Arapgir, Arguvan ve Yazıhan ilçelerinde bulunan hayvanların otlak ihtiyacını karşılayan önemli merkezlerden biri olan ve büyük bölümü Sivas sınırları içerisinde kalan Sarıçiçek Yaylası’nda büyük kaos.
Yöneticiler, alanın mera kapsamında olmadığı için yaylakçıların alanı boşaltmasını isterken, yaylakçılar “Devlet, her fırsatta hayvancılığı teşvik ettiğini ve desteklediğini söylüyor ama, hayvanlarımızı yıllardır otlattığımız yerleri bize yasaklıyor. Alternatif yer göstermiyor. Bu nasıl teşvik, nasıl destek anlayamıyoruz” diyerek yetkililerin tavrını eleştirdiler. Yaylakçılar ayrıca; “ Geçtiğimiz yıllarda, İl Mera Komisyonu aracılığıyla cüzi bir parayla kiraladığımız Sarıçiçek yaylasını son yıllarda yaylanın bağlı olduğu Beldibi köy muhtarlığından aşırı fiyatlarla kiralıyoruz. Resmen bizleri hayvan yetiştiriciliğinden bıktırmak ve usandırmak istiyorlar” diyerek kiraların aşırı artışına dikkat çektiler.
İlimiz hayvancılığının yaygın olduğu bölgelerden Yazıhan, Arguvan ve Arapgir ilçe ve köylerinden 40’a yakın yerleşim biriminin mera ve otlak ihtiyacını önemli ölçüde karşılayan merkezlerden biri olan yaklaşık 40 bin dönümlük Sarıçiçek’te yayla sezonu sorunlarla başladı.
Sorunlardan başta geleni, Divriği'deki mülki idarecilerin Sarıçiçek yaylasının mera alanı olmadığını belirterek hayvanların otlatılmasına izin vermemeleri ve yaylacılardan, alanı boşaltmaları istemeleri geliyor. Konuyla ilgili olarak aynı zamanda Paçalı köyü muhtarı, Paşa Doğan, Deregezen köyü muhtarı Kaya Özmen ile Mehmet Tan, Kazım Özdemir isimli yaylacılar sorunlarını; “Devlet, hayvancılığa destek ve teşvik verdiğini söylüyor. Ama hayvanlarımızı otlatacağımız yer göstermiyor. Otlatamadığımız hayvanlar için aldığımız destek ve teşviki ne yapalım?, Yaklaşık 40 bin dönümlük alanın 140 dönümü mera alanı diğeri hazine arazisi. Ama yılın 9 ayı karlar altında. 3 ay ancak yayla olarak yararlanabiliyoruz. Şimdi ona bile müsaade etmiyorlar. Geçtiğimiz dönemlerde mera komisyonuna makul fiyatlarla kiraladığımız alanları şimdi yaylanın bağlı olduğu Sivas Divriği ilçesine bağlı Beldibi köy muhtarlığından çok yüksek fiyatlarla ancak kiralayabiliyoruz.” şeklinde sıraladılar.
Öte taraftan Malatya ili Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği başkanı İhsan Akın, Sarıçiçek yaylasındaki mera alanı sorununu yerinde görmek, süt üretiminin hijyenik ve sağlıklı ortamda yapılmasını sağlamak ve üretimini artırmak amacı ile bölgeye bir ziyarette bulundu. Akın, “Mera alanlarımız korunmuyor. Tek tek elden çıkarılıyor. Mera Komisyonu üyelerinin bile bu satışlardan çok sonraları haberleri oluyor. Elimizde kalan ender yerlerden biri olan ve yıllardır yetiştiricilerimizin yararlandığı Sarıçiçek yaylasının da bizlerin elinden almaya çalışıyorlar. Yetiştiricilerimiz son yıllarda ağır baskı altındalar.” diye konuştu.