Kuzey Kutbu'nda 40 yıl önce devriye uçuşu yapan Amerikan B-52 bombardıman uçağı içindeki 4 nükleer bombayla birlikte Grönland Adası'na düştü. Nükleer bombalardan 3'ü bulundu ama 1'i hala kayıp.
Kuzey Kutbu yakınlarında devriye uçuşu yapan bir Amerikan B-52 uçağının düşmesinin ardından yürütülen enkaz kaldırma çalışmalarında, 4 nükleer bombadan yalnızca 3ünün bulunabildiği ortaya çıktı.
İngiliz televizyon kanalı BBCnin ele geçirdiği belgelere göre, bombayı bulması için gönderilen denizaltı da başarısız olunca arama çalışmaları durduruldu ve bomba buzullara terk edildi.
İngiliz yayın kuruluşu BBC, Danimarkanın özerk bölgesi Grönlanddaki Thule Hava Üssünün 1950lerden itibaren Washington için stratejik öneme sahip olduğuna dikkat çekerek, bu üssü Soğuk Savaş döneminde ABDnin başlıca düşmanı olan Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliğinden korumak için, nükleer bombalar taşıyan B-52 bombardıman uçaklarının devriye uçuşları yaptığını belirtti.
NÜKLEER UÇAK DÜŞTÜ
Habere göre, 21 Ocak 1968 günkü devriye uçuşu sırasında, üssün yakınlarında devriye gezen bir Amerikan uçağı düştü. Amerikalı askerler ile Danimarkalı yetkililerin ve Grönlandlıların yardımlarına koştuğunu anlatan pilotlar John Haug ve Joe DAmario, düşen uçakta 4 adet nükleer bomba olduğunu kaydetti.
Radyoaktif kirliliğe sebep olan enkazın kaldırılması çalışması ilerleyen haftalarda tamamlandığında ABD Savunma Bakanlığı Pentagon, bombaların imha olduğunu açıkladı.
Ancak BBC tarafından elde edilen gizli belgeler ve enkaz kaldırma çalışmasının bir tanığı, bombalardan yalnızca 3ünün parçalarının toplandığına işaret ediyor.
DENİZALTI BOMBAYI BULAMADI
Belgelere göre, buzullara gömülen 78252 seri numaralı bombanın bulunması için Nisan 1968de bölgeye gönderilen denizaltı bir sonuç alamadı.
Belgelerde, kayıp bombayı arama çalışmasının, Danimarka başta olmak üzere, yabancı ülkelerden gizlenmesi gerektiği özellikle vurgulandı.
O dönemde ABDnin Los Alamos nükleer laboratuvarında kazalarla ilgili birimde çalışan William Chambers, bombaların tüm parçalarının bir araya getirilemediğini doğrulayarak, arama çalışmasının bitirilme sebebini, Biz bulamadığımıza göre başkası için bu gizli parçaları bulmak çok zor olacaktı diye açıkladı. Chambersın belirttiğine göre, bombaların içerdiği uranyum ve plütonyum gibi elementlerin engin denize karışarak zararsız hale geleceği öngörüldü.
ÇEVRE FELAKETİNE YOL AÇABİLİR
Haberde, kayıp nükleer bombanın halen Thule yakınlarında bir yerlerde, buzulların dibinde olduğuna dikkat çekilerek, ileride bombanın içerdiği radyoaktif maddelerin sağlık ve çevre sorunlarına yol açabileceği vurgulandı.