Malatya'da 15 yıl önce kurulan Devlet Türk Halk Müziği Korosu'nun 15 yıldır faaliyete geçirilemediği, son koro müdürünün de 2 yıl önce emekli olduğu belirtildi.
Konu ile ilgili açıklama yapan Kültür ve Turizm Müdürü Derviş Özbay, "Malatya'da Devlet Türk Halk Müziği Korosu, 20. 07. 1990 tarih ve 90/790 sayılı Bakanlar Kurulu kararıyla kuruldu. Resmi Gazete'de yayınlanmasına rağmen sanatçı ve memur kadrosu tahsis edilemediğinden koro faaliyete geçirilememiştir. Aynı zamanda koro müdürünün de 17 Temmuz 2003 tarihinde emekli olması nedeniyle, müdürlük kadrosu da boşalmıştır" dedi.
Koronun son müdürü Hüseyin Düzgüner'in, 2 yıl önce emekli olduğu bildirildi.
"KIZAK" MAKAMDI..
Emekli olan son müdürün bu göreve Tunceli'de görevliyken kendi isteğiyle getirildiği belirtilen Malatya Devlet Türk Halk Müziği Korosu'nun müdürlük görevi "kızak" olarak biliniyor.
Kültür Bakanlığı'nın Turizm Bakanlığı ile birleştirilmesinden sonra, müdürlük ünvanı "havuza" alınan koroda, daha önceki yıllarda, idare ile mahkemelik olan isimler görevlendiriliyordu. Halen Malatya Kültür ve Turizm Müdürlüğü görevini sürdüren Derviş Özbay da, Kültür Müdürlüğü görevinden alındığı bir dönemde bu koronun müdürlüğüne getirilmiş, daha sonra İdare Mahkemesi'nin kararıyla eski görevine dönmüştü.
Aynı dönemde kurulan birçok koronun, gerekli izlemenin yapılmasıyla kadrolarına kavuştuğu ve koronun oluştuğu, Malatya'daki koro için ise böyle bir baskı ve talep yeterince dillendirilmediği için, koronun adından başka bir varlığa kavuşamadığı öne sürülüyor.
Devletin müdür atamasından sonra "unuttuğu" koro, fiilen kapanma noktasına getirilirken, Türk Halk Müziği'nin önemli kaynak yörelerinden biri olan Malatya'da, Türk Halk Müziği çalışmaları, fahri olarak görev yapan Malatya Musiki Cemiyeti ile Malatya Müzisyen Eğitimciler Sanat Derneği'nin girişimleriyle yaşatılmaya çalışılıyor.
İnönü Üniversitesi bünyesindeki Müzik Eğitimi Bölümü de, bu alanda akademik çalışmaların yapıldığı, müzik eğitimcilerinin yetiştirildiği bir birim.