SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Bir Kayısı Festivalinin Hatırlattıkları

Bir Kayısı Festivalinin Hatırlattıkları
A- A+ PAYLAŞ

Özlem ÖZSERİN İŞLER
Malatya 10. Kayısı Güzeli

Evde bir telaş ki sormayın… Yeni giysiler almak için acele alışverişe çıkmamız lazım. Üstüme mavi beyaz şeritli gömleğimi, altına da streç kot pantolonumu giyiyorum. Boyum 171 santim,  kilom ise 56-57 olduğundan gömleğimi rahatça dar kot pantolonumun içine koyabiliyorum. Malatya’nın sokakları cıvıl cıvıl. Temmuz ayının sonları olmasına rağmen hava çok sıcak değil. Kanal boyu yemyeşil. Nasıl güzel bir şehir. İnönü Kapalı Çarşısı'ndan başlayarak mağaza mağaza geziyoruz. Modern mağazaları olan geniş  caddeleriyle gelişmekte olan bir Malatya.

Çok gencim, ne almak gerekir kestiremiyorum. Neyse ki halamlar devreye giriyor. İlk defa gece elbisesi giyeceğim için çok heyecanlıyım. Gece elbisesi dediysem de uzun bir tuvalet aklınıza gelmesin. Hemen dizin altında biten göğüs kısmında gümüş simli şeritleri olan beyaz bir elbise. Altına da topuklu bir beyaz ayakkabı ile alışverişi tamamlıyoruz. Daha önce hiç topuklu ayakkabı ile yürümedim. Neyse ki yarışmaya daha iki gün var. Evde başımın üstüne kitap koyup yürümeyi başardım. Saçlarım belime kadar uzun ve dümdüz. 

Büyük gün geldi. Başbakan Turgut Özal da Malatya’ya gelmiş.

VE KAYISI GÜZELİ SEÇİLDİM
10. Kayısı Bayramı kapsamında Kernek Aile Gazinosu’nda düzenlenen Kayısı Güzellik Yarışmasına katılacağım. Başvuruyu ailem yaptı. Malatya doğumlu ve 14 yaşını bitiren kızlar katılabiliyor. Finale sadece 6 kız kaldık. Gece başladı. 

Sahnede Ayşe Egesoy var, aynı kulisi kullanıyoruz. Ne kadar güzel bir kadın. Gözlerimi ondan alamıyorum. Gece yarışma ile başlayacak ardından sanatçılar İzzet Altınmeşe, Zekai Tunca ve daha birçok isim sahne alacak. İnanamıyorum. Bütün dev sanatçılar kulisimize gelip bizlere başarılar diliyor. Sahnede Ayşe Egesoy sırayla ismimizi okuyor. İsmi okunan çıkıp jürinin ve seyircilerin önündeki pistte yürüyor. Sıra bende. Hiç bitmeyeceğini sandığım uzun pistte yürüyorum. Tam karşımda Jüri ne kadar da kalabalık. Önlerinden utangaç tavırlarla geçip seyircilere doğru devam ediyorum. Alkışları duyuyorum, demek ki düzgün yürümeyi başardım.

Kalbim heyecandan yerinden çıkacakmış gibi. Karşımda basın temsilcileri sürekli fotoğrafımı çekiyor.  Kulise geçip sonuçların açıklanmasını bekliyoruz.

Ayşe Egesoy hepimizi tekrar sahneye çağırıyor. İlk anons edilen Figen Aslan 3'üncü ve  509 puan almış. Acaba ben ilk üçe girebilecek miyim? İkinci isim Nuray Cengiz 630 puan almış.

Ve Ayşe Egesoy’un, “Malatya Kayısı Festivali 10. Kayısı Güzeli 669 puan ile Özlem Özserin” diye yaptığı anonsu hala kulağımda çınlıyor.

Şaşkınlıkla öne çıkıyorum.. Kernek Parkı alkış sesleriyle inliyor. Kırmızı bir pelerin giydirip elime bir asa veriyorlar. Tacımı ve pelerinin üstüne 1'incilik bandını takmak üzere Malatya Belediye Başkanı Seyhan Semercioğlu sahneye davet ediliyor. Kendimi prenses gibi hissediyorum. Seyircilerin arasından aile mensuplarımın ‘’Özlem- Özlemim’’ seslerini duyabiliyorum. Ağlamak istiyorum.

Malatya’nın protokolundaki önde gelenisimler tek tek sahneye davet ediliyor ve bana hediyelerimi veriyor. Benimki bir gümüş tabağın üstünde altın kaplama bir kayısı oluyor. Hediye seremonisi bitmiyor. Şehrin önde gelen kurum ve kuruluşları da hediyelerini sunuyor. Bir Almanya gidiş dönüş bileti de takdim ediyorlar. Çok seviniyorum o zamana kadar hiç yurt dışına çıkmamıştım. Gecede sahne alan tüm sanatçılar tebriklerini iletiyor birlikte fotoğraflar çekiliyoruz.

Dışarda basın temsilcileri benim fotoğraflarımı çekmek ve röportaj yapmak için bekliyormuş.  Nasıl yani ben artık ünlü mü oldum? İnsanı ne kadar onurlandırıyorlar.

Bu deneyimi yaşadığımda henüz 15 yaşındaydım. Yarışmanın ardından festivalin son günü bir geçit töreni oldu ve ben üstü açık bir arabaya binerek halkı selamladım. Günlerce basına röportaj verdim. Fotoğrafım bir yıl boyunca Malatya’da bir fotoğrafçının vitrininde yer aldı.

Bir Kayısı Güzeli olarak bu festivali hiç unutmadım, unutmayacağım.

ŞİMDİ BASINDAN İZLİYORUM
1986 yılında katıldığım bu yarışmanın üstünden tam 36 yıl geçti. Ben tüm yıllar boyunca çevremde 'Kayısı Güzeli' olarak anıldım. Bu unvanı gururla taşıdım.

İlerleyen yıllarda Malatya’ dan ayrılsam da gönül bağım hep devam etti. Ara ara gidip oradaki akrabalarımla şehri gezme fırsatım oldu.  Lise, üniversite bitti İş hayatına atıldım. İletişim uzmanı olarak 30 yıla yakın çalıştım. İşim gereği Malatya Kayısı Festivali’ni basından takip etmeye çalıştım. Günümüzde düzenlenen festivallere katılmadığım için işin organizasyon kısmıyla ilgili fikir yürütmem doğru olmaz. Ama şunu gönül rahatlığıyla belirtebilirim ki eski o görkemli festivalin izini medyadaki haberlerde göremiyorum. Pek haberi çıkmadığı gibi festivalin olup olmadığını takip etmek için araştırma yapmak gerekiyor.

Dönemin popüler sanatçılarının, bürokratların katıldığı Malatya’nın önde gelen iş adamlarının sahip çıktığı bu festival Malatya için önemli bir farkındalık çalışması idi. Artık dönem değişti. Tüm şehirler marka şehir olmak için birbirinden büyük organizasyonlara imza atıyor.

Şehrin imajının bir basamak yukarı çıkarılması ve kentsel kalkınmanın sağlanması için Malatya Kayısı Festivali önemli bir etken. Malatya’ nın içinde barındırdığı kültürel, sosyal, doğal, tarihsel ve ekonomik değerlerin doğru pazarlanması şehrin ekonomisine katkı sağlayabileceği gibi, turizmine de büyük ivme kazandıracaktır.

Malatya şehri büyük bir   potansiyele sahip. ‘’Kayısı’’ üstüne kurduğu tanıtım çalışmasını çok yönlü genişletmeyi başarabilirse önemli bir cazibe merkezi haline gelmesi içten bile değil.

***
ÖZLEM ÖZSERİN İŞLER KİMDİR?
1971 Malatya doğumlu. 1986’da 10. Malatya Kayısı Festivali'nde Kayısı Güzeli oldu. Üniversitede İngilizce İktisat okudu. 1995 yılında girdiği iş hayatında Türkiye’nin önemli markalarının tanıtım çalışmalarının iletişimini yürüttü. Bu çalışmaları nedeniyle bir çok kurum ve kuruluştan teşekkür plaketiyle onurlandırıldı. Digital platformalarda mesleki birikimini genç kuşaklara yazılarıyla aktardı. Basın ve halkla ilişkiler alanında yılın en iyisi ödülü sahibi olurken üniversitelerde bu alanda konuşmalar yapıyor. Şehirlerin markalaşması üzerine önemli çalışmalarda görev almanın yanısıra Türkiye’nin topraklarının korunması ve daha yeşil olması için yürütülen çalışmalarda aktif olarak çalışıyor. Türkiye ve dünyada yürütülen önemli organizasyonlarda halen aktif olarak görev alan Özlem Özserin İşler evli ve iki çocuk annesi.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

4 yorum yapılmış

  • Mustafa Kadıoğlu (1 yıl önce)
    Şimdi gelelim 36 yıl sonraya yani bugüne Malatya sosyal yaşam ve kültürel anlamda nasıl bir mesafe aldı bir bakalım! Festival organizasyonlarında müzik eğlence minimum seviyeye indirildi hatta çeşitli bahanelerle festival yapılmadı Güzellik yarışmaları müstehcen sayıldı ve kaldırıldı Çeşitli spor organizasyonları kaldırıldı Vitrin yarışmaları kaldırıldı Fuar etkinlikleri kaldırıldı Malatya halkı daha dindar daha muhafazakar bir kimliğe kavuştu Malatya halkının hatırı sayılır bir kısmı dört dörtlük dinci oldu Bu dinci kesimdeyolsuzluk, kul hakkı yetim hakkı yeme ,devletin ve vakıf mallarını gasp etme mübah oldu Memleket haraç çeteleri ve uyuşturucu çetelerinin cirit attığı alan oldu İçkili mekanlar kapatıldı yada işletme ruhsatı verilmedi otoyol kenarları meyhane oldu Dinimizce içki haram olduğundan millet hapçı oldu uyuşturucu hap kullanma yaşı 12 ye kadar düştü Siyasal islamcı partilere oy verenler cennetlik oldu Devletin KİT leri belediyenin BİT leri iktidar partisine mensup siyasetçilerin arpalığı oldu Ülkede mutlu bir azınlık para kazanacak diye marabalar davullar çaldırdı halaylar kuruldu Kısacası dağarcığımda kaldığı kadarıyla 36 yılda Malatya çağ atlamaya hazırlanırken çağ dan aşağı düştü.
    %88
    %12
    Yanıtla
  • Malatya tam gaz tersine evrim.. ha şimdi din diyanet daha önemli diyenlere saygım sonsuz ama zaten 70 yıldır sağ yani siz yönetti ve sizin ürettiğiniz toplum ve insan bu halde!! Milleti deist yaptınız kendinize mübah gördüğünüz herşeyi karşıdakine haram göre göre tiksindirdiniz ...
    %89
    %11
    Yanıtla
  • Orhan Apaydın (1 yıl önce)
    Bir anı İlk kayısı festivalini 49 yıl önce düzenlerken, o yılların koşullarında/mutaassıplığında katılım olup olmayacağını tartışıyorduk. Modern bir kent yaşamı hakim olsa da komite ve jüriye muteber bir isim koymalıydık. O yıllarda tüm kent halkının sevip sayıp tanıdığı, yerli ailelerden birine mensup olan rahmetli Hadi Çekirdek o isim oldu. Dönemin gençlik dergisi HEY de gazeteci abimiz Muzaffer Bal ın girişimi ile sponsor olunca ve beklenin üstünde katılım sağlandı. Hey gidi yıllar hey… https://malatyahaber.com/haber/festivalin-ardindan-malatyada-uc-gun-i https://m.youtube.com/watch?v=HGNp_vYzuYU#menu Bir anı İlk kayısı festivalini 49 yıl önce düzenlerken, o yılların koşullarında/mutaassıplığında katılım olup olmayacağını tartışıyorduk. Modern bir kent yaşamı hakim olsa da komite ve jüriye muteber bir isim koymalıydık. O yıllarda tüm kent halkının sevip sayıp tanıdığı, yerli ailelerden birine mensup olan rahmetli Hadi Çekirdek o isim oldu. Dönemin gençlik dergisi HEY de gazeteci abimiz Muzaffer Bal ın girişimi ile sponsor olunca ve beklenin üstünde katılım sağlandı. Hey gidi yıllar hey… https://malatyahaber.com/haber/festivalin-ardindan-malatyada-uc-gun-i https://m.youtube.com/watch?v=HGNp_vYzuYU#menu https://malatyahaber.com/haber/geleneksellesen-kayisi-festivalinin-baslangic-oykusu https://malatyahaber.com/nezir-kizilkaya/malatyanin-festival-oykusu
    %60
    %40
    Yanıtla
  • Nihat (1 yıl önce)
    Şimdiki halinin resminide koyabilirsiniz.
    %77
    %23
    Yanıtla