Ramazan ayı geliyor. Oruç tutacak vatandaşlar, 23 Eylül Cumartesi'ni, 24 Eylül Pazar'a bağlayan gece sahura kalkacaklar.
Sahur geleneklerinden biri de, birçok yerde artık belediyelerce yasaklanan "davulla uyandırma". Yasaklamayan belediyeler ise bu konuda düzenleme yapıyorlar. Bazıları davulcuları seçiyor, kimliklendiriyor, ustalara eğittiriyor. Gecenin bir vakti, caddelerde sokaklarda davul çalarak gezenin kimliklenmesi, güvenlik açısından da önem taşıyor. Bu nedenle, önlemler alınıyor.
Ancak Malatya'da, bu konuda hiçbir düzenleme yok. Geçmişte belediye bu konuda düzenleme yaparken, bir ara emniyet de davulcuların kimlik tesbiti vs. konusunda çalışma yapmıştı. Fakat son yıllarda, davulcu konusunda ne belediye ne de emniyet davulcu konusuyla ilgili.
Geçen yıl bu konudaki bilgi taleplerine karşı, Emniyet konunun belediyenin sorumluluğunda olduğunu belirtirken, belediyenin hiçbir düzenlemesi olmadığı, hatta konuda bir sorumluluğundan haberdar dahi olmadığı ortaya çıkmıştı.
Cumartesi gecesinden itibaren, cadde ve sokaklarda dolaşacak davulcular kimler, Ramazan ayının ortasından itibaren bayrama kadar 3 posta kapı kapı dolaşarak vatandaştan "bahşiş" talep edecekler gerçekte bu semtlerde davul çalanlar mı, yoksa her sene sıkça rastlanan, semtin "aslında bilinmeyen-tanınmayan" davulcusu dışındaki "dolandırıcılar" mı? Bu konularda yine sıkıntı, yine şikayet yaşanacak.
Ve ne belediyenin, ne de emniyetin ilgi alanında, bu konu olacak..
Malatya'da, Ramazan'a 2 gün kala, davulcu konusunda yapılmış ya da yapılacak bir düzenleme konusunda bir bilgi olmadığı için, gündemimize bir de "davulcu sorunu" girecek.
Gece davul çalacak, davul sesi "oto alarmları"nı harekete geçirecek, oto alarmı sesleri davul seslerine karışacak, bu konunun sorumlusunun kim olduğu ise öylece ortada kalacak. Görünen o..