AKP Malatya Milletvekili Bülent Tüfenkci, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya'yı, Pütürge Belediye Başkanı Mikail Sülük ile birlikte ziyaret ederek, Malatya'nın sorunlarını ilettiklerini bildirirken, görüşmeden sonra yaptığı açıklama, Malatya'nın İçişleri Bakanlığı'nı direkt ilgilendiren ve acil çözüm gerektiren diğer önemli sorunlarını içermemesi dikkat çekti.
BAKANI ZİYARET ETTİLER AMA..
AKP Malatya Milletvekili Bülent Tüfenkci, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’yı ziyaretine ilişkin yaptığı açıklamada, deprem sonrası çalışmalarda gelinen aşamayla ilgili bir görüşme gerçekleştirdiklerini ifade etti.
Tüfenkci yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi:
“Pütürge Belediye Başkanımız Mikail Sülük ile birlikte İçişleri Bakanımız Sayın Ali Yerlikaya’yı ziyaret ederek depremde en fazla zarar gören illerden biri olan Malatya’mızın sorunlarını ilettik.
Bakanımızla görüşmemizde; bakanlık ve belediye onayıyla güçlendirme kararı çıkmış orta hasarlı binaların kredi kullanımına yönelik sorunun çözümü, merkez kırsal mahallelerimizdeki hak sahiplerinin toplu konuttan yana tercihte bulunması durumuyla ilgili sorunun çözümü, esnafımızın konteyner talebi ve Pütürge kırsaldaki hak sahiplerinin durumu başlıklı konuları görüştük.
Malatya’mızı deprem sonrası devletimizin hızlı ve kararlı adımlarıyla, karakteristik yapısını koruyarak yeniden inşaa etmek için gece gündüz çalışıyoruz. İnşallah sorunlarımız birer ikişer çözülecek.
Konulara çözüm odaklı yaklaşıp gerekli talimatları veren Sayın Bakanımıza teşekkürlerimi sunuyorum.”
OYSA..
Malatya'nın, 6 Şubat 2023'teki Kahramanmaraş merkezli depremlerden sonra ortaya çıkan güvenlik ile ilgili çok ciddi sorunları bulunurken, yapılan görüşmede bunlarla ilgili herhangi bir talebin dile getirilmemesi dikkat çekti.
Depremlerde büyük hasar alan Malatya'da, on binlerce kişinin evlerini terketmelerinin ardından evleri hırsız ve yağmacılar tarafından adeta talan edildi, aynı evler birkaç kez soyuldu. Hırsızlar gerekli denetim olmadığı için girdikleri binalarda neredeyse ağır iş aletleri kullanarak günlerce çalışıp, eşyalardan sıhhi tesisata kadar herşeyi çaldılar. Malatya'da depremin ilk aylarında başka illerden takviye amacıyla getirilen güvenlik güçlerinin, illerine dönmelerinin ardından, Malatya'da güvenliğin sağlanması için mevcut polis gücü yetersiz kaldı. Malatya'nın polis gücü kadrosunun artırılmasının yanı sıra araç- gereç bakımından takviye edilmesi gerekirken, bu konuda herhangi bir gelişme olmadı. Yine deprem sonrası aylarca karanlıkta kalan il merkezinde görev yapan bekçiler, deprem sonrası konteyner kentlerde görevlendirildikleri için, kentin başta çarşı merkezi olmak üzere çok sayıda mahallesi bekçisiz kaldı.
Malatya'da yine polisin güvenlik hizmeti verdiği karakol binalarıyla ilgili ciddi sıkıntılar yaşanıyor. Depremde binası hasar gören Beydağı Karakolu, depremden bu yana 1 yılı aşkın bir zaman geçmesine rağmen Çöşnük'te TOKİ'ye ait sağlık merkezi binasının bir katını çok zor koşullar altında kullanmaya devam ederken, bu karakola ifade vs. işlemleri için gidenler (biri de malatyahaber.com muhabiri), 25 metrekarelik odada 9 polis memurunun çok sıkışık bir durumda ve sağlıksız ortamda çalışmak zorunda kaldıklarına tanıklık ediyorlar. Deprem sonrası, polis ekiplerinin uygun koşullarda görev yapabilecekleri sağlam binaların çok kısa sürede inşa edilmesi gereğine karşın, bu konuda herhangi bir çaba gösterilmedi.
Yine çok önemli asayiş sorunları bulunan ve deprem sonrası bunlar adeta katlanan Malatya'nın mülki idare kadrosuna, liyakatli, deneyimli isimlerin atanması gerekirken, buralarda görevlendirilen kimi isimlerin çok yetersiz kaldığı birçok örnekle görülüyor. Yine Emniyet ve asayiş hizmetleriyle ilgili ‘emekliliğini bekleyen’ değil, geleceğe yönelik beklentileri ve hedefleri olan liyakatli isimlerin seçilmesi gereği de sürekli gözardı ediliyor.
malatyahaber.com- Bülten