SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Vali Son Durumu Anlattı: "Bittik, Öldük Diye Bir Şey Yok!"

Vali Son Durumu Anlattı:
A- A+ PAYLAŞ

Vali Ersin Yazıcı, 6 Şubat depremlerinin 1. yıldönümü nedeniyle düzenlediği basın toplantısında kentteki son durum hakkında kamuoyunu bilgilendirdi.

6 Şubat depremlerinden dolayı Malatya’da ölü sayısının 1.237, yaralı sayısının ise 6 bin 644 olduğunu belirten Vali Ersin Yazıcı, “6 Şubat depremleri sonrasında Malatya genelinde yıkılan bina sayısı 6 bin 643, ağır hasarlı bina sayısı 35 bin 907, orta hasarlı bina sayısı 2 bin 525’dir. 2 Şubat tarihi itibariyle Malatya genelinde yıkılan bina sayısı 28 bin 980’dir. Yargı sürecindeki bina sayısı 3 bin 492’dir.  Malatya merkezde yıkımların yüzde 98’i, il genelinde ise yıkımların yüzde 85.27’si tamamlanmıştır.” şeklindeki bilgileri paylaştı.

Malatya’da göreve başladığında toplumun her kesiminden kendisine aktarılan ana sorunları üç başlıkta topladığını belirten Vali Ersin Yazıcı, “Hayat binalar, toz ve hırsızlık olayları. Göreve başladığımda 3 ayrı konuda şikayet vardı” dedi. Vali Yazıcı, Emniyet bölgesindeki 1.540 hırsızlık olayından 1.260 olayın, jandarma bölgesinde ise 168 hırsızlık olayından 137 olayın aydınlatıldığını ve faillerinin yakalandığını da aktardı.

Vali Ersin Yazıcı Malatya’da hane başı 10 bin TL ödemelerinde toplam 1 milyar 970 milyon 680 bin TL, taşınma yardımı olarak 1 milyar 272 milyon TL, kira yardımı olarak 129 bin 988 kişiye 4 milyar 505 milyon 516 bin TL, depremde vefat edenlerin yakınlarına 101 milyon 100 bin TL ve yakıt desteği olarak ise 41 milyon 115 bin TL ödeme yapıldığını kaydetti.

Deprem sonrasında Malatya’da kurulan ve dağıtılan çadır sayısının 88 bin 561 adet olduğunu belirten Vali Ersin Yazıcı, Temmuz 2023 itibariyle çadır kentlerin kaldırılara, vatandaşların konteyner kentlere taşındığını, vatandaşların kendi bahçelerinde kurdukları bireysel çadırların dışında Malatya’da çadırda yaşayan vatandaş bulunmadığını da kaydetti.

Vali Ersin Yazıcı, Malatya genelinde kurulumu gerçekleştirilen 69 konteyner kentte 32 bin 295 konteynerde toplam 117 bin 232 vatandaşın olduğunu, 3 bin 157 konteynerde ise esnafın faaliyet gösterdiğini kaydetti.

Malatya il merkezinde rezerv yapı alanı ilan edilmek suretiyle 313.51 hektar alanda 23 bin konut 11 bin ticarethane olmak üzere 34 bin bağımsız yapının üretilmesinin planlanmakta olduğunu aktaran Vali Ersin Yazıcı, 14 bin 614 konutun  TOKİ tarafından yapılmakta olduğunu ve bunun 5 bin 140 adetinin hazır olduğunu ve kura çekiminin gerçekleştirileceğini ifade etti. Vali Yazıcı, kırsal kesimde ise 7 bin 542 konuttan Mart ayında bin konutun teslim edileceğinin bilgisini de paylaştı.

Vali Yazıcı, “Depremin ağır sonuçları oldu. Yaşamının devam ettiğinin ve sorumluluklarımızın  farkındayız.” dedi.

Vali Ersin Yazıcı, 6 Şubat depremlerinden dolayı Malatya genelinde 100 cami, 123 minare ve 8 Kur’an Kursu’nun yıkıldığını, 66 cami ve 22 minarenin tadilatının yapıldığını, 97 cami, 36 minarenin  ve 28 Kur’an Kursunun tadilatının yapıldığını, 28 Kur’an Kursunun ise tadilatının yapılacağını aktararak, bu konuda hayırseverlerden destek ve katkı beklendiğini ifade etti.

Kırsal kesimdeki üretici ve yetiştiricilerin mağduriyetlerinin giderilmesine önem verildiğini de aktaran Vali Ersin Yazıcı, kırsalda 552 büyükbaş hayvan, 5 bin 259 küçükbaş hayvan, 1.478 hayvan çadırı, 1.3 ton ayçiçeği tohumu, çayı, mera ve yem bitkisi, balıkçılık nakdi hibe olmak üzere 695 milyon TL destek sağlandığını belirtti.

Vali Ersin Yazıcı, 6 Şubat depremlerinden dolayı Malatya genelinde 2 okulun yıkıldığını, 46 okulun ağır hasar aldığını, 18 okul binasının orta hasar ve 210 okulun ise az hasar gördüğünü belirterek, 206 okulun ise hasarsız çıktığını ve 150 okulun büyük onarımının gerçekleştirildiğini kaydetti. Vali Yazıcı, Malatya genelinde 9 okulun inşaatının tamamlandığını, 46 okulun inşaat sürecinin devam ettiğini ve bunun 35 okulun inşaatının Eylül 2024’de tamamlanarak eğitimi hazır hale getirileceğini ifade etti. Vali Yazıcı, 674 öğretmenin konteynerde kaldığını, ihtiyaç olması halinde 214 konteynerin öğretmenler için bekletildiğini kaydetti.

Malatya’da depremlerde büyük hastanelerin etkilenmediğini, ancak Sağlık Müdürlüğü binası dahil 9 binanın ağır hasarlı olması nedeniyle yıkıldığını belirten Vali Yazıcı, Pütürge Devlet Hastanesi’nin ise yatırım programına alındığını ifade etti.

Çarşı merkez inşaatında hem fore kazık kullanıldığını, hem de beton enjekte edildiğini belirten Vali Ersin Yazıcı, “Çarşı merkezi bir hukuki problem olmazsa 2 yıl içinde tamamlanacak” dedi.

Asla umutsuzluğa düşülmeyeceğinin altını çizen Vali Ersin Yazıcı, “Bittik, öldük, diye bir şey yok. Hayat devam edecek. Vatandaşımıza hizmet etmek için buradayız. Ben asla umudumu kaybetmem. Vatandaşımızın yüzünü güldürmek en büyük hedefimiz, yılmak yok. Moralimizi yüksek tutacağız” diye konuştu.

malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

31 yorum yapılmış

  • Black (2 ay önce)
    Bittik, öldük vali bey senin haberin yok...
    %67
    %33
    Yanıtla
  • Tekin (2 ay önce)
    Icraat görmek isteyen Gaziantep'e gidip baksın. Vizyonsuzluk,rantçılık,iş bilmezlik,beceriksizlik görmek isteyen Malatya'ya gelip baksın. Muhalif biri olarak söylüyorum bizimkiler Fatma Şahin'in tırnağı olamazlar.
    %67
    %33
    Yanıtla
  • kerem tataroğlu (2 ay önce)
    tamamda sayın valim biz bu memlekette yaşıyoruz senin 1 sene sonra tayinin çıkar gidersin ama biz burdayız burda doğduk burada büyüdük memleket afganistandan kötü durumdada bizmi görmüyoruz
    %67
    %33
    Yanıtla
  • halil (2 ay önce)
    Mevcut altyapıyı korumak adına yerinde dönüşüm bir yere kadar anlaşılabilir amaaa şehrin ova bölgesi olan yumuşak zeminli Kuzey Çevre yolu güzergahına imar verme ihtimali bile ihanettir. Onca sıkıntı içerisinde imar planlarını hazırlarken katakulli yapmaya çalışmayın...Vali Bey, Çevre ve Şehircilikte bu işten sorumlu olanları iyi takip ettirsin.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • MUSTAFA (2 ay önce)
    Bu vali Malatya dışında mı yaşıyor yoksa? Malatyalının yarıya yakını şehri terketmiş. Düzeni bozulmuş. Artık belki hiç dönmeyecek.
    %67
    %33
    Yanıtla
  • Mehmet (2 ay önce)
    Ölmedik. Bittik, tükendik. Hayatın başka şehirlerde nasıl normal devam ettiğini anlamak isteyenler birlik minibüsüne binip Elazığ’a 2-3 saatliğine gidip gelebilir. Sefalet normalimiz oldu. Garipliklere ses çıkarmıyoruz artık. En kötüsü de bu, sefalete alışmak. 15bin kira alan ev sahiplerinden ve emlakçı komisyonlarından ödenen gelir vergisini takip etseniz devlet olarak bize yetersiniz. Sorunlarımız çözülmüş olur. Ev yapacağınıza insanlara parayı verin ve şehirden ayrılsın imkanı olan insanlar. Şehirin mevcut kaynakları zorla şehirde tuttuğunuz insanlara yetmiyor. Bunu neden kimse anlamak istemiyor. Başka şehirlerin dengesini bozmak istemiyorsanız her şehire kota koyunuz. O sayıda kişi başka şehirlere göç edebilsin. Akdeniz kıyı şeridinde Rus Ukraynalı dolu. Her şehrin mahallenin resmiyette Suriyeli yerleşim durumu ya da engeli var. Depremde etkilenen iller boşalmasın diye ev yapacağız. Yerinde dönüşüm diye bir yıl geçti. Bırakın insanlar gidebilsin. Belirli sayıya kadar inen nüfusa şehir ancak yeter. Ama önemli olan insan değil, asgari ücretle fabrikalarda çalışacak işçi, dükkan sahiplerinin kira geliri elde etmesi, alt yapının çöp olmaması için yerinde dönüşüm. Hayırlısı.
    %84
    %16
    Yanıtla
  • Malatyalı (2 ay önce)
    Bugün Gaziantep de 10500 deprem konutu hak sahiplerine teslim edildi. Depremden bence hız etkilenmeyen Elazığ'a bile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın programı var. Malatya'da yok. Söyleyeceklerim bu kadar yorum sizlerin
    %84
    %16
    Yanıtla
  • Cumhurbaşkanının açıkladığı belediye başkanı adayı tanıtım toplantısına gitmeyen, mevcut belediye başkanımız olduğu için, Cumhurbaşkanı gelmiyor olabilir mi?
    %12
    %88
    Yanıtla
  • Yavuzun Torunu (2 ay önce)
    Sayın Valimiz, Kuluncak ilçesi Hacıhasanlar mahallesinde 11 tane ağır hasarlı ev tesbit ediliyor. sonra farklı kişilere ait ağır hasarlı bu 11 evin yerine 3 tane haksahipliği veriliyor. Ama yine de bu 11 kişiye de evleriniz ağır hasarlı, yıkacağız deniyor. Bugüne kadar deprem sonrası ne yapıyorsunuz nasıl yaşıyorsunuz diyen olmadı, sadece ağır hasar tesbiti için geldiler, iki defa da yıkım kararı tebliği için geldiler ve evlerimize yıkım numaraları yapıştırıp gittiler. Hem de 1800 rakımda ve de Ocak ayında, ağır hasarlı evlerimizden çıkıp akrabalarımızla birlikte 2 aile 3 aile beraber yaşayarak, bizler devlete yük olmadan hayatımızı idame ettirerek devletin şefkatli elini beklerken, yetkililerin bize reva gördüğüne kırıldık. Artık hak sahipliği verilmeyecekse zulmederek evlerimizi yıkmayın, bize karışmayın lütfen, hiç bir şey istemiyoruz. İşin ilginç tarafı, bu kış şartlarında bizim ve hayvanlarımızın yaşayabileceği bir ortam oluşturulmadan ve de hayvanlarımızın yiyeceklerinin korunacağı ortam oluşturulmadan. hak sahipliği verilmeden neden yıkıyorsunuz dediğimizde, Valinin emri diyorlar. Sayın Valimizi şartlarımızı yerinde görmesi için mahallemize davet ediyoruz. Lütfen Ocak ayında buyursunlar misafir edelim. Bu, devletin gücü kullanılarak yapılan bir zulümdür. yetkililerin yaşam şartlarımızı ve hak mağduriyetlerimizi yerinde görmelerini istiyoruz.
    %78
    %22
    Yanıtla
  • Hikaye (2 ay önce)
    Var olanı anlatya gerek yok söylenenin bir çoğunu herkes biliyor evimi ne zaman onu söyleyin gerisi hikaye.
    %75
    %25
    Yanıtla
  • Mehmet can (2 ay önce)Hikaye isimli kullanıcı yorumuna
    Evler başka bahara yapılan TOKİ konutları yüzde 10 a bile yetmiyor Malatyalılar konteyner da uzun süre kalacak alışsınlar bence
    %74
    %26
    Yanıtla
  • Selim (2 ay önce)
    Sayın Valim; Memleketi deprem vurdu eyvallah. Ama şu otorite boşluğunu kabullenmemizi beklemeyin. Adliye kavşağı tam bir keşme keş. Her iki tarafında akan trafiğe rağmen adliye karşısına esnaf olduğu bile belli olmayan kişilere tahsis edilmesi, Minibüsçülerin kural tanımaz tutumları kaldırımlarda vatandaşın yürüyememesi her köşe başında seyyar satıcı bunlara kim dur diyecek. İsteyen konteyneri istediği yere koyuyor. Buna en güzel örnek ziraat bankasının mülkiyetine kim izin verdi diye sormak gerek. Bunlara kim dur diyecek. Bu insanların keyfi uygulamalarının önüne ancak siz geçebilirsiniz.
    %96
    %4
    Yanıtla
  • Kernekli (2 ay önce)
    Sayın Vali, bugün 1 yıl olmuş ve depremden kısmi olarak etkilenen Antepte 15.160 konut bitmiş, Hatayda 10.418 konut bitmiş, Maraşta 19.501 konut bitmiş, Adıyamanda 6001 konut bitmiş, Malatyada 6672 konut bitmiş, teslim edilecek önümüzdeki günlerde bu verilere bakınca insan üzülüyor memleketinin geleceği adına, gerçekten antep in sahibi varmış, malatyanın yokmuş….!!!! Şimdi verilere göre nüfusa göre en fazla konteynerde kalan il malatya peki toplamda yapılacak 14 bin toki kime yetecek.?? Konteynerde kalanlara bile yetmeyecek…!!!
    %97
    %3
    Yanıtla
  • Bir yıl içinde illere göre biten TOKİ konutları, soluksuz seçtiğimiz ve seçmeye devam ettiğimiz iktidar milletvekillerimizin performansı ve becerisidir, anlayacak olan bir anlasa güzel memleketimde çok şey değişecek ama ne yazık ki değişmeyecek umudum çok azaldı çünkü bunu talep eden bir seçmen kitlemiz yok, ne diyor kutsal kitabımız " herkes hâk ettiği insanlar tarafından yönetilir".
    %91
    %9
    Yanıtla
  • Abdulvahap K. (2 ay önce)Kernekli isimli kullanıcı yorumuna
    Sorgulamadan oy verirseniz olacağı bu. Antepliler Ş.Urfalılar o kadar akıllı ki; iş olmayınca oy da vermiyorlar.
    %67
    %33
    Yanıtla
  • Furkan (2 ay önce)
    Yıkımlar şehir merkezinde %85,27 si tamamlanmıştır derken acaba Vali bey bizi mi kandırıyor yoksa emrindekiler mi Vali beyi kandırıyor. Sanırım Malatya da gezmiyor kendileri sayısal oyunlarla Vali beyi çalışanlar kandırıyor umarım bir daha kontrol eder
    %85
    %15
    Yanıtla
  • hasan (2 ay önce)
    hırsızzlar şehrin yarısını götürdü, halende götürmeye devam ediyor alınan bir önlem yok. şehrin trafiği altüst olmuş düzeltmek için birşey yapılmıyor. inönü caddesi, çarşı merkez, kışla caddesi otopark olmuş, hatta bazen çift sıra park ediyorlar, ilgilenen yok. bizim gördüğümüz şehir bitmiş durumda. vali ne derse desin. aralık ayından beri ev teslim edecekler halen ortada birşey yok. icraatlar ortada, çıkıp ortaya yapılmayan şeyler yapılmış gibi konuşmakla sorunlar kapanmıyor. malatyadaki herkes görüyor, dışardan okuyanlar belki size inanabilir.
    %95
    %5
    Yanıtla
  • Hüseyin Karaaslan (2 ay önce)
    Sahın vali ; fahri kayahan göbeğinde hırsızlar her gün bina soyuyor . Şikayet ediyorsunuz birşey çıkmıyor? Sizce güvenlik zafiyeti yok mu? Malımız canımız gidiyor hırsızlar cirit atıyor. İnanmıyoruz!
    %97
    %3
    Yanıtla
  • Malatya'da rant var (2 ay önce)
    He gardaş he! Eğer yaptığınız çarşı projesindeki milletin metrekaresini ve yerini seçimden önce açıklarsiniz! Şayet aciklamazsaniz milletin malına çökeceğiniz aşikar! Açıklarsanız da Malatya iyi karışır sizde biliyorsunuz!
    %52
    %48
    Yanıtla
  • Senn dükkanın hakkı yenmesin ama sırf sızın Dükanlar yüzünden şehir yine eskisi gibi dapdar köy şeklinde kurulmasın sizin dükkanınzdan değerli değil bu şehrin geleceği
    %65
    %35
    Yanıtla
  • Malatya'da rant var (2 ay önce)Malatyam isimli kullanıcı yorumuna
    Sen olayı anlamamışsın şampiyon! Bu firmalar ihaleye girdi? Neye göre girdi? Projeye göre.. proje nerde? Niye gizliyorlar? Birilerinin malına çöktükleri için.. şehrin geleceği için şeffaf olacak, aciklayacaksin. "Sayın vatandaşlar herbirinizin yeri %.. küçüldü. Güzel bir şehir kurmak için herkesin fedakarlığı gerekiyordu. Projedeki yerinize metrekarenize gelin buyrun bakın" dersin. Kimse de Malatya'da itiraz etmez! Ama sen ısrarla ihale ettiğin proje ile ilgili vatandaşa gayrimenkulu ile ilgili bilgi vermiyorsan birisinin malına çöküyorsun demektir! Ayrıca Şehrin geleceği senin için bu kadar önemli ise evini bana hibe et birlikte şehrin geleceğini düşünek! Tamam mı baboş!
    %43
    %57
    Yanıtla
  • Abuzer (2 ay önce)
    Burada valiyi övenrlere cevap olsun.Yaptığı bina depremde çöken ve bir ara tutuklanan müteahit ile büyükşehir belediyesi kilise onardı diye deprem felaketinin başımıza geldiğini söyleyen eski MÜSİAD başkanlarıyla yan yana fotograf çektiren, bu skandalın haber olarak yazılmasından 24 saat sonra aynı şahıslarla başka bir fotografını paylaşarak bu şahıslarla beraberlikten ve o fotograftan rahatsızlık duymadığını ilan eden vali mi sizi umutlandırmı. Hadi gidin işinize be.
    %77
    %23
    Yanıtla
  • Vatandaş (2 ay önce)
    Sayın valim bu mahkemelik evler için ne bekleniyor sıkıntı nerde hakim mi yetersiz diğer illerden geçici görevlendirme yapılsın mücbir sebep daha ötesimi var, hakim sayısı yeterliyse neyi bekliyorlar raporlar bilirkişi vs dışında vahiy mi gelecek, bir yıl oldu tam bir yıl sağlamsa da daha oturulmaz oldu evler yazık günah kurtarılamazlar yıkılsın gitsinde kurtarılacak olanlar bu savsaklamayla gitti vebali hepinizin üstünde
    %77
    %23
    Yanıtla
  • vali (2 ay önce)
    Helal bi Malatya için çalışan vali var. İktidar milletvekilleri nereden ne devşirsem derdindeler. Vatandaş yalakalık derdinde. Malatya'ya Malatya'lıdan fayda asla gelmedi gelmiyor....
    %46
    %54
    Yanıtla
  • Renkler (2 ay önce)
    Arkadaki projede gördüğüm renkler şehir planı herkese açık olmalı ilan edilmeli vatandaş bilgilendirilmeli seçime kadar bize renklerimiz gösterip oy alacaksınız.
    %84
    %16
    Yanıtla
  • İlhan (2 ay önce)
    Bir de şu deprem uzmanlarının felaket tellallığı yaptığı haberleri engelleyin.Bölge halkını hayattan soğuttular.Özellikle çocuklar ve bayanlar çok etkileniyor.
    %63
    %37
    Yanıtla
  • Yasin (2 ay önce)
    Sayın valimize sonsuz tşk ve şükranlarımı sunarım. Herşeyi tek tek açıklamış milletvekillerinin 1 tanesi su açıklamayı yapsaydı simdiye kadar çok seyler değişirdi amaki miletvekillerimiz bakan gibiler mübarek ne gerek var koltuk sevdasında olmaya devam etsinler. Sayın valimize sonsuz tşk eder ayda 1 olmazsa 2 ayda bir Malatya halkını bu şekilde aydınlatırsa çok memnun kalırız Allah bu valimizi başımızdan eksik etmesin inşallah
    %52
    %48
    Yanıtla
  • merak etme gidip gene oy vereceksiniz boşuna eleştirmeye gerek yok
    %64
    %36
    Yanıtla
  • mustafa (2 ay önce)
    Sayın valim Malatya için büyük bir şans Allah gücüne güç katsın inşallah,hala mahkemeler 1 yıl geçti az hasarlı mı olsun ağırmı olsun karar veremedi ve bir çocumuz bu durumda çok mağduruz ,biran önce adalet yerini bulmasını istiyoruz .
    %46
    %54
    Yanıtla
  • Battalgazi (2 ay önce)
    Bu dönemde böyle bir valimizin olması Malatyamız için bir ŞANS...Allah yardımcınız olsun güzel insan...
    %46
    %54
    Yanıtla
  • Umutsuz (2 ay önce)
    Sayın valim siz kurumlar vatandaşa zorluk çıkarmasın diyorsunuz firat elektrik vatandaşın hakkı olan ve 5 yıldır bekletip sonra sudan sebeplerden dolayı mağdur ediyor vatandaş ne yapsın
    %90
    %10
    Yanıtla