Bu yıl 6’ncısı yapılan Malatya Uluslararası Film Festivali, 12 Kasım Perşembe gecesi Hilton Otel’de düzenlenen ödül töreni ve kapanış gecesi ile sona erdi.
Festivalde ‘En iyi film ödülü’ (75 bin TL ve bronz heykel) Faruk Hacıhafızoğlu’nun yönettiği Kar Korsanları’na layık görüldü.
Festivalde ilkler ve değişiklikler
-Film festivalinin açılış ve kapanış geceleri, ilk defa bu yıl bir otel salonunda ve yemekli yapıldı. Festivalin ilki İnönü Üniversitesi Kongre ve Kültür Merkezi’nde yapılmış, geçen yıla kadar ise, Malatya Kongre ve Kültür Merkezi Kemal Sunal Salonu’nda gerçekleştirilmişti.
-Açılış ve kapanış gecelerinin kongre ve kültür merkezi yerine, yemekli ve yemek masası düzeninde yapılması, ‘katılımcıların birbiri ile daha yakın iletişim kurması’ amacıyla açıklandı.
- Açılış ve kapanış geceleri bu yıla kadar ikili (Kadın-Erkek) ve değişen (Açılışta farklı-kapanışta farklı) sunucular tarafından sunulurken, bu yıl ilk defa her iki gecenin sunumunu Yekta Kopan tek başına yaptı. Sunucu Kopan, aynı zamanda başrol oyuncusu Ece Dizdar’ın ‘En iyi kadın oyuncu’ ödülünü aldığı ‘Çekmeceler’ filminde de oyuncu olarak yer alıyordu.
-Bu yılki festivalin diğerlerinden bir farkı da, hem açılış hem de ödül gecesine Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan yetkililerin katılmamasıydı. Bu yıla kadar yapılan her festivalde Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürü veya üst düzey yetkililer katılmış, konuşmuş ve ödül dağıtmışlardı.
- Ödül gecesinde, ‘En iyi film’ ödülü Faruk Hacıhafızoğlu’nun yönettiği ‘Kar Korsanları’ filmine verildi.
“Hiçbir çocuk üşümesin”
-1981 yılında geçen Kar Korsanları, 1980 darbesi sonrasında Kars'ta yaşanan bir hikâyeyi ele alıyor. O dönem aylarca karla kaplı olan bölgede darbenin getirdiği birçok sorunun yanısıra kömür bulmak da imkânsızdır. Kömür yalnızca imtiyazlı kişilerin ve bazı devlet kurumlarının ulaşabildiği bir nimet niteliğindedir. Yakın üç arkadaş olan Serhat, Gürbüz ve İbo darbenin ardından gelen karne tatilinde oyun oynamak yerine kömür aramaya başlayacaktır. En temel ihtiyaçlarından biri olan ısınma ihtiyacı için verecekleri bu mücadele çocukluklarını şekillendirecek bir dayanışma hikayesine dönüşecektir.
-Yönetmen Faruk Hacıhafızoğlu’nun ödülünü Vali Süleyman Kamçı verdi. Yönetmen Hacıhafızoğlu, ödülünü alırken “Biz bu filmi çekerken çok üşüdük. Bu bir üşüme filmiydi. Hiçbir çocuk üşümesin” dedi.
-Dünya prömiyeri 65. Berlin Film Festivali'nde yapılan "Kar Korsanları" İran'daki 33. Fecr Film Festivali'nde ‘En İyi Yönetmen’ ödülünü almış, daha sonra ise Rotterdam'daki ‘Kırmızı Lale Türk Filmleri Festivali'nde Derviş Zaim başkanlığındaki jüri tarafından, en iyi film seçilmişti.
-12 Eylül darbesinin toplumun sol katmanı üzerinde yarattığı travmayı bir anne ve çocukları arasındaki gündelik ilişkiler bağlamında ele alan Barış Atay’ın ilk yönetmenlik deneyimi olmasına karşın güçlü bir çıkış yapan ‘Eksik’ filmi, ‘En iyi senaryo’ ve ‘En iyi erkek oyuncu’ ödülünü alırken, politik söylemi güçlü olan bir başka film olan ‘Abluka’ yönetmeni Emin Alper’e ‘En iyi yönetmen’ ödülünü kazandırdı.
Malatyalı yönetmene 2 ödül
- Festivalde Kemal Sunal Halk Jurisi Ödülü ve Jüri Özel Ödülü, Malatyalı genç yönetmen Çağıl Nurhak Aydoğdu’nun yönettiği ‘Yarım’ adlı filme verildi. Yönetmen Aydoğdu, kendisini İzmir'de doğdum büyüdüm, Malatyalı bir ailedenim” cümleleri ile tanımlıyor.
“Katliamda yaşamını yitirenlere adıyorum”
- ‘Yarım’ filminin Malatyalı yönetmeni Çağıl Nurhak Aydoğdu, her iki ödülü alırken, ödülleri son günlerde Silvan’da, Silopi’deki çatışmalarda öldürülenlere ve 10 Ekim Ankara katliamında yaşamını yitirenlere adadığını vurguladı.
Ödül kazanacaklar önceden mi sızmıştı?
- Ödül gecesinin ilginç bir yanı ise, açıklanma anına kadar sıkı bir şekilde gizlenmesi gereken jüri kararlarının, ödül töreni başlamadan önce salonda çoğu kişi tarafından biliniyor olmasıydı. Örneğin, birçok kişi ‘En iyi film Ödülü’nün Kar Korsanları’na gideceğini ödül töreninden saatler önce, ‘kesin, teyyid edilmiş bilgi’ şeklinde ifade ediyordu.
-Festivalin açılış gecesine AK Parti Malatya Milletvekili Öznur Çalık katılmış, CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya Milletvekili Veli Ağbaba ise bir kutlama mesajı göndermişti. Kapanış gecesine ise, Veli Ağbaba katıldı. Davet edilen Milletvekili Mustafa Şahin ise, ‘Başka bir program’ nedeniyle davete icabet edemediğini bildiren bir mesaj gönderdi.
- İlk filmi Mar ile Malatya’da 2011 yılında Jüri Özel Ödülü kazanan yönetmen Caner Erzincan’ın down sendromlu kardeşi Soner Erzincan için yazdığı ve yönettiği filmde oynayan Soner Erzincan, MUFF 2015’de Jüri Özel Ödülü kazandı. Down sendromlu Soner Erzincan ödülünü alırken salonda büyük bir alkış vardı. Malatya Valisi Süleyman Kamçı, törenin sonunda toplu fotoğraf çekimi sırasında Soner Erzincan’ı yanına alarak poz verdi.
-Barış Atay’ın ‘Eksik’ filmindeki Devrim rolüyle ‘En iyi Erkek’ oyuncu ödülünü alan Özgür Emre Yıldırım ödülünü alırken yaptığı konuşmada, “Herkese merhaba diyorum. ‘Merhaba’nın tam olarak ne anlama geldiğini bilerek ‘Merhaba’ diyorum. Merhaba, Arapça bir kelime. ‘Buyrun, oturun, rahat olun, benden size bir zarar gelmez’ demektir Hiç kimse artık hiç kimseye zarar vermesin” dedi.
-Ödül gecesinde ‘En iyi Erkek Oyuncu’ ödülünü alan ‘Kasap Havası’ filmindeki rolüyle İnanç Konukçu ve ‘Eksik’ ve ‘Sarmaşık’ filmlerindeki rolüyle Özgür Emre Yıldırım’a ödüllerini vermek için sahneye davet edilen Jüri Üyesi Oyuncu İpek Tuzcuoğlu, festivalin sunuculuğunu yapan Yekta Kopan'a, 'seneye yerine talibim' dedi.
Gecenin en renkli siması Filipinli yönetmen
-Festivalin Uluslararası Uzun Metraj yarışma kategorisinde ‘En iyi film’ ödülü, ‘Free in Deed ‘Aslında Özgürüm’ filmine gitti. Bu filmin ekibinden ödülü alacak kimse olmayınca, ödül sahibine ulaştırılmak üzere Filipinli yönetmen, sinema yapımcısı, söz yazarı ve piyanist Khavn De La Cruz’a verildi. Aksesuar olarak kullandığı bastonu, üzerinde kocaman hamam böceği resimlerinin bulunduğu kıyafeti ve siyah gözlükleri ile salonun en renkli konuğu olan Filipinli yönetmen, konuşmasında, “Sinema öfkedir, sinema başkaldırıdır, sinema korkudur, sinema ” dedi. Konuşması büyük alkış alan Filipinli yönetmenin sözlerine “O ha’ şeklinde başlamasına ise bir anlam verilemedi ve tercüme de edilemedi.
-Festival komitesi için bugüne kadar Malatya dışından insan kaynağı sağlanması festival süresince bir dizi sorunun doğmasına yol açıyordu. Eleştiriler üzerine, bu konudaki tavrını bu yıl kısmen değiştiren festival yönetimi, Malatya’dan yeni isimleri (Büşra Ünal- Basın ve Hakla İlişkiler) festival ekibine dahil etti. Bu durumun, sorunların giderilmesini tümüyle sağlamasa da, geçtiğimiz yıllara göre bir iyileşme sağladığı gözlendi.
-Geçtiğimiz yıl, festivali organize eden özel şirketin basın danışmanlığını yapan Bahar Gedik, jürinin yapacağı basın toplantısına ‘yaygın medya temsilcilerinin katılmayacağı ve bu durumda rezil olacakları gerekçesiyle’ iptal edildiğini duyurmuş, Malatya yerel medyasını hiçe sayan bu iptalin gerekçesini soran muhabirin yüzüne telefon kapatmıştı.
Güler HAZAR, Yeni Malatya Gazetesi