Malatya, milli eğitimdeki "başarısızlığı" ile gündemde. En son açıklanan LYS sonuçlarına göre, Malatya 81 il arasında Türkçe-Sosyal'da 53'üncü, Matematik-Fen'de 59'uncu, Türkçe-Matematik'te ise 63'üncü sırada yeralıyor.
Malatya'nın bu "başarısızlığı" birkaç yıldır gündeme getirilmesine rağmen, ne il yöneticilerinden, ne milli eğitim yöneticilerinden, bu sorunla ilgili bir çaba görüldüğü gibi, herhangi bir açıklama da gelmiyor.
Oysa, yerel yöneticilerin bu konuda etkilerinin ne olabileceğine dair somut örnekler var. Bunlardan birini Milliyet Gazetesi Yazarı Melih Aşık köşesinde dile getirdi. 6 yıl önce LYS'de 40. sırada olan Bartın'ın bu yıl birinci sıraya yerleşmesinde en önemli faktörün, bu konuda çaba gösteren ilin şimdi merkeze alınan valisi olduğunu yazdı.
Malatya'da ise bu konuda yapılmış ve sonuç alınmış bir çalışması olmamasına rağmen, Milli Eğitim'in hantal ve "günü idare eden" kadrosuna hiç dokunmayan, tayini çıktığı için bazı çevrelerce giderayak "güzellenmekte olan" Valiyi ve eğitime katkısını (!) gözönünde bulundurarak okumanızı istediğimiz Melih Aşık yazısı şöyle:
"..Bartın ili bundan 6 yıl önce LYS sınavlarında 40. sıradaydı... Bu yıl birinci sıraya yerleşti...
Acaba bu başarı nasıl gerçekleşti?
İktidar yanlısı Yeni Şafak gazetesinde geçen ay yayımlanan yazıda bu başarıda en büyük payın Vali İsa Küçük’e ait olduğu kaydediliyor, özetle şöyle deniyor:
“Göreve geldiği yıl, LYS’de Bartın henüz 40. sıradayken, ‘birinci olacağız’ diyerek eğitim hedefini belirleyen Vali İsa Küçük, il özel idarelerinin yatırım bütçesinin yüzde 70’ini eğitime ayırdıklarını belirtti. Son 6 yılda eğitim alanında 20 milyon lira harcayan Bartın’ın başarısında, fen liselerinin açılması ve Anadolu liselerinin sayısının artması büyük rol oynuyor..
- Nüfusun yüzde 65’inin kırsalda yaşadığı Bartın’da, her gün 7 bin 800 öğrenci köyden şehire ücretsiz olarak taşınıyor.
- Okullarda derslik başına düşen öğrenci sayısının 23-24 kişi ile sınırlı olması eğitime olumlu katkı sağlıyor.
- Üniversiteye hazırlık sürecinde ücretsiz eğitim alabilmeleri için valilik dershanelerle 2007 yılında anlaşma imzaladı.
- Bartın’ın eğitim için oluşturduğu, ‘gönüllüler grubu’ bu kapsamda 2000 anneye ulaştı. Annelerin bilgilendirilmesiyle 2006 yılında liseye geçiş oranı yüzde 60 iken, bu oran yüzde 83’e ulaştı. 6 yılda 22 yeni bina ile okullar hizmete açıldı ve 60 okulda akıllı tahtaya geçildi...”
* * *
Bu başarılarından dolayı Vali İsa Küçük’ü kutlamak gerekiyor... Biz de öyle yapalım dedik... Telefonla Bartın’ı aradık... Aldığımız cevap: “Vali Bey iktidar tarafından görevden alınıp merkeze tayin edildi. Görevini dün resmen devretti” oldu..."