansla ilgili istedikleri bilirkişi raporunun geldiğini ve dava dosyasına girdiğini ifade etti.

Proje müellifi ve inşaat mühendisi tutuksuz sanık Bülent Yeroğlu, mahkemedeki savunmasında yıkılan binanın bulunduğu yerde aynı yıllarda ve aynı şekilde başka bloklar içinde proje yaptığını ifade ederek, rezidansın yıkılmasının 12 bağımsız bölümden 42 bağımsız bölüme çıkarılması ve yapılan tadilatlardan kaynaklı olduğunu savundu.

Sanıklardan Yasemin Y., binadaki dubleks projelerinin kendisi tarafından değil sanıklardan M.T.A. tarafından yapıldığını ancak raporda sanki kendisi hazırlamış gibi yer aldığını ifade etti.

Bahattin D'nin avukatı Necati Karabay ise binada yapılan tadilatlara dikkati çekerek, 12 daire bulunan bina yıkılırken 42 daire olduğunu belirtti.

Mehmet Selim D. de binaya sonradan yapı kayıt belgesi almak için kendisinin başvuru yapmadığını, e-devlet şifresini verdiği kişilerin başvuru yaptıklarını savundu.

"BİR TEK DOZERLE YIKMADIKLARI KALMIŞ"
Rezidansın yıkılması sonucu hayatını kaybeden İbrahim Kurt’un ablası Hatice Açıkalın’ın avukatı Pınar Ersu, “Binanın ilk ruhsatı 1997, son ruhsatı 2012. Bina 5 tadilat geçirmiş. Binanın kullanım amacı değiştirişmiş. 2019’da 12 olan bağımsız bölüm 42 bağımsız bölüme çıkarılmış. Bu doğrultuda tüm sanıkların asli sorumluluğu var. Binanın yapılışı sakat. Bina yapılışından itibaren eksiktir, sakattır. Binayı bir tek dozerle yıkmadıkları kalmış, her şeyi yapmışlar. Binaya sonradan yapılan eklentilerle yıkıma davetiye çıkarılmıştır. Bu işlerden sorumlu olan herkes kusurludur” dedi.

Sanık, sanık avukatları, müşteki ve müşteki avukatları dinleyen mahkeme, bilirkişi raporundaki eksiklerin giderilmesi için aynı bilirkişi heyetinden ek rapor istenmesine karar vererek, duruşmayı 17 Ocak 2025’e erteledi.

DAVANIN SANIKLARI..
Tutuklu bulunmayan dava dosyasında  İnşaat Mühendisi Aysun D., Müteahhit Bahattin D., Proje Müellifi İnşaat Mühendisi Bülent Y., İnşaat Teknikeri Eser Ç., İnşaat Mühendisi Filiz T., Müteahhit Mehmet Selim D., İnşaat Mühendisi Mehmet G.,  Mimar Mustafa Tevfik A.ı ve Mimar Yasemin Y.'nın  “Taksirle Ölüme ve Yaralanmaya Neden Olma”, Bina Ortağı Engin A., Bina Ortağı Erkan A., Bina Ortağı Özkan G. ve  Bina Ortağı Sefa G.'ın ise, “Taksirle Ölüme ve Yaralanmaya Neden Olma, Resmi Belgenin Düzenlenmesinde Yalan Beyan” suçundan cezalandırılmaları talebi ile yargılanıyorlar. Sanık Özkan G. ise yurtdışında firarda bulunuyor.

Malatya Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianamede, 6 Şubat'ta Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesi merkezli 7,7 büyüklüğündeki depremde Özalper Mahallesi Turgut Özal Bulvarı'nda yıkılan ve aralarında Yeni Malatyaspor'un kalecisi Ahmet Eyüp Türkaslan'ın da bulunduğu 31 kişinin hayatını kaybettiği, çok sayıda kişinin yaralandığı Trend Garden Rezidans'a ilişkin 13 sanığın, 2 yıl 8'er aydan 22 yıl 6'şar aya kadar hapsi talep ediliyor.

HAYATINI KAYBEDENLER..
6 Şubat’ta meydana gelen saat 04.17’deki depremde yıkılan binanın enkazında kalan Ayşenur Gülşen (26), İbrahim Kurt (43), Ahmet Topal (81), Ahmet Eyüp Türkaslan (30), Angel Pesevski (65), Busenur Umancaoğlu (27), Duran Fındık (58), Ebru Fındık (28), Ege Okant (28), Erhan Baltacı (41), Fatma Kaya (35), Feray Kanışlı (55), Gülçin Koca (21), Muhammed Eren Görgülü (7), Muhammet Ziya Baltacı (4), Nazan Tuşak (30), Nusret Ayaz (39), Pakize Uzun (48), Rahime Taş Bulut (47), Saadet İlçin (29), Salih Abdulhamit Görgülü (5), Serpil Fındık (54), Süleyman Baltacı (36), Sümeye Kanışlı (28), Şadiye Karaman (64), Şiyar Akmeşe (17), Şükran Görgülü (13), Tevfik Bulut (55), Ulfaz Gürbüz (68), Ünal Aslan (46) ve kimliği halen tespit edilemeyen 1 kadın hayatını kaybetmişti.

malatyahaber.com- AA

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

3 yorum yapılmış

  • armahayat (2 gün önce)
    sayın malatyanın yöneticileri vali bey ve belediye başkanları daha ders almadıkmı zemini kötü olan bostanbaşında 12 katlı orta hasarlı binalara neden güçlendirme yapılıyor.bir sonraki depremde yine ah vah dememek için lütfen bina güçlendirmelerine son verelim.ALLAH AŞKINA İNSANLARI TABUTLARDA YAŞAMAYA MAHKUM ETMEYİN
    %80
    %20
    Yanıtla
  • Malatya (2 gün önce)
    Malatya haber sen el at artık git yık bu şehri çileden kurtar.. boş haber sitesi yine boş yapmış yayınlama emi :)))
    %34
    %66
    Yanıtla
  • Bekir (2 gün önce)
    Bu bina oldu bitti sakatli ruhsat alamadılar nasıl ettiler sonunda aldılar hatta 2005 yıllarında kredi çekip alamyim dedim sahibi ruhsatını vermedi alamadim kredi sıkıntısı var dediler
    %82
    %18
    Yanıtla